Detaljno: Gorilla Glass

gorilla-glass-3

Svima koji prate mobilnu telefoniju itekako je poznat termin – Gorilla Glass.

Gorilla Glass, odnosno Gorilla staklo je proizvod tvrtke Corning koji prvenstveno služi zaštiti ekrana prijenosnih uređaja od grebanja i pucanja. Gorilla staklo je iznimno tanko te zbog toga ne umanjuje osjetljivost touch ekrana, a s obzirom da je i iznimno lagano ne utječe dodatno na masu uređaja.

Što je posebno oko Gorilla stakla te koje su razlike između ovog Corningovog proizvoda i običnog stakla – saznajte u nastavku teksta.

Povijest

Corning je tvrtka koja je osnovana sredinom 19. stoljeća. S ojačanim staklima su se počeli baviti 60-ih godina prošlog stoljeća, a prvi proizvod takve vrste se nazivao muscled glass (mišićavo staklo).

Tvrtka se u ovom smjeru nije naročito razvijala sve do početka 2005. godine kada je Motorola izdala svoj prvi RAZR. Uvidjevši kako je ovom modelu ekran bio izrađen od stakla – koje je Corningovo područje interesa, počeli su ulagati u razvoj svoje tehnologije kako bi budućim proizvodima ponudili još bolje staklo. Corning je oformio grupu stručnjaka i počeli su razvijati staklo kodnog imena – Gorilla glass.

Nakon godinu dana Apple je otkrio da se prototip iPhonea grebe u slučaju da se nalazi u džepu zajedno s npr. ključevima. Tadašnji direktor Applea Steve Jobs kontkatirao je Corning kako bi se raspitao o muscled glassu.

Nakon što su mu rekli da rade na novoj tehnologiji (tada kodnog imena Gorilla glass), Jobsu se svidjela ideja pa je njihovo staklo i korišteno u iPhoneu prve generacije koji je predstavljen godinu dana kasnije.

Nakon toga, Corning je počeo isporučivati svoj proizvod i mnogim drugim tvrtkama.

Proizvodnja

Malo je poznato da staklo nije samo industrijski proizvod, već da ga nalazimo i u prirodi. Određeno kamenje i minerali pretvaraju se u staklo nakon kontakta s iznimno visokim temperaturama. Ovo se obično događa u predjelima gdje vulkani izbacuju lavu ili na mjestima gdje gromovi udare u zemlju.

Osim prirodnih pojava, ljudi već stoljećima proizvode staklo i sami. Sam način proizvodnje se zasniva na sličnom principu koji koristi i priroda – taljenjem određenih vrsta kamenja na visokim temperaturama. Dok je tako taljena masa u polu tekućem stanju moguće ju je oblikovati u željene oblike poznatom metodom puhanja stakla.

 ff_gorillaglass_f

                                                     Izrada stakla – lijevanje u kalupe

Corning svoj proizvod izrađuje iz tri glavna sastojka: pijeska, natrijevog karbonata i vapnenca. Osim njih dodaje i nekoliko kemikalija prije samog procesa taljenja zbog kojih je rezultantni proizvod staklo koje sadrži aluminij, kisik i silicij.

Tri glavne komponente od kojih se sastoji staklo

Nakon taljenja staklo se u tekućem obliku ulijeva u kalupe i laserski izrezuje u željene oblike. Rezultat je staklo tanko pola milimetra. Ovakvo staklo je i dalje jako lomljivo, a ono što u stvari i čini Gorilla glass iznimno čvrstim događa se u sljedećem koraku.

Tako izrezano staklo se uranja u kalij bikromat koji u kombinaciji s elementima iz prvog koraka izaziva jaku reakciju koja stvara zaštitni sloj na staklu čime mu daje snagu koje obično staklo nema. Također je bitno napomenuti da je Gorilla staklo u potpunosti ekološki prihvatljivo, jer se u cijelosti može reciklirati.

Gorila je u staklu

No, Corning nije jedina tvrtka koja proizvodi kemijski ojačana stakla, ipak svakako je najpoznatija na tržištu. Zašto?

Gorilla staklo nije moguće kupiti u nekoj trgovini, već je Corning sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobitela, televizora i ostale opreme kojima Corning izrađuje staklo prema specifikacijama uz uklanjanje svog branda i postavljanja branda proizvođača.

Zbog toga Corning ne smije otkrivati u kojim se proizvodima nalazi njihovo staklo, osim u slučaju ako proizvođač opreme to ne dozvoli.

Testiranja na Gorilla Glassu

Osim prve verzije Gorilla stakla, Corning je i predstavio Gorilla Glass 2 početkom 2012. godine. Tada su tvrdili da je staklo 20% tanje od prethodnika uz zadržavanje istih karakteristika, uz dodatno poboljšavanje preciznosti touch ekrana.

Nedavno je na ovogodišnjem CES-u predstavljena i posljednja iteracija Corningovog proizvoda – Gorilla Glass 3. Iz kompanije obećavaju da je novi proizvod dodatno ojačan te da je čak 3 puta otporniji na grebanje od prethodnika.

Proizvodi

Tako su prema dostupnim informacijama na Corningovoj stranici mobiteli s ugrađenim Gorilla staklom Nokia Lumia 920, 900, 800 i 710, većina Motorolinih modela, posljednji HTC mobiteli i tableti, Samsung Galaxy S3, noviji LG-evi modeli, Asusovi tableti i smartphoneovi te Sonyevi televizori i Dellovi notebookovi.

Budućnost

Corning već neko vrijeme radi na fleksibilnoj verziji svog proizvoda, tako da će uz pojavu flesksibilnih displeja oni biti zaštićeni od grebanja i razbijanja.

Eksperimenti sa savitljivim staklom

No, prve proizvode s fleksibilnim ekranima ipak ćemo trebati pričekati još neko vrijeme….

 

 

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]