CIA nas kontrolira čak i kroz isključene smartfone, računala i Smart TV uređaje. Trebamo li se zabrinuti?

Prije nekoliko dana Wikileaks je objavio nove dokumente koji su procurili iz odaja američke obavještajne službe CIA-e, iz kojih je postalo vidljivo da ova organizacija raspolaže alatima kojima može hakirati i kontrolirati praktički sve ljude na Zemlji, odnosno barem onaj dio koji koristi smartfone, računala, pametne TV uređaje i sl.

Ovo nije prvi put da je Wikileaks objavio tajne dokumente američke vlade, koji dokazuju da ona protuzakonito prisluškuje, prati i kontrolira vlastite građane, ali i svjetske lidere, uključujući i one s kojima njeguje partnerske odnose. Svemu ovome pridonio je i Edward Snowden, koji je zbog otkrivanja tajni NSA, morao pobjeći u – Rusiju, u zemlju za koju upravo SAD konstantno ponavljaju da krši ljudska prava.

Zahvaljujući zviždačima poput Snowdena, ali i Juliana Assangea, kojemu je, vidi vraga, na teret stavljeno navodno silovanje sobarice u hotelu, i koji se zbog toga još uvijek skriva u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, svijet je doznao da američka vlada nije baš onakva za kakvu se prodaje, odnosno kakvom je mainstream mediji žele prikazati. No jesmo li se zbog toga zabrinuli? Tehnološki osviješten dio populacije sigurno se zamislio nad ovim spoznajama, ali budući da većina SAD doživljava kao svjetskog policajca (good guys), sve će im ovo progledati kroz prste i neće se previše uzbuđivati.

Isto tako, Wikileaks je u jeku predizborne kampanje za predsjednika SAD objavio e-mailove kandidatkinje Hillary Clinton dok je obnašala dužnost državne tajnice. Oni su pokazali da su upravo SAD, zajedno sa svojim saveznicima S.Arabijom i Katarom kreirale i financirale terorističke skupine u Siriji, s ciljem ostvarenja ekonomskih interesa. Naravno, malo tko je ostao šokiran, što zbog činjenice da je to bilo otprije poznato, što zbog bezrezervne podrške američkoj vanjskoj politici. Da bi cijela stvar dobila i komičnu komponentu, Obama i Hillary su optužili Ruse da su im hakirali – izbore. Nisam siguran zvuči li ova priča luđe kao laž ili kao istina.

Najnovije otkriće, odnosno curenje dokumenata iz CIA-e, koje je Wikileaks objavio prije par dana, govori da najgore tek dolazi. U 8761 dokumentu koje su za sada neimenovani zviždači proslijedili Wikiealsku, vidljivo je da CIA ima, odnosno da je imala, alate kojima može «ući» u bilo čiji Android i iOS smartfon, ili pametni TV uređaj.

Pored činjenice da bilo koja obavještajna agencija može protuzakonito hakirati bilo čiji mobitel, koja je sama po sebi zastrašujuća i zabrinjavajuća, problem je sada toliko veći što je CIA izgubila kontrolu nad svim ovim tehnikama. Naime, najveći informatički stručnjaci navode da je ova agencija koristila viruse i sve vrste malicioznog softvera s nekoliko stotina milijuna linija koda, koji sada lako može biti dostupan svim hakerima, dakle i onima s još nečasnijim namjerama od američke vlade.

Wikileaks je u ovom trenutku odlučio ne pustiti u javnost sav maliciozni softver, upravo zato da ne bi bio dostupan raznim kriminalnim skupinama, ali je jasno dao do znanja koliko je ova igra američke administracije zapravo opasna. Da bi stvar bila još gora, većina ovih hakerskih tehnika i pratećih dokumenata kupljena je ili ukradena od tajnih službi drugih zemalja, a CIA ih je, umjesto da zakrpa sve njihove sigurnosne rupe, namjerno ostavila otvorenima i tako dodatno povećala rizik od napada kriminalaca, navodi stručnjak Quincy Larson.

Normalnoj i prosječno inteligentnoj osobi nakon ovoga se samo po sebi nameće pitanje jesu li za našu sigurnost, živote, pa ako baš hoćete i – mir u svijetu, opasnije kriminalne skupine ili doktrina američke politike. Naravno, na ovo pitanje svatko će potražiti odgovor kako zna i umije, a ja ću se osobno suzdržati komentiranja, iako je moj stav zapravo posve jasan.

Već je i Edward Snowden pokazao kojom lakoćom vas američka vlada može pratiti kroz kameru računala, a sada se ispostavlja da isto to može i preko mobitela. Štoviše, CIA je tehnikama koje su sada otkrivene u mogućnosti hakirati čak i vozilo spojeno na Internet, a ako ono koristi neku od naprednijih tehnika navigacije, može ga i uništiti, recimo preuzimanjem kontrole i zabijanjem u zid, ili slijetanjem u provaliju. Dokumenti kojima raspolaže Wikileaks ne govore koja je svrha hakiranja automobila, ali može se pretpostaviti da je CIA na ovaj način namjeravala vršiti atentate, dakle isto što je radila i prije, ali na manje sofisticirane načine. Znali smo da se vozila povezana na Internet mogu hakirati, ali ne i kako. Sada je je puno toga jasnije i to zahvaljujući zviždačima i Wikileaksu.

Drugi intrigantan detalj tiče se smartfona, dakle uređaja koji koristi većina svjetske populacije. CIA, a vjerojatno i mnoge druge agencije, imaju mogućnosti kompromitirati vaš uređaj bilo da on radi na Androidu ili iOS-u, i to na način da informaciju presretne prije nego što od operativnog sustava dođe do aplikacije. To znači da je instalacija svih zaštita zapravo beskorisna. Usprkos činjenici što proizvođač aplikacije koristi enkripciju (npr. WhatsApp) ova metoda hakerima omogućuje da trenutno očitaju ono što tipkate, dakle prije nego što signal iz tipkovnice uopće stigne do aplikacije.

Treća velika stvar su pametni televizori. Novi dokumenti su pokazali kako CIA s lakoćom hakira Samsungov Smart TV, te da on centrali šalje informacije čak i kad je isključen. Naravno, radi se o prividnom isključenju, jer dok mu je god dostupan izvor napajanja, on može slati informacije. Isto vrijedi i za mikrofone svih pametnih uređaja. Dok su god spojeni na izvor napajanja, mogu slati informacije, a ako mislite da ćete problem riješiti isključivanjem iz struje, provjerite je li prazna baterija (možda nije ni prazna kad vi mislite da je prazna). Sada postaje jasnije zašto sve manje mobitela ima izmjenjivu bateriju.

Ako CIA želi znati što radite, znat će. Istina, ovo samo po sebi ne bi predstavljalo problem da nije protuzakonito. Naime, vlast ima pravo ući u svačiji telefon i računalo ukoliko posumnja da se bavi kriminalom, ali ne bez sudskog naloga. Ovdje je slučaj da se sudovi zaobilaze, dakle da izvršna vlast bez suglasnosti sudbene kontrolira i špijunira građane. Dakle vlada zemlje koja se diči vladavinom prava – postupa protupravno, a trodioba vlasti ostaje mrtvo slovo na papiru.

U svemu ovome ima i dobrih vijesti. Samim time što su ovi podaci sada dostupni javnosti, Apple, Google, Samsung i mnoge druge kompanije će svakako poraditi na krpanju sigurnosnih rupa, tako možemo očekivati da će se situacija svakako popraviti, barem kako ih ne bi iskoristile kriminalne skupine. Sva dosadašnja curenja su pokazala, a ovo najnovije potvrdilo da je američka vlada uvijek jedan korak ispred, a kako će sve ukradene informacije upotrijebiti, sam Bog zna.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT