BlackBerry gasi proizvodnju krajem ovog mjeseca?

158434

BlackBerry, nekada veliki i respektabilni proizvođač mobilnih uređaja, krajem ovog mjeseca bi mogao objaviti gašenje proizvodnje, odnosno kraj rada hardverske divizije. O zatvaranju BlackBerryjevih pogona javlja The Mothley Fool, web servis koji se inače bavi financijskim i investicijskim temama.

Prema njihovim saznanjima, objava kraja proizvodnje od strane vodstva kompanije očekuje se 28 rujna. BlackBerry je inače u prethodnom kvartalu prodao samo 500.000 uređaja, a tržišni udio mu iznosi ispod 1%.

Ovakav rasplet događaja zapravo ni ne čudi, budući da je ova kompanija u zadnjih nekoliko godina napravila više loših poteza zaredom, što je u kombinaciji sa stanjem na tržištu i žestokom konkurencijom, rezultiralo krahom.

Kad su u BlackBerryju shvatili da njihov operativni sustav BlackBerry 10 nije dovoljno konkurentan, okrenuli su se Androidu, da bi na kraju predstavili uređaj DTE50, koji je samo rebrandirani Alcatel Idol 4, inače proizveden od strane kineskog TCL-a.

Hoće li BlackBerry 28. rujna zaista zatvoriti proizvodnju, ostaje za vidjeti, no osobno mislim da je svima jasno da je to samo pitanje vremena. Kriza u ovoj kompaniji traje još od 2013. godine, pa je zapravo čudno da se ovo nije dogodilo i ranije.