BlackBerry 8520 – Recenzija

Pred dva tjedna imali smo recenziju BlackBerry Bold 9700 koji trenunto predstavlja vrh RIM-ove ponude, a ovaj put na recenziji je BlackBerry 8520 koji predstavlja tzv. entry level model Curve serije.

BlackBerry 8520 kod nas je dobavljiv isključivo u Vipnet i T-Mobile pretplatničkim ponudama, a cijena je otprilike upola manja od BB9700. Iako cjenovno predstavlja ulazni model, kod BlackBerry 8520 nećete ostati zakinuti za bilo koju bitnu komponentu koja bi umanjivala funkcionalnost mobitela ovog profila.

Moj primjerak je iz T-Mobile ponude, što je obilježeno „T-Mobile“ natpisom na dnu prednje maske. Pakiranje, uz uređaj i bateriju, sadrži microUSB punjač sa adapterima za različite standarde utičnica, microUSB kabel, 2GB microSD (umetnuta u mobitel), stereo headset, nekoliko CD-ova sa softverom i uputstvima, te papirnata uputstva.

Uređaj je izveden u kombinaciji čvrste i gumirane plastike, odlično stoji u ruci i odaje dojam kvalitete. Konstrukcija je izvrsno izvedena i nema škripanja, klapanja i sličnog. Dimenzije uređaja su 109 x 60 x 13,9mm, a masa 106g.

Jedno od glavnih obilježja BlackBerry-a je puna (QWERTY) tipkovnica, a i kod ovog modela je izvedena na visokoj razini. Tipke su razmaknute i daju možda malo više otpora, ali to omogućuje svojevrsnu preciznost pri tipkanju.

Trackball koji se prethodno nalazio na ovim mobitelima sa je zamjenjen trackpadom. Već prvi dan korištenja uređaja sam se bez problema navikao na njega, a moguće je podešavanje osjetljivosti po osobnim preferencijama.

Tu valja spomenuti 3,5mm utor kao i multimedijalne tipke na vrhu uređaja koje čine uređaj solidnim glazbenim playerom. Uz to, BlackBerry Media Sync omogućuje sinkronizaciju  iTunes i Windows Media Player s mobitelom.

Od ostalog tu je:

Procesor: 512 MHz
Radna memorija: 128 MB
Memorija: 256 MB + microSD (do 32GB)
Ekran: 2,4“, 65 536 boja, 320 x 240 piksela
Kamera: 2 megapiksela , QVGA video
Povezivost: IEEE 802.11 b/g,  Bluetooth 2.0, EDGE

Procesor i radna memorija odlično odrađuju posao i omogućuju izuzetno ugodno korištenje mobitela uz brz odaziv i bez zastajkivanja.

Rezolucija 320*240 odgovara dimenzijama ekrana, a prikaz slike je poprilično dobar.

RIM je očito odlučio zanemariti kameru, 2mpx može poslužiti za sitnice, a nikako za nešto što bi se zvalo fotografijom. Također, nedostatak bilo kakve bljeskalice čini kameru apsolutno neupotrebljivom pri smanjenom svijetlu.

Nedostatak 3G-a i ne pretstavlja neki problem, a ujedno je manje opterećenje za bateriju. Generalno, u odnosu na druge smartphone uređaje baterija na BlackBerry-jima traju duže. U ovom slučaju baterija  je Li-Ion 1150mAh i redovito mi traje po nekoliko dana.

Verzija BlackBerry OS-a na ovom modelu je 4.6.1, a samo je pitanje vremena kada će biti dostupan službeni update na BlackBerry OS 5. Iako noviji, BB OS5 se bitno ne razlikuje od 4.6 verzije pa za osvrt na softver i multimedijalne mogućnosti pogledajete našu recenziju BlackBerry 9700 modela. Treba spomenuti da određene aplikacije i funkcije, kao i kod drugih BlackBerry modela, nije moguće koristiti bez  BIS-a (BlackBerry Internet Service), tj. BlackBerry tarife. Također, kod uređaja iz T-Mobile ponude nije moguće skinuti BlackBerry App World [našli smo rješenje za instalaciju] i još neke aplikacije koje zahtjevaju BIS pri skidanju.

Zaključak:

Mogu reći da je RIM poprilično dobro izbalansirao funkcije ovog modela. Kod uređaja su izostavljene neke neesencijalne stvari kao 3G, radio i bolja kamera, a rezultat je povoljnija cijena. No, BlackBerry 8520 je i dalje punokrvni poslovnjak koji se ne srami svoje pojave. Ako su Vam pak navedeni nedostaci prijeko potrebni , a tražite nešto slično, pogledajte „jače“ modele BlackBerry-a kao npr. BlackBerry 9700 ili Nokijine modele E63 i E72.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT