Apple smanjio App Store naknadu malim izdavačima sa 30% na 15%

Apple je danas objavio novu incijativu za poticanje malih izdavača na App Store trgovini. S početkom od 1. siječnja 2021. godine, svi novi izdavači i oni kojima su prihodi od App Storea u prošloj godini bili manji od milijun dolara plaćat će prepolovljenu naknadu od 15%, umjesto dosadašnjih 30% prihoda ostvarenih preko Appleove trgovine.

Ovim potezom Apple želi pomoći malim i neovisnim izdavačima i programerima u nesigurnom ekonomskom okruženju u kojem se nalazimo, navode u službenoj obavi. Iako to zvuči lijepo i pohvalno, sumnju na Appleovu nakanu baca izvješće predano SEC-u za prošli godišnji financijski period u kojem Apple navodi dioničarima da će smanjenje naknade oslabiti Appleove financijske rezultate. Sada je Apple napravio potez kojeg je sam proglasio da je protiv interesa dioničara.

Špekulira se da pravi razlog nije altruizam, nego ostvarivanje nekakvih bodova kod raznih regulatora koji Apple istražuju zbog zloporabe tržišne pozicije, odnosno monopola kojeg imaju nad distribucijom aplikacija na iOS platformi. Epic je ovo ljeto objavio pravni i medijski rat Appleu zbog, po njima, visoke naknade od 30% i ograničavanja u korištenje Appleovog mehanizma za plaćanje. Spotify je Apple tužio Europskoj Komisiji tvrdeći da nisu konkurentni u App Storeu kada Appleov Apple Music ne treba plaćati naknadu, niti bolje pozicije, odnosno oglase u trgovini.

U svakom slučaj, ovaj potez razveselit će sve nove iOS programere i one koji godišnje ne zarade više od milijun dolara od svojih iOS aplikacije. Plaćanje upola manje naknade zasigurno će pomoći svima koji se žele probiti u App Storeu.

via: CNBC

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT