BlackBerry Z10 i Q10 te BlackBerry 10 OS službeno predstavljeni

RIM, od danas poznat kao BlackBerry, napokon je i službeno predstavio BlackBerry 10 operativni sustav. Zahvaljujući curenju informacija već smo u nekoliko navrata mogli vidjeti sve glavne značajke ovog sustava koji će narednih dana biti česta tema. Radi se o potpuno novom OS-u,  odvojenom od prijašnjih BlackBerry operativnih sustava, s potpuno novom filozofijom, ali i osjetno poboljšanom upotrebljivošću. Prema riječima izvršnog direktora Thorsteina Heinsa, BlackBerry 10 ima zadaću skinuti stigmu “poslovnih korisnika” s BlackBerry uređaja i približiti ga znatno širem krugu kupaca.

Najveća uzdanica BlackBerryja je novi Z10 model koji bi trebao konkurirati iPhoneu i Androidima. Uređaj ima 4,2-inčni zaslon rezolucije 1280 x 756 točaka što daje gustoću od 356 ppi. Dimenzije iznose 130 x 66 x 9,3 mm, a masa 138 grama. Pogoni ga dvojezgreni Snapdragon S4 Plus procesor takta 1,5 GHz u kombinaciji s 2 GB RAM-a. BlackBerry Z10 podržava rad na LTE mrežama, sadrži 16 GB interne memorije, utor za microSD memorijske kartice, 8 MP kameru koja snima 1080p video, HDMI izlaz te bateriju kapaciteta 1800 mAh. Uređaj će se prodavati u crnoj i bijeloj boji kućišta.

BlackBerry fanovima svakako bi trebao biti zanimljiviji model BlackBerry Q10 koji sadrži tradicionalnu QWERTY tipkovnicu po kojoj su BlackBerryji oduvijek bili poznati. Krasi ga zaslon kvadratnog oblika i dijagonale 3,1 inča u rezoluciji 720×720 točaka (330 ppi). Procesor je isti kao kod modela Z10, dakle dvojezgreni Snapdragon takta 1,5 GHz.

Prema do sada dostupnim informacijama, novi BlackBeryji će podržavati Skype i ostale VoIP protokole, što na prethodnim generacijama BlackBerryja nije bio slučaj. Također, spremne su i sve važnije aplikacije poput onih za društvene mreže i sl. koje će biti dostupne odmah.

BlackBerry Z10 u prodaju na kanadskom tržištu kreću već 5. veljače, a na britanskom sutra (!). U ostatku svijeta se očekuje u ožujku, dok bi model BlackBerry Q10 globalno trebao biti dostupan u travnju.

Što se cijena tiče, BlackBerry Z10 će biti u istom cjenovnom rangu s Galaxyjem S3, Nokijom Lumia 920 i ostalim top modelima. Naime, britanski operateri su upravo objavili cijene koje su otprilike iste kao i za navedene konkurentske modele.

U nastavku pogledajte video prikaz:

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT