Ne budite zaostali, pripremite se za Metaverse

Sigurno se sjećate najava Elona Muska o kolonizaciji Marsa. Da, ovaj ekscentrični milijarder je to najavio dok još nije bio najbogatiji čovjek na svijetu, a ideja je još uvijek aktualna. Da stvari ne idu zamišljenom brzinom, kroz godine je postalo jasno, no mnogi još uvijek vjeruju u uspješnost ove misije za njihovog (i Elonovog) životnog vijeka i željno iščekuju preseljenje na ovaj egzotični planet.

One koji prežive put do Marsa, tamo će dočekati pustoš na kojoj će morati stvoriti uvjete za život, usprkos okruženju s otrovnom atmosferom, iznimno visokoj radijaciji i mnogim drugim izazovima. I dok Musk obećava da će na Marsu svi imati posao, u što ne sumnjamo, upitno je koliko će dugo kolonizatori uspjeti preživjeti, a i oni koji požive, zasigurno će im biti uzbudljivije nego na Zemlji.

Musk je nesumnjivo zaslužan za ubrzan razvoj svemirske tehnologije, koja inače u mjestu tapka već 50-ak godina, no slijepo vjerovanje u uspješnost ove misije je na granici zdravog razuma, barem u bliskoj budućnosti.

Drugi primjer kako ekscentrični milijarderi mogu izazvati pozornost, pa čak i zanimanje investitora, je plan vlasnika Amazona Jeffa Bezosa o „popravku okoliša“, skromno nazvanog „Bezos Earth Fund“. Ovaj projekt za zadaću ima popraviti štetu koju je okolišu uzrokovao Amazon, ali i mnogi drugi akteri koji se priključe fondaciji.

Još jedna u nizu bizarnosti u svijetu tehnologije su NFT-ovi, za koje ste vjerojatno čuli. Razna umjetnička djela izrađena na računalu, a temeljenja na blockchain tehnologiji te povezana s kriptovalutama, na internetu se mogu kupiti za nevjerojatno visoke svote. Koliko se ovdje radi o gluposti i navlačenju kako bi se masu navuklo na trošenje novca, a koliko o napretku civilizacije, možemo diskutirati.

Ovdje svakako možemo povući paralelu s nakitom. Ako su kriptovalute po nekim definicijama zlato, tada su NFT-ovi zlatni nakit. Netko voli zlatnu ogrlicu i masno će ju platiti, ali nitko neće vidjeti koliko karata ima zlato od kojeg je izrađena. Isto tako možete kupiti NFT sliku i za nju dati svotu ekvivalent ogrlici, a da biste dokazali originalnost i unikatnost, morate predočiti QR kod.

Ovakvih primjera kako tehnologija može pomoći u „napretku“ ljudske vrste je mnogo, ali malo koji može dostići famozni Metaverse, virtualni svijet u kojem bi ljudi trebali „aktivno“ živjeti. Da bi stvar bila apsurdnija, u Metaverseu možete kupovati virtualne predmete, kuće i općenito imovinu, a najnovije najave govore o tome kako ćemo u tom svijetu moći imati i djecu, koju psiholozi već sad nazivaju “Tamagotchi djeca”.

S obzirom da se ona neće začinjati i rađati prirodnim putem, već u programskom kodu, možemo zaključiti da smo vrlo blizu biblijskog bezgrešnog začeća po duhu svetom.

Neki vizionari idu toliko daleko da predviđaju kako za 50 godina u suštini nećemo razlikovati „običnu“ i djecu u Metaverseu, budući da će i potonjima trebati briga i njega baš kao i onima u stvarnom svijetu. Ova djeca bi trebala biti opremljena AI mozgovima, što možda i nije loše ako se želite pripremiti za stvarno roditeljstvo.

Naravno, na vama je da odlučite što je stvaran, a što virtualan svijet, jer ukoliko se ovakav scenarij ostvari, neki kažu da to više neće biti ni bitno. Naime, čak smatraju kako bi se ovime mogao riješiti problem prenapučenosti zemlje, a da ljudske emocije istovremeno budu zadovoljene, naravno, uz odgovarajuću cijenu. Naime, u Metaverseu bi cijena najma virtualnog djeteta trebala biti prihvatljiva prosječnom korisniku. Uostalom, prije 50 godina nitko nije mogao ni pomisliti da ćemo jednog dana u računalnim igrama kupovati hranu za kokoši ili živote u nekoj simulaciji, no je li kod Metaversea granica prijeđena, svatko neka odluči za sebe.

Tehnologija napreduje, a koliko je taj napredak koristan, mnogima je upitno. O zaglupljivanju tehnologijom svjedoče i upute za korištenje mnogih automobila iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, u kojima ste mogli pročitati kako se ispravno podešavaju ventili motora. Današnji automobili dolaze s uputama u kojima stoji da je opasno piti rashladnu tekućinu, tj. antifriz.

Naravno, u Metaveresu će vam auto voziti i bez antifriza jer će vjerojatno biti električni, a za smještaj vašeg fizičkog tijela bit će vam dovoljna šupa, budući da ćete većinu vremena provoditi u virtualnom svijetu koji bi čak mogao biti i bolji od ovog u kojem živimo. Samo da netko ne isključi struju.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT