BlackBerry Bold 9700 – Recenzija

Multimedija

Music player je malo uljepšan, a kao novost tu je i euqualizer. Slaže pjesme po izvođaču i albumu, moguće je kreirati vlastite playliste, a kvaliteta zvuka je prilično dobra. Music player može raditi u pozadini, ali je nedostatak što na početnom ekranu uređaja nema indikatora koji pokazuje trenutno izvođenu pjesmu.

3,2 mpx kamera s autofokusom nije zadnji krik tehnike, međutim sasvim je dovoljna za prosječnog korisnika. Opremljena je LED bljeskalicom, a ono što je novo je isti odnos dimenzija kamere i ekrana, tako da nema više neželjenih kuteva, ono što vidite u ekranu prilikom snimanja, vidjet ćete i kasnije na ekranu računala.

Još jedna novost je geotagging koji omogućuje upisivanje GPS lokacije u EXIF slike. Video mod snima 3GP isječke u rezoluciji 480 x 360 i predstavlja prosjek kad su današnji uređaji u pitanju.

Napomenimo još da je galerija slika jednostavna i brza.

Video player će pokrenuti većinu DivX i Xvid datoteka, dok će za neke od njih uslijed nedostatka određenih codeca biti potrebna prethodna konverzija na računalu.

Baterija/izdržljivost:

Baterija od 1500 mAh je uistinu odlična ali trajanje od 20-ak dana „na čekanju“, kako je specificirao proizvođač, zaboravite u praksi. Izdržat će toliko jedino u slučaju da data promet nije aktivan, a pošto je BlackBerry uređaj koji je u startu zamišljen da ima konstantnu vezu s internetom, ove specifikacije i ne govore baš mnogo.

Dakle, konkretno iskustvo korištenja nekoliko dana i praćenja svih aktivnosti na uređaju je opisano u slijedećim redovima.  S uključenim data prometom tj. uređaj je konstantno online, uključen GPS, slanje/primanje 30-ak e-mailova, slanje primanje preko 100 IM poruka, skinuto oko 15 MB programa i privitaka, približno 60 min surfanja po raznim internetskim stranicama, od toga 10 minuta preko WiFi-a, nekoliko SMS-ova i poziva u ukupnom trajanju od cca 45 min, snimanje 10-ak fotografija, pogledan jedan 3-minutni DivX film i baterija je, bez gašenja po noći, trajala ukupno cca 60 sati.

Trajanje baterije može se donekle produžiti s isključivanjem 3G moda rada i prebacivanje na 2G, tj. na GSM. Iako je Split, gdje je uređaj testiran, prilično dobro pokriven VIP-ovim 3G signalom i nema previše „rupa“ mobitel se ipak u nekim slučajevima prebacivao na EDGE (2G), a to dodatno troši energiju kao i sam rad u 3G mreži. Ako ste prosječan korisnik i uređaj gasite po noći, baterija će izdržati i cijeli tjedan. Naravno, sve ovisi i o parametrima mreže kao i o mikrolokacijama, tako da su odstupanja moguća.

Sadržaj kutije:

Unutar prodajnog paketa, uz mobitel, nalazi se microUSB punjač, microSD memorijska kartica kapaciteta 2 GB, 3,5mm slušalice, razni adapteri za različite standarde utičnica, CD, USB kabel i naravno BlackBerry futrola, koja serijski dolazi sa high-end modelima.

Zaključak i cijena

Nema tu puno filozofije, BlackBerry 9700 je odličan uređaj s naglaskom na funkcionalnost. Ne razbacuje se multimedisjkim mogućnostima, ali ih se ne može ni posramiti jer je u tom segmentu puno bolji od nekih koji su u startu predstavljeni kao multimedijski. Kod BlackBerryja nema kompromisa kad je komunikacija u pitanju i kao takav odlično ispunjava zadaću.

Nedostaci, ako ih se uopće može tako nazvati, su možda nedostatak radio prijemnika, akcelerometra i TV-out funkcije

Direktna konkurencija ovom uređaju je Nokia E72 s nešto boljom kamerom, ugrađenim kompasom i još nekim sitnicama koje kod poslovnog mobitela i nisu od presudne važnosti.

S obzirom da se BlackBerry uređaji prodaju isključivo putem operatera, nema ga u tzv. slobodnoj prodaji, a u Hrvatskoj ga nude VIPnet i T-mobile. Kao što sam već ranije naveo, određene aplikacije i funkcije je moguće koristiti isključivo uz BIS (BlackBerry Internet Service) tj. BlackBerry tarifu. Međutim, ne nude ni svi operateri jednaku razinu BIS usluge, tako da su moguća odstupanja u smislu da kod jednog operatera određena aplikacija radi, a kod drugog ne. U jednom od slijedećih postova ovu ćemo tematiku obraditi podrobnije.

Pogledajte potpune BlackBerry Bold 9700 specifikacije

Stranice: 1 2 3 4


 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT