Apple u 4. fiskalnom kvartalu 2021. zabilježio preko 20 milijardi dolara dobiti

Apple je krajem prošlog tjedna objavio financijske rezultate za treći kalendarski kvartal, odnosno Appleov četvrti fiskalni kvartal u 2021. godini. Taj period obilježen je početkom prodaje novih uređaja iz iPhone 13 serije, a cijela fiskalna 2021. godina za Apple je bila rekordna s rekordnim prihodima u svim kategorijama proizvoda i na svim geografskim tržištima gdje je tvrtka prisutna.

U 4. kvartalu fiskalne 2021. godine Apple je uprihodio 83,36 milijardi dolara uz dobit od 20,55 milijardi dolara. Prihodi od prodaje iPhonea porasli su s prošlogodišnjih 26,44 milijarde dolara na 38,86 milijardi dolara. Rast je zabilježen i u prihodima od prodaje tableta, Mac računala, satova i dodataka te usluga, što uključuje AppStore i ostale usluge koje Apple nudi.

Za cijelu 2021. fiskalnu godinu, Apple je prijavio prihode od 365,8 milijardi dolara i dobit od 94,68 milijardi dolara. To je značajan rast u odnosu na 2020. godinu kada je prihod iznosio 274,5 milijardi dolara, a dobit 57,4 milijarde dolara.

Iako ove brojke zvuče fantastično, analitičari su očekivali nešto bolje rezultate po pitanju prihoda, dok je dobit u skladu s očekivanjima. Appleov CEO Tim Cook napomenuo je kako je Apple zabilježio dobre rezultate unatoč lošim logističkim uvjetima, odnosno nedostatku komponenta na tržištu. Cook je procijenio da je Apple nedostatak komponenta koštao 6 milijardi dolara neostvarenih prihoda u posljednjem kvartalu.

Financijske rezultate možete preuzeti ovdje (PDF).

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT