Apple službeno predstavio 16-inčni MacBook Pro

Nakon sve učestalijih špekulacija, Apple je danas napokon službeno lansirao novi 16-inčni MacBook Pro. Ovaj model će na tržištu zamijeniti postojeći 15-inčni model, od kojeg je zanemarivo veći, što je postignuto boljim omjerom zaslona i rubova kućišta. Dimenzije mu iznose 35,79 x 24,59 x 1,62 cm, a masa oko 2 kg, ovisno o količini ugrađenih tehnikalija.

Možda najvažniji dio priče je što je Apple napokon napustio sporni Butterfly koncept tipkovnice, koji je mnogim korisnicima zadavao glavobolje. Velika novost je i povratak fizičke Escape tipke, pa je sukladno tome Touch bar sada za toliko kraći. Iako je s Butterfly tipkovnicom problema imao samo jedan dio korisnika, na nedostatak fizičke escape tpke su se žalili mahom svi.

Tu je i novi sustav hlađenja koji će prema specifikacijama omogućiti do 28% veći protok zraka i ukupno do 35% bolje performanse hlađenja. Naravno, pogonski stroj je najnoviji Intelov Core-i9 osmerojezgreni procesor koji u Turbo Boost načinu postiže takt od 5,0 GHz. Osnovni model dolazi sa 16 GB RAM-a, s mogućnošću proširenja do suludih 64 GB.

Kad je spremišni prostor u pitanju, nova 16-inčna zvjerka u osnovnoj varijanti nudi 512 GB, a u njega je moguće ugurati, pazi sad – 8 TB SSD. Kad je grafika u pitanju, tu je AMD Radeon Pro 5300M ili 5500M, ali i Intel UHD 630.

Što se povezivanja tiče, novi MacBook Pro donosi četiri USB-C priključka s podrškom za punjenje, Thunderbolt (do 40 Gb/s), DisplayPort, dok je USB verzija 3.1 s brzinama do 10 Gb/s.

Novi 16-inčni Retina zaslon dolazi u 3072 x 1920 rezoluciji i 500 nita pozadinskim osvjetljenjem, što ga ne čini puno drukčijim od onog na prethodniku.

Prodaja u SAD započinje danas, i to po cijeni od 2399 dolara za osnovni model sa 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-om, a ako kojim slučajem prodate bubreg, možda uspijete nabaviti i verziju sa 64 GB RAM-a i 8 TB SSD-om, čija cijena iznosi 6099 dolara.

U Appleu tvrde da će baterija ovog dragulja osigurati do 11 sati rata, što su mjerili surfanjem webom i streamom Apple TV usluge. Koliko će izdržati vama, ovisi o vrsti posla kojeg na njemu obavljate, ali i navikama. U svakom slučaju, tu je 96W punjač s USB priključkom, dok vrijeme punjenja baterije za sada nije poznato.

Kad će 16-inčni MacBook Pro stići na naše tržište, za sada nije poznato, kao ni cijene, no ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, pripremite od 20.000 krznaša pa nadalje.

Apple

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT