BlackBerry Q10 - RecenzijaProšle su pune dvije godine otkako je tadašnji RIM (Research In Motion) na tržište izbacio posljednji top model s fizičkom QWERTY tipkovnicom - BlackBerry Bold 9900 koji je unatoč vremešnosti još uvijek prisutan u ponudi mnogih operatera, no njegov problem je što je temeljen na starom BlackBerry 7 OS-u koji ne može konkurirati najnovijim uređajima temeljenim na Androidu, iOS-u i Windows Phoneu. Tako je početkom ove godine RIM promijenio ime u BlackBerry i predstavio potpuno novi BB10 operativni sustav.

Prvi uređaj temeljen na tom OS-u bio je BlackBerry Z10 koji je zamišljen tako da konkurira mainstream uređajima kao što su iPhone i Androidi, no budući da su BlackBerry uređaji oduvijek bili prepoznatljivi po svom specifičnom obliku, tj. monoblock kućištu s fizičkom QWERTY tipkovnicom, bilo je logično za očekivati i jedan takav model s novim BB10 OS-om. Tako je BlackBerry Q10 predstavljen istovremeno s modelom Z10, no njegova prodaja je krenula nešto kasnije. Ovih dana se Q10 pojavio i u Hrvatskoj i to u ponudi Vipneta, a opis uređaja i dojmove s testiranja pročitajte u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 119.6 x 66.8 x 10.4 mm

Masa: 139 grama

Zaslon: 3,1” AMOLED, 720 x 720 (1:1),  328 ppi

SoC: Texas Instruments  OMAP 4470

CPU: 2x Krait na taktu 1,5 GHz GPU:

Adreno 225 RAM: 2 GB

Interna memorija: 16 GB

Utor za memorijske kartice: do 64 GB

Povezivanje: WiFi, DLNA, WiFi Hotspot, HDMI,

3G: HSPA+

4G: LTE

OS: BlackBerry 10.1

Kamera: 8 MP/1080p

Prednja kamera: 2,0 MP/720p

Baterija: 2100 mah

Prednosti


Odlična fizička QWERTY tipkovnica

Uređaj potpuno funkcionalan bez BIS pretplate

Zanimljiv i dobro izveden operativni sustav

Baterija

Nedostaci


Ne podržava postojeće BIS tarife i BlackBerry roaming

Još uvijek nedovoljan broj popularnih aplikacija

Moguć konflikt u sinkronizaciji Gmail IMAP mailova preko WiFi-a

Nema FM Radio

Filozofija


BlackBerry uređaji (prvenstveno ovi s QWERTY tipkovnicom) oduvijek su smatrani posebnima. Uz tu svoju očitu prednost kad je tekstualna komunikacija u pitanju, BlackBerryji su u pravilu bili primarni izbor poslovnih ljudi u većim kompanijama ili manjim tvrtkama, s prednošću u enkripciji E-mail protokola za sigurniju komunikaciju unutar tvrtke (BIS i BES).

U međuvremenu je iPhone i Android revolucija učinila svoje i BlackBerry OS, koji se razvijao sporije, gurnula u pozadinu. Broj lojalnih BlackBerry korisnika počeo je drastično opadati, no još uvijek postoji dio njih (uključujući autora ovog teksta) koji nisu odustajali. Ovdje su posrijedi uglavnom dva razloga. Prvi i vjerojatno najvažniji je već opjevana QWERTY tipkovnica pomoću koje iskusan BlackBerry tipkač može natipkati poruku ili mail uz minimalno usmjeren pogled u samu tipkovnicu.

Dakle, koliko god se iPhone i Android korisnici sada pjenili, niti jedna softverska tipkovnica, ma koliko bila velika i široka (Note 2, razni tableti i sl.) ne može zamijeniti fizičku. Čak i ako ste na svom Androidu/iPhoneu usavršili tipkanje do krajnjih granica, postotak pogrešaka će svakako biti veći nego što je to slučaj kod fizičke.Drugi razlog zašto su poslovnjaci voljeli BlackBerry sustav je BIS plan, tj. mjesečna pretplata koja se plaća operateru (91,00 kn na Vipu), ali pruža neograničen pristup internetu, što uključuje neograničeno primanje/slanje mailova i neograničeno surfanje internetom na zaslonu uređaja (bez streaminga videa). Kao dodatak BIS tarifama tu je bio još i BlackBerry roaming koji se pokazao kao najisplativija varijanta za korištenje interneta van matične zemlje. Tako ste za 111,00 kuna mjesečno (Vipnet) u inozemstvu imali neograničen pristup internetu na bilo kojoj mreži u svijetu koja nudi BlackBerry usluge.

E sad, zašto pričam ovu priču? Zato što BlackBerry 10 uređaji, kao što je Z10 i predmetni Q10 ne podržavaju BIS (BlackBerry Internet Service), a time ni flat internet, ni BlackBerry roaming u smislu u kojem to podržavaju prethodni BlackBerryji. Ovo je za nove potencijalne BlackBerry korisnike dobra vijest jer ne moraju plaćati posebnu pretplatu za korištenje uređaja koji će im sada biti potpuno funkcionalan i uz najobičniji podatkovni paket, pa čak i onaj na pre-paid tarifama. S druge strane, stari Die hard BlackBerry korisnici su ovim ostali uskraćeni za flat internet i BlackBerry roaming, čime su izgubili jedan od glavnih razloga posjedovanja ovakvog uređaja. Izuzetak su samo BES (BlackBerry Enterprise Server) korisnici koji i dalje zadržavaju prethodno nabrojane benificije, no radi se zaposlenicima velikih kompanija koje posjeduju vlastite e-mail servere.

Bilo kako bilo, BlackBerry Q10 u svakom slučaju donosi puno toga zanimljivog i vidljiv softverski napredak u odnosu na prethodnika. Za razliku od modela Z10, Q10 je uređaj koji štuje tradicionalni BlackBerry koncept s QWERTY tipkovnicom i kao takav će zasigurno naći put do svojih fanova, ali i svih onih kojima komunikacija putem e-maila, instant poruka ili društvenih mreža predstavlja primarni način komunikacije.


Dizajn i kućište
Slijedeći imperativ monoblock kućišta s integriranom QWERTY tipkovnicom, dizajneri nisu imali previše prostora za eksperimentiranje s oblicima. Q10 se svojim vanjskim crtama zapravo ne razlikuje od svog prethodnika Bolda 9900, osim što je od njega malčice veći. Ono po čemu se vidljivo razlikuje jest nedostatak kromiranog ruba oko cijelog kućišta, čime se na novom modelu želi naglasiti jednostavnost.

Druga vidljiva razlika je izostanak funkcijskih tipki koje su se na prijašnjim modelima nalazile između tipkovnice i zaslona jer se novi koncept operativnog sustava temelji na gestama, no o tome nešto kasnije. Treća razlika koja je također vidljiva je raspored tipki, koje se sada nalaze u ravnim linijama, za razliku od zakrivljenih na prethodnicima.

Dakle, prednjom stranom dominira kvadratasti zaslon koji je veći od svih dosadašnjih zaslona na klasičnim BlackBerryjima te ispod njega upravo spomenuta tipkovnica. Stražnja strana, tj. poleđina uređaja izrađena je od neke vrste gumirane plasike vrlo ugone na dodir, a koja će istovremeno spriječiti klizanje uređaja iz ruku.Fizičke tipke za podešavanje glasnoće te ona za glasovnu kontrolu između njih, koje se nalaze na desnom boku, izrađene su od metala i dovoljno izdignute iznad površine za ugodno pritiskanje. Isto vrijedi i za tipku za uključivanje/otključavanje koja je smještena u sredini gornjeg ruba kućišta.

Odmah do nje imamo 3.5 mm audio utor te dva utora na lijevom boku.Jedan je uobičajeni micro USB utor za povezivanje s računalom i punjenje, a drugi micro HDMI. Vanjski zvučnjik se nalazi na samom dnu kućišta. Na poleđini imamo kameru s bljeskalicom smještenu u lijevom gornjem kutu. Kućište se općenito doima čvrsto i kvalitetno, unatoč tome što nije jednodjelno, dakle ima klasičan poklopac baterije ispod kojeg se uguraju SIM i memorijska kartica.

Tipkovnica i ergonomija
Budući da se radi u uređaju namijenjenom učestalom tipkanju, vrlo je važno kako će sve skupa izgledati u praksi. Već sam spomenuo da je raspored tipki na tipkovnici malo “ispeglan” jer za razliku od prethodnika ima potpuno ravne redove. Naime, tipkovnica se sastoji od tri identična reda s po 10 tipki i četvrtim koji je nešto kraći, a sadrži razmaknicu te određene funkcijske tipke. Redovi su kao i na prethodniku odijeljeni uskim srebrnkastim metalnim trakama, što je više estetski nego funkcionalni zahvat.

Sam oblik tipki, tj, njihovo lagano izbočenje je na već nekoliko generacija BlackBerryja praktički isto. Realno, ako je nešto samo po sebi u startu bilo napravljeno dobro, malo je razloga za izmjenu. Naime, za razliku od mnogih drugih sličnih rješenja, BlackBerryjeva tipkovnica je specifična po tome što tipke na desnoj polovici tipkovnice imaju blago izbočenje na lijevoj strani i obrnuto.

Nekome tko prvi put upotrebljava ovu tipkovnicu, ovo se u početku može doimati pomalo čudnim, no kad se jednom privikne, teško će zamisliti rad na bilo kojoj drugoj fizičkoj tipkovnici. Ako ste pak do sada koristili neki od BlackBerry uređaja s fizičkom tipkovnicom, malo privikavanje će biti potrebno na nizak smještaj tipkovnice.Zbog novog, tj. većeg zaslona, tipkovnica se sada nalazi na donjoj trećini površine uređaja, što zahtijeva malo drukčiji hvat. S obzirom na koncepciju kućišta, zaslona i tipkovnice, BlackBerry Q10 je jedan od rijetkih uređaja današnjice kojim bez poteškoća možete upravljati jednom rukom. Ovo se odnosi, kako na samu tipkovnicu, tako i na zaslon te uređaj kao cjelinu.

Zaslon


BlackBerry Q10 jedan je od rijetkih smartfona koji dolazi sa zaslonom kvadratastog oblika, tj. u omjeru 1:1. Podsjetimo i na to da su prethodni BlackBerryji s fizičkom tipkovnicom imali zaslone vodoravne orijentacije pa sada sada ovaj kvadratni izgleda dao da je „razvučen“ u visinu. Prostor za novu zaslonsku površinu dijelom je osiguran nešto većim dimenzijama samog uređaja, a dijelom i izbacivanjem funkcijskih tipki i trackpada.

Dijagonala zaslona iznosi 3,1 inča, a rezolucija 720 x 720 točaka, što daje gustoću od vrlo visokih 328 ppi koja otprilike predstavlja gornju granicu gustoće nakon koje ljudsko oko nije u stanju razlučiti pojedini piksel. Tehnologija izrade zaslona je AMOLED, što znači da će biti malo manje blještav od LCD-a, s vjernijim prikazom crne boje i relativno dobrog kontrasta i vjernosti ostalih boja. Jedan od nedostataka ovog konkretnog AMOLED zaslona jest nedovoljno vjeran prikaz bijele boje. Naime, bijela površina se doima znatno tamnijom nego kod npr. Samsungovih AMOLED zaslona, što će u jednu ruku osigurati manju potrošnju baterije, ali s druge strane može zahtijevati neko vrijeme prilagodbe.

Ovdje treba dodati još jedan detalj, a to je da u mraku zaslon izgleda dosta tamniji, neovisno o tome što ste osvijetljenost podesili na maksimum. S druge strane, na dnevnom je svjetlu njegovo pozadinsko osvjetljenje dovoljno jako za natprosječnu vidljivost, i relativno ugodno čitanje.

Jedna mala zamjerka ide na račun nedovoljne preciznosti zaslona u određenim aplikacijama i dijelovima sučelja. Nije nužno da je problem zaslon per se, već je moguće da se radi o softverskoj kalibraciji, što će u narednim nadogradnjama vjerojatno biti riješeno. Naime, ponekad je jednostavno potrebno dvaput pritisnuti jednu te istu tipku kako bi reagirala, a najčešće se radilo o tipki za opcije u aplikaciji kamere. Napominjem da ovo nije nikakav deal-breaker, ali ponekad bi vam moglo malo ići na živce.

Operativni sustav, sučelje i performanse
Ako do sada još niste shvatili, BlackBerry Q10 je temeljen na novom BB10 operativnom sustavu koji nema ama baš nikakve veze s prethodnim BlackBerry OS-ovima. Dakle, novi OS je nanovo izrađen od samih temelja i kao takav spremam konkurirati najljućim protivnicima, Androidu iOS-u pa čak i Windows Phoneu s kojem se, eto, već neko vrijeme bori za treću poziciju na tržištu.

Ako ste čitali recenziju BlackBerryja Z10 mogli ste vidjeti da je BB10 operativni sustav temeljen na upravljanju gestama, što u početku može zvučati malo obeshrabrujuće, posebice kada takav operativni sustav koristimo na uređaju s QWERTY tipkovnicom. Unatoč tome, geste su vrlo jednostavne i logično koncipirane tako da će i najveći skeptici nakon jednog dana upoznavanja poprilično ovladati novim OS-om. Starim i zadrtim BlackBerry korisnicima (kakav sam i sam) u početku će nedostajati funkcijske tipke i trackpad, ali upravljanje gestama je toliko jednostavno da bi bio grijeh po tom pitanju bilo što prigovarati.

Prije nego se upustimo u priču o sučelju, valjalo bi napomenuti kako je novi OS koncipiran slično kao i ostali moderni OS-ovi, u smislu da za normalno resetiranje više nije potrebno vaditi bateriju, kao što je to slučaj bio na starijom verzijama, no ukupno vrijeme podizanja sustava ipak traje osjetno duže nego recimo na iOS-u ili Androidu. Bitno je napomenuti kako će prilikom prvog pokretanja uređaj od vas zatražiti postojeći BlackBerry ID, a ako ga nemate ponudit će vam da izradite novi, isto kao što na Androidu morate definirati Googleov korisnički račun, na iPhoneu Apple ID itd.Za sučelje BlackBerry OS-a možemo reći da je razdijeljeno u tri cjeline. Kada uređaj uključite sustav vas dovodi do izbornika s aplikacijama. Prelaskom prstom od lijevog ruba prema desnom otvara se tzv. BlackBerry Hub koji sadrži sve pretince elektroničke pošte i sve račune aplikacija poput Facebooka, Google Talka, Skypea i sl. Hub sadrži i sve obavijesti o prispjelim porukama ili propuštenim pozivima, ali ne treba zaboraviti da je sažetke obavijesti moguće vidjeti i na zaključanom zaslonu.

Napomenimo kako su prečice prema funkciji telefona i kamare stalno vidljive u dnu multitasking zaslona i izbornika s aplikacijama. No, vratimo se malo onom prvom zaslonu. Kada pokrenete jednu od aplikacija te ju nakon nekog vremena napustite (povlačenjem prstam od dolje prema gore), između izbornika s apliakcijama i BlackBerry Huba pojavi se treća cjelina sučelja, a to je multitasking zaslon gdje možete vidjeti umanjene sličice aplikacija u stanju u kojem su bile kad ste ih napustili. Aplikacije u tom stadiju su na neki način još uvijek aktivne i kada ih ponovo izaberete, instantno se otvaraju. Neke od njih (Twitter, Google Talk i sl.), mogu primati push obavijesti i kada nisu aktivne, a pristupiti im možete i iz BlackBerry Huba, tj. dotične obavijesti.

Cijeli sustav funkcionira izuzetno brzo i fluidno, što je jedna od glavnih značajki uređaja i OS-a u cjelini. Dvojezgreni Krait procesor takta 1,5 GHz i 2 GB RAM-a su dovoljan jamac da će i najteže zadaće biti obavljene s lakoćom.

E-Mail, BlackBerry Hub...
BlackBerry je nekada bio sinonim za mobilni E-mail. Premda je i na drugim tadašnjim platformama (Symbian, Widnows Mobile, Palm...) bilo moguće primati mailove u pokretu, BlackBerryji su praktički bili jedini uređaji kod kojih se to događalo u stvarnom vremenu (Push). Tradicija odličnih e-mail klijenata se nastavalja pa tako i novi BB10 OS ima iste mogućnosti kao i prethodne generacije BlackBeerry OS-ova, no kao što je već rečeno, sada vam za to više nije potrebna posebna BIS tarifa jer stvar radi kao i na drugim modernim platformama - putem obične pretplate ili paketa podatkovnog prometa.

Ipak, budući da je cijeli koncept OS-a potpuno nov, izmijenjene su i mnoge karakteristike te sučelje E-mail klijenta. Zajednički inbox, kao i posebni inboxi u obliku ikonica više ne postoje u dosadašnjem obliku, a njihovu ulogu je sada preuzeo BlackBerry Hub. Dakle, opet se radi o nekoj vrsti zajedničkog inboxa, no on je sada drukčije koncipiran. Hub objedinjuje sve dolazne poruke, pozive, događaje s društvenih mreža, stavke kalendara i sl., ali u istom izborniku sadrži i mogućnost brzog odabira svakog pojedinog E-mail inboxa ili aplikacije (Twitter, Facebook...).

Ovakav koncept ima svojih prednosti, ali mi se čini da bi trebao biti još malo dorađen, makar u dizajnerskom smislu kako bi početno snalaženje bilo lakše. No ipak, nakon nekoliko dana korištenja navika će učiniti svoje i Hubom ćete ovladati bez imalo muke. Sustav nudi automatske E-mail postavke za najpopularnije servise kao što su Gmail, Yahoo! ili Outlook putem podržanih protokola koji su, opet, ovisni o samom servisu (POP, IMAP i MS Exchange). Ukoliko koristitie E-mail nekog od ISP-ova, određene postavke ćete morati unijeti ručno i to prema uputama samog ISP-a, a isto vrijedi i za tvrtke s vlastitim domenama. E-mail sustav u pravilu funkcionira besprijekorno, dakle upravo onako kako od jednog BlackBerryja i očekujemo, no ovdje treba spomenuti i jedan, da ga tako nazovemo - bug. Naime, prilikom testiranja utvrdio sam da Gmail mailovi na uređaj ne stižu, tj. da se ne sinkroniziraju u stvarnom vremenu dok je uređaj spojen na WiFi router.

S druge strane, dok je uređaj spojen na mobilnu mrežu operatera, sve funkcionira normalno. Temeljitim istraživanjem otkrio sam da se radi o nekoj vrsti neusklađenosti Googleovog IMAP protokola i određenih postavki routera. Isti problem se ponovio na nekoliko različitih routera pa čak i kad se neki drugi mobitel koristio kao hotspot. Problem sam riješio tako što sam u postavkama svakog pojedinog Gmail računa na webu isključio IMAP, spremio postavke te ponovo uključio IMAP i ponovo spremio postavke.

Bilo bi dobro napomenuti kako IMAP u Gmail postavkama mora biti uključen kako bi se mailovi općenito mogli proslijeđivati na bilo koji mobitel i sada se čini da je jedan mali reset ovih postavki riješio problem sa sinkronizacijom. Isto tako se moram ograditi i reći da je u mom konkretnom slučaju ovaj trik upalio, ali ne mogu jamčiti da će upaliti i vama, ako uopće budete imali problem ovakve vrste. Bilo kako bilo, vjerujem da će ovaj bug, ili bolje rečeno konflikt, biti riješen prvom nadogradnjom softvera.

Web preglednik
BB 10 OS donosi i potpuno novi web preglednik, temeljen na WebKitu. Vrlo je brz, radi uglađeno i općenito donosi vrlo pozitivno iskustvo, osim što će i ovdje kvadratni oblik zaslona tražiti neko vrijeme prilagodbe. Možda je malo nezgodno što nije cijela površina raspoloživa za prikaz web stranice, jer je na dnu stalno prisutna adresna traka ili ona za manipulaciju fontovima u “čitaču.”

Automatska text reflow funkcija nije podržana, ali zato postoji upravo spomenuta opcija “čitač” koja prikazuje tekst i eventualnu istaknutu sliku s određene web stranice i tu možete vrlo jednostavno povećavati ili smanjivati font, tj prilagođavati ga vlastitim potrebama. Jedna od zanimljivih stavki na ovom web pregledniku je i podrška za Flash, kojeg je većina proizvođača odavno napustila. Treba reći da Flash radi iznenađujuće dobro, a i sam procesor ima dovoljno snage za pokretanje Flash videa i u 720p rezoluciji.

Aplikacije
BlackBerry 10 je nov operativni sustav i kao takav još uvijek ne obiluje mnoštvom aplikacija kao što je to slučaj s iOS i Android platformama. Istina, u BlackBerryju se hvale s brojkom od 100.000 naslova u App Worldu, no to, kao i svaku sličnu informaciju treba uzeti s rezervom, jer znamo da se svašta može nazvati aplikacijom. Jedna od prednosti novog BB10 OS-a je ta što ima mogućnost pokretanja prilagođenih Android aplikacija, no to je sport za developere i oni su ti koji bi se time trebali pozabaviti.

Ova prednost BB10 OS-a će jednom vjerojatno dobiti na značaju, kada developeri veći broj aplikacija prebace na novu platformu, a do tada ćete se morati snalaziti. Trenutno je, recimo, vidljiv nedostatak nekih Google nativnih aplikacija (Drive, Mape, Keep...) i pitanje je kada će one biti dostupne. Drugi je problem što se za mnoge aplikacije u App Worldu mogu pronaći alternative, ali se većina njih dodatno plaća, uostalom, nedostatak besplatnih aplikacija je jedna od starih boljki BlackBerry eko-sustava.

Bilo kako bilo, vjerujemo da će broj aplikacija i to onih najpopularnijih vremenom rasti i tako osigurati kakvu-takvu ravnopravnost s drugim platformama. Ono što je također bitno napomenuti je Documents To Go aplikacija koja nudi mogućnost pregleda, uređivanja i kreiranja Office dokumenata bez potrebe za posebnom doplatom. Tako ćete svaki preuzeti E-mail privitak poći pregledati i po potrebi urediti na samom uređaju. Možda treba spomenuti i BlackBerry mape, no njihova je razina upotrebljivosti u odnosu na Google ili Nokia mape praktički nikakva. Za sada u App Worldu ne postoji posebna Google Maps aplikacija koju biste eventualno mogli koristiti, ali uvijek možete pristupiti njihovoj web verziji putem web preglednika koja nudi visoku razinu funkcionalnosti.

Multimedija
BlackBerry 10 donosi prilično jednostavnu galeriju fotografija, bez nepotrebnog kompliciranja i eksperimetiranja s dizajnom. Razdijeljena je u tri cjeline: nedavno korištene, snimljene uređajem i Albumi. Svaku je fotografiju moguće poslati bilo kojom vrstom poruka, podijeliti na društvenim mrežama i online servisima.

U svakom tabu imamo jednostavan mrežasti prikaz malih sličica, a duljim pritiskom na jednu od njih s desne se strane otvara brzi izbornik za manipulaciju sadržajem.Isti koncept prikaza imamo i u video playeru koji je inače vrlo moćan. Podržava većinu codeca potrebnih za preprodukciju DivX videa, no gledanje filmova na zaslonu omjera 1:1 može izgledati pomalo čudno. Cjelovita slika djeluje umanjeno, ali ju je “štipanjem” moguće povećavati i smanjivati te tako donekle prilagoditi zaslonu.

Recimo i to da uređaj posjeduje jednostavan video editor, no upitno je koliko ćete imati živaca baviti se obradom videa na ovakvom uređaju. Isti način prikaza sadržaja vrijedi i za svirač glazbe koji ne nudi ništa posebno u odnosu na dosad viđene slične aplikacije. Vanjski zvučnik je prosječno jak, a za potpun doživljaj glazbe, koristite priložene slušalice.

Povezivanje


Povezivanje s računalom odvija se putem microUSB porta i odgovarajućeg kabela kojeg dobijete u paketu. Međutim, inicijalno spajanje na PC s Windows 7 operativnim sustavom nije automatski aktiviralo Mass storage protokol kao što je to slučaj na Androidu ili Windows Phoneu, već je uređaj inzistirao na instalaciji PC Suite aplikacije koja sadrži sve potrebne drivere.

Nakon nekih desetak minuta, uređaj je uspio instalirati sav potreban softver i razmjena datoteka je mogla započeti. Kad je kabelsko povezivanje u pitanju, treba spomenuti i micro HDMI utor koji se nalazi odmah do micro USB utora što je pomalo neobično, jer je u zadnje vrijeme uobičajena ugradnja MHL utora koji objedinjuje microUSB i HDMI. BlackBerry Q10 donosi i BlackBerry Link opciju koja nudi jednostavnu izmjenu sadržaja s računalom koje je spojeno na istu WiFi mrežu, slično kao Kies Air kod Samsunga.

Uz uobičajeni WiFI, to su i njegovi derivati WiFi Hotspot i DLNA, kao i ostali uobičajeni bežični načini povezivanja, Bluetooth i NFC. BlackBerry Q10 se spaja na 2G, 3G i 4G mreže operatera, a u hrvatskim mrežama podržava brzine do 75 Mbps (LTE).

Kamera


BlackBerry Q10 dolazi s 8 MP/1080p primarnom kamerom i 2 MP/720p prednjom za video razgovore. Posebnost je u tome što sukladno kvadratnoom obliku zaslona kamera ima mogućnost snimanja fotografija u 1:1 omjeru, a u izborniku je još izabrati između 4:3 i 16:9 omjera. Samo sučelje je prilično jednostavno i nudi uobičajene mogućnosti koje viđamo na Android uređajima. Imamo snimanje HDR fotografija, digitalnu stabilizaciju, burst način, namještanje scena i geo označavanje. Tu je još i tzv. Time Shift funkcija koja nakon snimanja nekoliko fotografija izabere najbolju.

Kvaliteta fotografija je vrlo dobra. Na vanjskom svjetlu skoro da i nema šuma, a u slabije osvijetljenom ambijentu prisutan je u manjim količinama. Nekima će možda u oko upasti izvjesna doza zasićenosti boja, no to može biti ovisno i o trenutnim okolnostima. U nastavku pogledajte nekoliko primjera:

 

Kamera snima video u 1080p i 720p rezoluciji, a ove potonje može snimiti i prednja kamera. Kvaliteta videa je isto na vrlo dobroj razini jer relativno mali stupanj kompresije osigurava priličnu količinu detalja. I ovdje je prisutna izvjesna razina zasićenosti boja, ali je ukupna kvaliteta i dalje vrlo dobra. U nastavku pogledajte jedan primjer snimljen u 1080p rezoluciji pri 30 fps frekvenciji.


Baterija


Kad god pogledam bilo koji novi BlackBerry model, s nostalgijom se prisjetim starog Bolda 9700 čija je baterija trajala između 5 i sedam dana. Kada je stigao Bold 9900 kojeg osobno koristim, donio je osjetno slabiju bateriju čija se autonomija svela na jedan jedini dan ako ga koristim na 3G mreži. E sad, BlackBerry Q10 ovu tragediju od baterije u Boldu 9900 donekle ispravlja, jer dolazi s kapacitetom od 2100 mAh, a to će mu osigurati dva puna dana umjerenog do intezivnog korištenja.

Valja napomenuti kako ovo vrijedi kada je uređaj stalno spojen na 3G mrežu u kombinaciji s WiFi-jem. Naime, BlackBerry filozofija sama po sebi nalaže da je uređaj stalno spojen na internet i onaj tko ga misli koristiti offline, bolje da ga ne kupuje. Ako mu pak dozvolite spajanje na 4G mrežu, tada nemojte očekivati dva dana autonomije jer su mu u tom slučaju aktivne dvije antene: 4G za internet, tj. podatkovni promet i 3G za pozive i SMS. Dakle, uređaj je najbolje podesiti tako da se spaja na 3G i 2G mreže (po potrebi i na WiFi) i u takvom režimu bi trebao postići gore navedene rezultate.

Treba reći i to da bi ga bilo pametno puniti punjačem koji dolazi u paketu, jer na taj način postiže najveću brzinu punjenja. Ostali punjači mogu uzrokovati sporije punjenje.

Zaključak


Ako ste čitajući ovu recenziju uspjeli doći do ovog dijela teksta, znači da ste prilično zainteresirani za ovaj uređaj. Također, mogli ste vidjeti da ovaj i ovakav uređaj nije za svakoga, tj. nije namijenjen onome tko smartfon koristi samo za telefoniranje, povremeno surfanje, igranje igara, žongliranje custom ROM-ovima ili pokazivanje po kafićima. BlackBerry Q10 namijenjen je onim ljudima koji svoju komunikaciju prvenstveno temelje na razmjeni mailova, instant poruka u stvarnom vremenu i sl.

Kao primjer opet možemo navesti poslovnjake, ali i bilo koji drugi profil ljudi koji trebaju ili jednostavno vole stalno biti dostupni na većini online servisa pa makar to bile i društvene mreže. Ako se u ovim osobinama prepoznate, budite uvjereni da vas BlackBerry Q10 neće razočarati. Istina, nabrojano možete izvoditi i na iPhoneu, Galaxyju S3, S4 ili bilo kojem drugom novijem smartfonu, ali tamo nemate fizičku tipkovnicu putem koje je tipkanje brže i ugodnije nego ono na virtualnoj tipkovnici na dodirnom zaslonu. Ovu situaciju je možda najbolje ilustrirati sloganom: Jednom QWERTY - uvijek QWERTY.

Kao što ste mogli i sami vidjeti, izravne konkurencije baš i nema. Uređaji s QWERTY tipkovnicom polako nestaju i BlackBerry je zapravo jedini proizvođač koji ih još uvijek nudi pa makar i u svojim starijim varijantama koji su još u prodaji. Bilo kako bilo, BlackBerry Q10 je jedan jako dobar uređaj, a među ciljanom publikom svakako se nalaze stari zagriženi BlackBerry korisnici te fanovi naviknuti na tipkanje palčevima i stalni pristup e-mail pretincima. S druge strane, za ovaj uređaj bi mogli biti zainteresirani i svi oni kojima su zbog BlackBerryja do sada rasle zazubice, ali ih nisu mogli koristiti zbog potrebe za plaćanjem dodatne BIS pretplate operateru. Sada, kada je BlackBerry potpuno funkcionalan i na običnim podatkovnim tarifama, potencijalni krug kupaca svakako je veći.

U Hrvatskoj ga u ovom trenutku prodaje Vipnet i to po cijeni od 5799,00 kuna za sam uređaj, dok se u pretplatničkim tarifama može nabaviti osjetno jeftinije i to već za 900 kuna, no to opet ovisi vašim potrebama, odnosno kombinaciji tarife i dodatnih opcija.

Uređaj na testiranje ustupio: Vipnet

Video osvrt