BlackBerry Z10 i Q10 te BlackBerry 10 OS službeno predstavljeni

RIM, od danas poznat kao BlackBerry, napokon je i službeno predstavio BlackBerry 10 operativni sustav. Zahvaljujući curenju informacija već smo u nekoliko navrata mogli vidjeti sve glavne značajke ovog sustava koji će narednih dana biti česta tema. Radi se o potpuno novom OS-u,  odvojenom od prijašnjih BlackBerry operativnih sustava, s potpuno novom filozofijom, ali i osjetno poboljšanom upotrebljivošću. Prema riječima izvršnog direktora Thorsteina Heinsa, BlackBerry 10 ima zadaću skinuti stigmu “poslovnih korisnika” s BlackBerry uređaja i približiti ga znatno širem krugu kupaca.

Najveća uzdanica BlackBerryja je novi Z10 model koji bi trebao konkurirati iPhoneu i Androidima. Uređaj ima 4,2-inčni zaslon rezolucije 1280 x 756 točaka što daje gustoću od 356 ppi. Dimenzije iznose 130 x 66 x 9,3 mm, a masa 138 grama. Pogoni ga dvojezgreni Snapdragon S4 Plus procesor takta 1,5 GHz u kombinaciji s 2 GB RAM-a. BlackBerry Z10 podržava rad na LTE mrežama, sadrži 16 GB interne memorije, utor za microSD memorijske kartice, 8 MP kameru koja snima 1080p video, HDMI izlaz te bateriju kapaciteta 1800 mAh. Uređaj će se prodavati u crnoj i bijeloj boji kućišta.

BlackBerry fanovima svakako bi trebao biti zanimljiviji model BlackBerry Q10 koji sadrži tradicionalnu QWERTY tipkovnicu po kojoj su BlackBerryji oduvijek bili poznati. Krasi ga zaslon kvadratnog oblika i dijagonale 3,1 inča u rezoluciji 720×720 točaka (330 ppi). Procesor je isti kao kod modela Z10, dakle dvojezgreni Snapdragon takta 1,5 GHz.

Prema do sada dostupnim informacijama, novi BlackBeryji će podržavati Skype i ostale VoIP protokole, što na prethodnim generacijama BlackBerryja nije bio slučaj. Također, spremne su i sve važnije aplikacije poput onih za društvene mreže i sl. koje će biti dostupne odmah.

BlackBerry Z10 u prodaju na kanadskom tržištu kreću već 5. veljače, a na britanskom sutra (!). U ostatku svijeta se očekuje u ožujku, dok bi model BlackBerry Q10 globalno trebao biti dostupan u travnju.

Što se cijena tiče, BlackBerry Z10 će biti u istom cjenovnom rangu s Galaxyjem S3, Nokijom Lumia 920 i ostalim top modelima. Naime, britanski operateri su upravo objavili cijene koje su otprilike iste kao i za navedene konkurentske modele.

U nastavku pogledajte video prikaz:

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT