Apple upozorio dobavljače s Tajvana da paze kako se deklariraju, kako proizvodi ne bi kasniliNakon ekskalacije napetosti između Tajvana i Kine, koja bi za posljedice mogla imat dodatne probleme oko nabave poluvodičkih proizvoda, Apple je poslao dopis svojim tajvanskim dobavljačima da se strogo pridržavaju carinskih pravila oko uvoza proizvoda u Kinu.

Kina je pojačala carinske kontrole proizovda uvezenih s Tajvana što uključuje nepuštanje robe u zemlju koja na sebi ima deklaracije koje impliciraju samostalnost Tajvana, dakle oznake poput "Made in Taiwan", "Taiwan" ili "Republic of China". Kina zahtjeva da se proizvodi deklariraju sa "Taiwan, China" ili "Chinese Taipei". Ono što komplicira situaciju je što Tajvan traži da sva izvezena roba ima oznaku podrijetla.

Apple je naložio dobavljačima da isprave naljepnice koje neće proći carinski pregled. Appleovi uređaji se sklapaju u Kini pa nemogućnost uvoza potrebnih komponenti može utjecat na pravovremenost isporuke proizvoda, odnosno može izazvati kašnjenje novih uređaja, ali i pogoršavanje već velikog vremena čekanja na neke Appleove proizvode.

via: Nikkei