BlackBerry Q10 – Recenzija

Prošle su pune dvije godine otkako je tadašnji RIM (Research In Motion) na tržište izbacio posljednji top model s fizičkom QWERTY tipkovnicom – BlackBerry Bold 9900 koji je unatoč vremešnosti još uvijek prisutan u ponudi mnogih operatera, no njegov problem je što je temeljen na starom BlackBerry 7 OS-u koji ne može konkurirati najnovijim uređajima temeljenim na Androidu, iOS-u i Windows Phoneu. Tako je početkom ove godine RIM promijenio ime u BlackBerry i predstavio potpuno novi BB10 operativni sustav.

Prvi uređaj temeljen na tom OS-u bio je BlackBerry Z10 koji je zamišljen tako da konkurira mainstream uređajima kao što su iPhone i Androidi, no budući da su BlackBerry uređaji oduvijek bili prepoznatljivi po svom specifičnom obliku, tj. monoblock kućištu s fizičkom QWERTY tipkovnicom, bilo je logično za očekivati i jedan takav model s novim BB10 OS-om. Tako je BlackBerry Q10 predstavljen istovremeno s modelom Z10, no njegova prodaja je krenula nešto kasnije. Ovih dana se Q10 pojavio i u Hrvatskoj i to u ponudi Vipneta, a opis uređaja i dojmove s testiranja pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike

Dimenzije: 119.6 x 66.8 x 10.4 mm

Masa: 139 grama

Zaslon: 3,1” AMOLED, 720 x 720 (1:1),  328 ppi

SoC: Texas Instruments  OMAP 4470

CPU: 2x Krait na taktu 1,5 GHz GPU:

Adreno 225 RAM: 2 GB

Interna memorija: 16 GB

Utor za memorijske kartice: do 64 GB

Povezivanje: WiFi, DLNA, WiFi Hotspot, HDMI,

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: BlackBerry 10.1

Kamera: 8 MP/1080p

Prednja kamera: 2,0 MP/720p

Baterija: 2100 mah

Prednosti

Odlična fizička QWERTY tipkovnica

Uređaj potpuno funkcionalan bez BIS pretplate

Zanimljiv i dobro izveden operativni sustav

Baterija

Nedostaci

Ne podržava postojeće BIS tarife i BlackBerry roaming

Još uvijek nedovoljan broj popularnih aplikacija

Moguć konflikt u sinkronizaciji Gmail IMAP mailova preko WiFi-a

Nema FM Radio

Filozofija

BlackBerry uređaji (prvenstveno ovi s QWERTY tipkovnicom) oduvijek su smatrani posebnima. Uz tu svoju očitu prednost kad je tekstualna komunikacija u pitanju, BlackBerryji su u pravilu bili primarni izbor poslovnih ljudi u većim kompanijama ili manjim tvrtkama, s prednošću u enkripciji E-mail protokola za sigurniju komunikaciju unutar tvrtke (BIS i BES).

U međuvremenu je iPhone i Android revolucija učinila svoje i BlackBerry OS, koji se razvijao sporije, gurnula u pozadinu. Broj lojalnih BlackBerry korisnika počeo je drastično opadati, no još uvijek postoji dio njih (uključujući autora ovog teksta) koji nisu odustajali. Ovdje su posrijedi uglavnom dva razloga. Prvi i vjerojatno najvažniji je već opjevana QWERTY tipkovnica pomoću koje iskusan BlackBerry tipkač može natipkati poruku ili mail uz minimalno usmjeren pogled u samu tipkovnicu.

Dakle, koliko god se iPhone i Android korisnici sada pjenili, niti jedna softverska tipkovnica, ma koliko bila velika i široka (Note 2, razni tableti i sl.) ne može zamijeniti fizičku. Čak i ako ste na svom Androidu/iPhoneu usavršili tipkanje do krajnjih granica, postotak pogrešaka će svakako biti veći nego što je to slučaj kod fizičke.

Drugi razlog zašto su poslovnjaci voljeli BlackBerry sustav je BIS plan, tj. mjesečna pretplata koja se plaća operateru (91,00 kn na Vipu), ali pruža neograničen pristup internetu, što uključuje neograničeno primanje/slanje mailova i neograničeno surfanje internetom na zaslonu uređaja (bez streaminga videa). Kao dodatak BIS tarifama tu je bio još i BlackBerry roaming koji se pokazao kao najisplativija varijanta za korištenje interneta van matične zemlje. Tako ste za 111,00 kuna mjesečno (Vipnet) u inozemstvu imali neograničen pristup internetu na bilo kojoj mreži u svijetu koja nudi BlackBerry usluge.

E sad, zašto pričam ovu priču? Zato što BlackBerry 10 uređaji, kao što je Z10 i predmetni Q10 ne podržavaju BIS (BlackBerry Internet Service), a time ni flat internet, ni BlackBerry roaming u smislu u kojem to podržavaju prethodni BlackBerryji. Ovo je za nove potencijalne BlackBerry korisnike dobra vijest jer ne moraju plaćati posebnu pretplatu za korištenje uređaja koji će im sada biti potpuno funkcionalan i uz najobičniji podatkovni paket, pa čak i onaj na pre-paid tarifama. S druge strane, stari Die hard BlackBerry korisnici su ovim ostali uskraćeni za flat internet i BlackBerry roaming, čime su izgubili jedan od glavnih razloga posjedovanja ovakvog uređaja. Izuzetak su samo BES (BlackBerry Enterprise Server) korisnici koji i dalje zadržavaju prethodno nabrojane benificije, no radi se zaposlenicima velikih kompanija koje posjeduju vlastite e-mail servere.

Bilo kako bilo, BlackBerry Q10 u svakom slučaju donosi puno toga zanimljivog i vidljiv softverski napredak u odnosu na prethodnika. Za razliku od modela Z10, Q10 je uređaj koji štuje tradicionalni BlackBerry koncept s QWERTY tipkovnicom i kao takav će zasigurno naći put do svojih fanova, ali i svih onih kojima komunikacija putem e-maila, instant poruka ili društvenih mreža predstavlja primarni način komunikacije.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT