Appleov patent omogućuje ugradnju čitača otiska prsta u zaslon, hoćemo li ga vidjeti u iPhoneu 8?

Čitači otisaka prstiju u vrlo su se kratkom vremenu udomaćili u našim smartfonima i nisu rijetkost ni u uređajima nižih cjenovnih razreda. Ipak, senzor koji omogućuje očitavanje i pohranjivanje vašeg jedinstvenog identifikacijskog pečata iziskuje prostor, kojeg je zbog imperativa dizajna u kućištima svakom novom generacijom sve manje.

Ako je suditi po patentu koji je jučer odobren Appleu, klasični senzor bi uskoro mogao postati prošlost. Naime, nova Appelova tehnologija omogućuje očitavanje otiska prsta na samom zaslonu, koristeći infracrvene diode ugrađene u njega. Ovu tehnologiju zapravo je razvila kompanija LuXVue, koju je Apple kupio prije nekoliko godina.

S obzirom na tajming, možemo pretpostaviti da je Apple ovu tehnologiju namijenio sljedećoj generaciji iPhonea koju će predstaviti najesen. Izostanak potrebe za ugradnjom fizičkog senzora oslobađa prostor, što bi se moglo iskoristiti za zaslon. Zato priče o zaslonu iPhonea 8 koji bi se trebao protezati «ruba do ruba», sada polako dobivaju na smislu.

Izvor

 
      
 • Tomaš

  Nekako ne vjerujem da će se to dogoditi ove godine iz razloga što su tek obnovili postojeći home gumb/čitač otiska… Jedino ako će to ugrađivati u neki drugi ajfon tj. u navodno Ajfon x a u 7s i 7s+ bi ugrađivali prošlogodišnji…

 • Ivan

  Zar takav patent nema i Samsung?

 • zver

  Ima, ima i Qualcomm… Ali ipak je to Apple pa budu oni prvi..

 • Mustrashh

  Kod svih rade naravno istu stvar. No razlika je u nacinu na koji dolaze do toga. Nekako sumnjam da cemo to vidjeti vec na sljedecem iPhoneu. No jedva cekam da svi krenu ovim smjerom, pa ce biti lako provjeriti cija je implementacija najbolje izvedena.

 • Nokia4ever

  Jako bitna ova stvar… baterijo seljaci ne znaju sredit!

 • Mustrashh

  Bez konkurencije? Pa ne bih se bas slozio. Radi animacija i nacina implementacije touch id-a u iPhone, OP3 recimo ima puno brzi skener otiska prsta. I jednako precizan.

  Da, prvi je bio iPhone. Ali briga me tko je prvi 🙂

 • Mustrashh

  Mislis na Atrix? Uzas nad uzasima, ali u pravu si, prvi su bili. No kako vec rekoh, briga me tko je prvi bio, nevazan podatak. Ono sto je vazno je kako danas radi na najnovijim flagshipovima 🙂

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]