BlackBerry Classic – Recenzija

BlackBerry Classic - recenzija

Riječ BlackBerry u meni budi nostalgiju. Nostalgiju za vremenima prije iPhonea i Androida, kad su BlackBerry uređaji slovili za jedne od najboljih. U to doba Nokia je bila neprikosnoveni vladar mainstream tržišta, dok je BlackBerry predstavljao paradigmu u poslovnom svijetu. Zbog najbolje enkripcijske tehnologije i push e-mail sustava, mnoge su ga kompanije prepoznale kao idealnog za njihove poslovne potrebe. Tadašnji RIM (kasnije preimenovan u BlackBerry) je nudio posebne usluge BIS (BlackBerry Internet Service) i BES (BlackBerry Enterprise Server) koje su u kombinaciji s BlackBerry uređajima tvorili izvrsnu cjelinu za poslovno okruženje.

U međuvremenu su se dogodili iPhone i Android, poharali tržište novim konceptom koji je sadržavao jednostavnije sučelje, novi pristup razvoju i prodaji aplikacija, te u konačnici bolje korisničko iskustvo. Ekspanzija tržišta smartfona koja se dogodila nakon toga, ponukala je mnogo drugih proizvođača na zaokret, a među njima i RIM. Inspirirani ponajprije uspjehom Applea, RIM-ovci počinju tražiti svoj dio kolača mainstream tržišta, no to je na kraju rezultiralo neuspjehom.

BlackBerry Classic Kutija

Novi BlackBerry 10 operativni sustav lansiran 2013. godine, trebao je kompaniju preporoditi i osigurati novi rast, no tržište ga jednostavno nije prihvatilo i BlackBerry je potonuo još dublje. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja prodaje i povlačenja s burze, BlackBerry objavljuje još jedan zaokret od 180 stupnjeva, što ga zapravo vraća na njegov početni kurs – orijentaciju prema poslovnom sektoru.

Uz nekoliko modela bez QWERTY tipkovnice, s relativno lošom prođom na tržištu, lansiran je BlackBerry Q10, koji je donio tradicionalnu fizičku tipkovnicu, ali istovremeno izostavio fizičke funkcijske tipke i tradicionalni trackpad. Ako je suditi po nasljedniku o kojem govorimo u ovom tekstu, upravo to je bilo ono što je Q-desetki nedostajalo.

Dakle, u ovom tekstu govorimo o modelu koji nosi naziv BlackBerry Classic. Samo ime sugerira da se radi o uređaju koji nije namijenjen svakome, već prvenstveno Die-hard BlackBerry gardi koja se ne može oprostiti od fizičke tipkovnice i koja ne mari za najnovije trendove u svijetu smartfona, nametnute od strane Applea i proizvođača Android uređaja.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
131 x 72 x 10,2 mm

Masa
177 grama

Zaslon
3,5″ LCD 720 x 720, 294 ppi

SoC
Qualcomm Snapdragon MSM8960

CPU
2x Krait na taktu 1,5 GHz

RAM
2 GB

Interna memorija
16 GB

Micro SD
do 128 GB

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, USB OTG

3G
HSPA + DC

4G
LTE

OS
BlackBerry 10.3

Kamera
8 MP/1080p

Prednja kamera
2 MP

Baterija
2515 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Izvrsna fizička tipkovnica
Starija generacija procesora

Izvrstan za učestalu e-mail komunikaciju
Debeo i težak u usporedbi s modernim smartfonima

Kvaliteta izrade
BlackBerry 10 OS zaostaje za konkurencijom

Izvrsna čistljivost zaslona na suncu
Visoka cijena izvan ugovorne obveze

Dizajn kućište i tipkovnica

Vađenje BlackBerryja Classic iz kutije budi osjećaje otprilike kao povratak kući nakon dugog putovanja. Nakon godina korištenja raznih Samsunga, iPhonea, Sonyja, LG-eva itd., BlackBerry definitivno postaje sinonim za nostalgiju za nekim davnim neprežaljenim vremenima.

OK, dosta je bilo patetike. Idemo baciti oko na sam uređaj. Dakle, BlackBerry Classic je sve ono što moderni smartfoni nisu: strogo klasičnog izgleda, ima fizičku tipkovnicu, debeo je (10,2 milimetra) i ono što će mnogima danas biti kamen spoticanja – mali zaslon dijagonale 3,5 inča što se za današnje vrijeme čini smiješnim, no s obzirom da je omjer stranica 1:1 (kvadrat), zaslon je širi nego što je to slučaj kod uređaja s većim pravokutnim zaslonom.

Dakle, imamo otprilike istu situaciju kao prije nekoliko godina na uređaju poput Bolda 9900, s tom razlikom što je zaslon sada nešto veći, a i sam uređaj u kompletu je narastao. Veći je i od svog prethodnika BlackBerryja Q10 za više od jednog centimetra u duljinu, a sve kako bi se smjestio još veći zaslon i dodale fizičke funkcijske tipke.

Samo kućište je po svojoj prirodi jednodjelno, dakle više nema vađenja baterije za resetiranje, a okvir, tj. osnova izrađena je iz metala, što je u konačnici rezultiralo masom od 177 grama. Poleđina je izrađena iz polikarbonata s teksturom koja će sprječavati klizanje iz ruku.

Na spomenutom metalnom okviru nalaze se otvori za SIM i memorijske kartice koje se vade priloženom iglom. S desne strane imamo tipke za podešavanje glasnoće, a između njih tipku za aktivaciju glasovnih naredbi. Na dnu se nalazi micro USB utor i vanjski zvučnici, a na vrhu tipka za otključavanje zaslona i 3,5 mm audio utor.

Ispod zaslona imamo spomenute funkcijske tipke s tradicionalnim trackpadom u sredini i to je praktički najznačajnija razlika u odnosu na prethodnika Q10. Ovo u konačnici možemo protumačiti kao slušanje korisničke baze i adekvatno reagiranje.

Ispod se nalazi fizička QWERTY tipkovnica ravnog oblika i simetrično postavljena četiri reda tipki. Stari BlackBerry korisnike odmah će se osjećati kao kod kuće, no treba reći da ako dolazite s nešto starijih modela koji su imali blago zaobljen oblik tipkovnice, na ovu ravninu ćete se trebati malčice priviknuti.

BlackBerry Classic raspakiravanje

Opći dojam kod držanja uređaja u ruci je tipično BlackBerryjevski. Komadina mobitela, malo težeg i debljeg od onih na koje smo u zadnje vrijeme navikli. Ali što je to u usporedbi s onim što dobivate fizičkom tipkovnicom? Svakome bi trebalo biti jasno da (barem zasad) nema te softverske tipkovnice ni “haptičkog feedbacka” koji bi simulirao tipkanje na fizičkoj tipkovnici.

Upravo je tipkovnica ono što ovaj uređaj čini posebnim i razlog za nabavku istog. Ergonomski je izvrsno oblikovana, dovoljno je velika i prostrana, a u neku ruku je anatomska. Naime, lijeva polovica tipkovnice ima tipke nagnute ulijevo, a desna u desno, što olakšava tipkanje palčevima, sukladno položaju ruku. Budući da na tržištu baš i nema sličnih uređaja, dojam kod tipkanja nemamo s čime usporediti, no možemo reći da otprilike odgovara onome na prethodnicima.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT