BlackBerry Bold 9700 – Recenzija

Ergonomija:

Ova stavka kod RIM-ovih uređaja nikada nije dolazila u pitanje. Trackpad kao navigacijsko sredstvo je relativna novost u odnosu na trackball i teško je u ovom trenutku reći koje je rješenje bolje, no u svakom slučaju zahtijeva privikavanje. Neki će hvaliti, neki će kuditi, meni osobno ne predstavlja problem, a ono što će zasigurno tražiti navikavanje je tipkovnica koja je kod ovog modela malo drugačija u smislu dizajna tipki. Mada recenzenti na nekim internetskim stranicama ovu avanturu s dizajnom tipki ističu kao odličan posao, meni osobno se i nije baš najviše svidjela. Desna strana tipkovnice ima „reljefna“ izbočenja na lijevoj strani, a lijeva na desnoj, tako da će trebati vremena da se moj mali mozak privikne na, praktički, u dva dijela podijeljenu tipkovnicu. Očito su pretpostavili da je svaki palac zadužen za svoj dio tipkovnice i samo po sebi nije neki problem, ali nije mi jasno zašto nisu jednostavno mogli napraviti izbočenja na sredini kao i na ostalim uređajima. I evo, tek nakon 2 mjeseca korištenja mogu kazati da sam se navikao. Bitno je napomenuti kako je u uređaj ugrađena QWERTZ tipkovnica s rasporedom “z” i “y” tipki na način kako je to uobičajeno na tipkovnicama u Hrvatskoj, za razliku od QWERTY tipkovnice koja je specifična za anglo-američko tržište.

Operativni sustav:

Ovo je prvi služebeni BlackBerry s novim 5.0 operativnim sustavom. Na mom konkretnom primjerku firmware je v5.0.0.344 i ostavlja mjesta za nadogradnju. U odnosu na prethodnika (4.6), korisničko sučenje nije promijenjeno niti vizualno, niti funkcionalno, jedino se osjeti napredak u brzini, a sitnije promjene se mogu vidjeti u kalendaru i E-mail klijentu.


Softver i funkcionalnost:

BlackBerry je većini asocijacija na E-mail i komuniciranje putem poruka. Uz uvjet da ste pretplaćeni na jednu od BlackBerry tarifa, imat ćete potpunu funkcionalnost uređaja u svakom pogledu. S obzirom da je BlackBerry poprilično zatvoren ekosistem, bez spomenute tarife, nećete biti u mogućnosti koristiti sve blagodati koje BlackBerry nudi. Dakle, prvo što treba reći neće raditi e-mailovi, kao ni bilo koja od Instant messaging aplikacija (MSN, ICQ, Yahoo, Gtalk), nadalje neće raditi niti odlična Facebook aplikacija, kao ni bilo koja druga aplikacija licencirana od RIM-a koje su, usput rečeno, prva klasa.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT