Apple u 4. fiskalnom kvartalu 2021. zabilježio preko 20 milijardi dolara dobiti

Apple je krajem prošlog tjedna objavio financijske rezultate za treći kalendarski kvartal, odnosno Appleov četvrti fiskalni kvartal u 2021. godini. Taj period obilježen je početkom prodaje novih uređaja iz iPhone 13 serije, a cijela fiskalna 2021. godina za Apple je bila rekordna s rekordnim prihodima u svim kategorijama proizvoda i na svim geografskim tržištima gdje je tvrtka prisutna.

U 4. kvartalu fiskalne 2021. godine Apple je uprihodio 83,36 milijardi dolara uz dobit od 20,55 milijardi dolara. Prihodi od prodaje iPhonea porasli su s prošlogodišnjih 26,44 milijarde dolara na 38,86 milijardi dolara. Rast je zabilježen i u prihodima od prodaje tableta, Mac računala, satova i dodataka te usluga, što uključuje AppStore i ostale usluge koje Apple nudi.

Za cijelu 2021. fiskalnu godinu, Apple je prijavio prihode od 365,8 milijardi dolara i dobit od 94,68 milijardi dolara. To je značajan rast u odnosu na 2020. godinu kada je prihod iznosio 274,5 milijardi dolara, a dobit 57,4 milijarde dolara.

Iako ove brojke zvuče fantastično, analitičari su očekivali nešto bolje rezultate po pitanju prihoda, dok je dobit u skladu s očekivanjima. Appleov CEO Tim Cook napomenuo je kako je Apple zabilježio dobre rezultate unatoč lošim logističkim uvjetima, odnosno nedostatku komponenta na tržištu. Cook je procijenio da je Apple nedostatak komponenta koštao 6 milijardi dolara neostvarenih prihoda u posljednjem kvartalu.

Financijske rezultate možete preuzeti ovdje (PDF).