BlackBerry Bold 9700 – Recenzija

Klasični BlackBerry izgled menija ni u ovom modelu nije izostao i mali je nedostatak što ikonice previše nalikuju jedna drugoj. Rješenje je instalacija raznih tema koje se lako mogu pronaći na internetu. Većina korisnika prigovara na tekstualni izbornik. Istini za volju, ne izgledaju baš najljepše, međutim, meni osobno je  bitnija funkcionalnost tako da se i ne brinem previše zbog toga.

Kalendar je već viđen na prijašnjim modelima i tu se nema što posebno dodati. Uz standardnu mogućnost sinkronizacije s Google kalendarom, ono što je zanimljivo je mogućnost integriranja/sinhronizacije kalendara sa Facebook aplikacijom i zahvaljujući tome u kalendar uređaja se automatski upisuju svi Facebook događaji, eventovi, rođendani i sl.

E-mail klijent je standardno jednostavan i funkcionalan, bez nepotrebnih estetskih dodataka i iluminacija. Ovu stavku ne treba posebno objašnjavati, definitivno najbolji e-mail klijent na mobitelima općenito. Jedan mailbox se, slično kao kalendar i imenik, može integrirati s Facebook aplikacijom na način da one obavijesti koje su u Facebooku definirane da dolaze na mail stižu i na BlackBerry u vidu PUSH obavijeti sa oznakom Facebooka. To znači da Facebook aplikacija ne mora nužno biti uključena da bi primala obavijesti, već za nju to radi E-mail klijent koji je inače stalno aktivan. Na ovaj se način poprilično produžuje vrijeme trajanja baterije. Kao i kod dosadašnjih modela obavijesti o svim vrstama poruka tj. E-mail, SMS, MMS, IM, i Push obavijesti se mogu objediniti u jednu jedinu aplikaciju – Messaging. Na ovaj način se izbjegava korištenje višestrukih ikonica na početnom ekranu jer neovisno o tome koja poruka je pristigla, svima je moguće pristupiti jednim klikom na Messaging ikonicu.

Za tzv. mobilni ured tu je i „Documets To Go“ koji podržavaju čitanje i editiranje Word, Excel i Power Point dokumenata, dok je za kreiranje novog dokumenta i još nekih pogodnosti potrebno platiti punu verziju. Kako je ovaj mobilni ured u kompletu odlična stvar, neoprostivo je što je izostao PDF preglednik. Ovdje napominjem kako svaki pdf dokument koji dobijete mailom možete vidjeti u samom mail klijentu, ali kvaliteta prikaza ne odgovara današnjim standardima ni zahtjevima korisnika, nužno zlo.

Tu je još i standardni kalkulator, štoperica i password keeper te razne igre. Od RIM-ovih licenciranh aplikacija navedimo još Flickr i MySpace koji rade odlično i u potpunosti se integriraju u sustav.

Google talk klijent, koji ja osobno koristim za IM, odlično je izrađena kopija originalnog Googelovog desktop klijenta. Slično je i sa ostalim IM klijentima, a jedini nedostatak je što svaki protokol ima zasebnu aplikaciju. Naravno, i ovdje postoji alternativa u vidu instaliranja dodatnih programa. Za sve ostalo tu je App World kojeg ćete moći koristiti jedino ako ste VIPnet-ov korisnik jer T-mobile ne nudi tu mogućnost.

Što se tiče upućivanja poziva, kao i slanja sms-ova te mailova mogu reći da mi se izrazito sviđa novi Smartdial način pozivanja. U stanju mirovanja pritisnite bilo koje slovo na tipkovnici i Smartdial vam u trenutku ponudi sva imena u kontaktima pod tim početnim slovom i u trenutku možete upitit poziv, poslati sms, mail ili IM poruku.

Od ostalih aplikacija koje dolaze instalirane na uređaju treba izdvojiti BlackBerry Maps program za navigaciju. Ovdje je za napomenuti kako i BB maps rade isključivo preko BlackBerry APN-a,tj. morate imati aktiviranu BlackBerry tarifu kod operatera i u tom slučaju ćete uživati i u glasovnom navođenju. Ovo vrijedi za  VIPnet korisnike, T-mobile, pogađate, ne podržava BB maps.

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT