Apple u 3. fiskalnom kvartalu: pad prodaje iPhonea, pad dobiti, rast prodaje iPada

Apple-Stock

Podaci koje su čekali mnogi analitičari i statističari su tu. Apple je objavio da je u trećem fiskalnom kvartalu prodao 40,4 milijuna iPhonea, što otprilike odgovara predviđanjima s Wall Streeta.

Ovo predstavlja znakovit pad u odnosu na prethodni kvartal, kada je prodano 51,2 milijuna primjeraka, što je i razumljivo budući da se približava lansiranje novog modela. No ipak, pad je vidljiv i u usporedbi s istim kvartalom prošle godine, kada je prodano 47,5 milijuna iPhonea.

U ovom kvartalu Apple očekuje povećanje prodaje iPhonea, zbog snažnog rasta u Rusiji, Japanu, Turskoj, Brazilu, Indiji, Kanadi i Švedskoj.

U navedenom razdoblju, Apple je ostvario prihode u iznosu od 42,36 milijardi dolara, što predstavlja pad u odnosu na isto razdoblje lani kad je uprihodio 49,6 milijardi. Istovremeno je
dobit iznosila 7,8 milijardi dolara, što je 27% manje u odnosu na isti kvartal prošle godine, kada je iznosila 10,68 milijardi. Zarada po dionici je sa 1,85 pala 1,42 dolara, a bruto marža je ostala na 38%.

Prodaja iPada je prvi put narasla u zadnjih 10 kvartala i to 7% na godišnjoj razini, ali je prosječna prodajna cijena s 490 pala na 415 dolara.

U rujnu će Apple lansirati novu negeneraciju iPhoena, a možda ugledamo čak tri modela, koji se dizajnom baš i neće razlikovati od zadnje dvije generacije. Uz standardni 4,7 i 5-5-inčni iPhone 7, odnosno iPhone 7 Plus, postoje špekulacije da stiže i 5,5-inčni iPhone 7 Pro, s dvije kamere i optičkim povećanjem.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]