ARM predstavio novu ARMv9 arhitekturu koja se fokusira na sigurnost i strojno učenje

ARM, vodeći svjetski dizajner procesorskih jezgri za smartfone i srodne uređaje, danas je predstavio novu ARMv9 arhitekturu, koja stiže točno 10 godina nakon ARMv8, predstavljene 2011. godine. U protekloj dekadi, proizvođači su isporučili preko 100 milijardi ARMv8 čipova, čiji je glavni adut bio prelazak s 32 na 64-bitnu arhitekturu.

Sada, 10 godina kasnije, vrijeme je za novu generaciju koja je u najvećoj mjeri posvećena sigurnosti. U ARM-u predviđaju da će isporuka ovih čipova u dogledno vrijeme dosegnuti brojku od 300 milijardi. Pored sigurnosti, ARMv9 arhitektura temelji se na vektorskom procesuiranju i strojnom učenju, što bi u velikoj mjeri trebalo izmijeniti način na koji koristimo smartfone i srodne uređaje, jer će proizvođačima samih uređaja biti lakše razviti vlastita rješenja.

Promjena u arhitekturi čipova će se odraziti i na softver, jer primjerice Google Play Store od 1. kolovoza više neće podržavati 32-bitne aplikacije, već samo 64-bitne. Za ostalo će se pobrinuti proizvođači procesora, koji će svoje čipsete prilagođavati vlastitim potrebama, ali će kao temelj koristiti novu ARMv9 arhitekturu.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT