Apple predstavio iPhone 6 i iPhone 6 Plus

iphone-6

Kako se i očekivalo, Apple je na današnjem eventu predstavio najnoviju generaciju iPhonea i to u dvije veličine. Manji nosi standardni naziv iPhone, a veći iPhone 6 Plus. Prvi dolazi sa 4,7-inčnim zaslonom, a drugi s 5,5-inčnim, kako su glasine i suherirale.

4,7-inčni iPhone 6 ima zaslon rezolucije od 1334 x 750 točaka, a iPhone 6 Plus od 1920 x 1080, dakle Full HD. Pohvalno je što se Apple ovdje ne razbacuje pikselima kao većina proizvođača Androida, a to će zasigurno utjecati na autonomiju. Zaslon dolazi s poboljšanim polarizatorom i ioniziranim slojem koji pojačava čvrstoću stakla.

Oba uređaja oblikom uglavnom odgovaraju onima koje smo vidjeli u špijunskim slikama. iPhone 6 je tanak svega 6,8 mm, a iPhone 6 Plus 7,1 mm. Podsjetimo, debljina iPhonea 5s je iznosila 7,6 mm.

BxHi5D9IYAAmzYf

BxHi5rtCcAAMGcD

Kad govorimo o softveru, oba uređaja pokreće iOS 8, no veći iPhone ima mogućnost vodoravne orijentacije sučelja i prikaza zaslona u dva dijela. Zanimljiva je nova mogućnost home tipke, koja prilikom dvostrukog dodira “spušta” sadržaj zaslona i omogućuje dohvaćanje virtualnih tipki koje se inače nalaze na vrhu, čime tako olakšava upotrebu uređaja jednom rukom. Čak je tipka za uključivanje dobila novu lokaciju, tj. na bok, pa ju je sada lakše dohvatiti.

DSC_4503

U Appleu obećavaju da će skaliranje aplikacija raditi besprijekorno, a developeri će ih moći posebno prilagoditi novim većim zaslonima.

Kad su specifikacije u pitanju, iPhone 6 i iPhone 6 Plus su pokretani novim Apple A8 64-bitnim SoC-om izrađenim u 20 nm tehnologiji. Ovaj čip sadrži dvije milijarde tranzistora i 13% je manji od A7 verzije. Prema riječima Appleovih ljudi, ovaj čip je 20% brži i isporučuje 50% bolje grafičke performanse. Apple ovdje obećava i “održive performanse”, što znači da uređaj može raditi punom snagom, bez značajnijeg zagrijavanja. Nova grafika bi developerima trebala omogućiti razvoj još boljih i još zahtjevnijih igara. Napomenimo da je količina RAM-a ostala na 1 GB, što je iOS-u očito dovoljno za besprijekorno izvođenje svih zadaća.

Novi M8 “motion” čip sada mjeri relativnu visinu, a sadrži i barometar koji pomoću pritiska mjeri i vlagu u zraku. Kao softverska podrška ovom čipu dolazi i Nike+ aplikacija.

Apple obećava i poboljšanu autonomiju pa bi tako iPhone 6 trebao izdržati 10 sati surfanja, a iPhone 6 12 sati, dok bi se video reprodukcija na potonjem trebala popeti do čak 14 sati.

DSC_4563

Novi iPhone, uz klasični LTE s brzinama prijenosa podataka do 150 Mbps, donosi i VoLTE tehnologiju koja omogućuje glasovne pozive preko LTE mreža, no treba imati na umu da ovu tehnologiju ne podržavaju svi operateri i da za njeno korištenje postojeću mrežu moraju nadograditi. Naime, kada je vaš trenutni uređaj spojen na LTE (4G), on je istodobno spojen i na 2G/3G mrežu putem koje ostvaruje pozive, a to dodatno troši bateriju. VoLTE će u budućnosti tako dodatno smanjiti potrošnju uređaja dok rade na 4G mrežama.

Tu je i Wi-Fi calling, odnosno neka vrsta VoIP protokola koju operateri tek trebaju podržati, a trenutno se govori o pojedinim američkim i britanskim.

DSC_4647

iPhone 6 i iPhone 6 Plus dolaze i s novom kamerom. Rezolucija je ostala na 8 MP, ima true-tone flash i f/2.2 otvor blende, a veličina piksela (ćelije) je narasla na 1,5 µm. Dakle, unatoč istoj rezoluciji, senzor je narastao, odnosno njegove ćelije koje sada mogu primiti više svjetla (Apple obećava do 81%), a to automatski znači i veću kvalitetu slike.

E sad, ono što je zanimljivo i što na neki načim diferencira ova dva uređaja je stabilizacija slike. iPhone 6 sadrži digitalnu, tj. softversku, dok iPhone 6 Plus ima ugrađenu optičku stabilizaciju (OIS).

Kad je video u pitanju, ova kamera snima u 1080p rezoluciji pri 30 ili 60 fps-a, kao i usporene snimke sa 120, odnosno 240 fps-a.

ios8-960

Od ostalih detalja tu je još nova aplikacija za poruke, koja sada omogućuje snimanje i slanje glasovnih poruka, a poboljšana je Health aplikacija, kao i sustav notifikacija.

iPhone 6 i iPhone 6 Plus sadrže i NFH čip za novi Appleov sustav plaćanja koji će raditi i u kombinaciji s TouchID sustavom.

Cijena iPhonea 6: 16 GB model će u SAD, uz potpisivanje dvogodišnjeg ugovora s operaterom, koštati 199, 64 GB model 299, a 128 GB model 399 dolara. iPhone 6 Plus je 100 dolara skuplji, dakle počinje sa 299, a završava sa 499 dolara. Kolika će cijena biti kod nas i kod naših operatera, slobodno kalkulirajte.

Prodaja kreće za 10 dana, tj. 19. rujna, a prednarudžbe se otvaraju 12. rujna.

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT