Apple u 3. fiskalnom kvartalu: pad prodaje iPhonea, pad dobiti, rast prodaje iPada

Apple-Stock

Podaci koje su čekali mnogi analitičari i statističari su tu. Apple je objavio da je u trećem fiskalnom kvartalu prodao 40,4 milijuna iPhonea, što otprilike odgovara predviđanjima s Wall Streeta.

Ovo predstavlja znakovit pad u odnosu na prethodni kvartal, kada je prodano 51,2 milijuna primjeraka, što je i razumljivo budući da se približava lansiranje novog modela. No ipak, pad je vidljiv i u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, kada je prodano 47,5 milijuna iPhonea.

U ovom kvartalu Apple očekuje povećanje prodaje iPhonea, zbog snažnog rasta u Rusiji, Japanu, Turskoj, Brazilu, Indiji, Kanadi i Švedskoj.

U navedenom razdoblju, Apple je ostvario prihode u iznosu od 42,36 milijardi dolara, što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje lani kad je uprihodio 49,6 milijardi. Istovremeno je
dobit iznosila 7,8 milijardi dolara, što je 27% manje u odnosu na isti kvartal prošle godine, kada je iznosila 10,68 milijardi. Zarada po dionici je sa 1,85 pala 1,42 dolara, a bruto marža je ostala na 38%.

Prodaja iPada je prvi put narasla u zadnjih 10 kvartala i to 7% na godišnjoj razini, ali je prosječna prodajna cijena s 490 pala na 415 dolara.

U rujnu će Apple lansirati novu negeneraciju iPhoena, a možda ugledamo čak tri modela, koji se dizajnom baš i neće razlikovati od zadnje dvije generacije. Uz standardni 4,7 i 5-5-inčni iPhone 7, odnosno iPhone 7 Plus, postoje špekulacije da stiže i 5,5-inčni iPhone 7 Pro, s dvije kamere i optičkim povećanjem.

 
 

Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT