Doogee Y100X Nova – Recenzija

Doogee Y100X Nova - Recenzija

Još jedan Doogee uređaj na našem testu. Nakon Valencije 2, ovoga tjedna se bavimo sličnim, ali jeftinijim modelom pod nazivom Doogee Y100X Nova. Nešto je slabijih hardverskih karakteristika i zato upada u cjenovni razred ispod tisuću kuna. Ujedno je osjetno tanji i lakši od Valencije 2, a uspio je zadržati Dual SIM sustav, utor za memorijsku karticu i izmjenjivu bateriju. Kako se proveo u društvu s nama, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
141,2 x 70,2 x 7,9 mm

Masa
119 grama

Zaslon
5,0″ IPS LCD 1920, 294 ppi

SoC
MediaTek MT6582

CPU
4x Cortex-A7 na taktu 1,3 GHz

RAM
1 GB

Interna memorija
8 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, USB OTG

3G
Da

4G
Ne

OS
Android 5.0 Lollipop

Kamera
8 MP/1080p

Prednja kamera
5 MP

Baterija
2200 mAh

Cijena

Ustupio

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Iznimno tanak i lagan
Kapacitivne tipke bez osvjetljenja

Izmjenjiva baterija
Plastika privlači tragove prstiju

Podržava microSD i USB OTG

Fluidno sučelje

Autonomija

Cijena

Dizajn, kućište i zaslon

Doogee Y100X Nova je vrlo lijepo dizjanirani smartfon i kao što je u uvodu već rečeno, karakterizira ga vrlo tanko (7,9 mm) i lagano (119 grama) kućište. Izrađeno je iz malo sjajnije plastike, koja nažalost na sebe prima tragove prstiju.

Odnos zaslona i okvira je i na ovom modelu vrlo povoljan u korist zaslona, što je ključna stavka za atraktivnost kod današnjih smartfona. Ispod zaslona imamo tri kapacitivne tipke koje su jedva vidljive i po danu. U mraku će u početku biti još teže jer nemaju pozadinsko osvjetljenje, ali naravno, navika će vremenom učiniti svoje.

Rub je izrađen od imitacije kroma, ali su fizičke tipke ipak smještene na poklopcu, s tim da se ona za uključivanje nalazi na vrhu kućišta, što je kod 5-inčnih uređaja malčice nezgodno. Na poleđini nalazimo modul kamere s bljeskalicom i vanjski zvučnik, na dnu micro USB utor, a na vrhu 3,5 mm audio utor. Uređaj je općenito vrlo ugodan za držanje i dobro leži u ruci, a zbog tankoće i lakoće, bez problema će se smjestiti u svaki džep, pa čak i u onaj u košulji.

Zaslon ima dijagonalu od 5 inča i rezoluciju od 1280 x 720 točaka, što rezultira gustoćom od visokih 293 ppi, dakle malo ispod tzv. retina granice. Upravo zbog toga je prikaz na njemu više nego dobar za ovaj cjenovni razred, što će se pozitivno odraziti na gledanje videa, fotografija, ali i čitanje teksta te igranje igara.

Vidljivost na danjem svjetlu je na razini skupljih modela, što vrijedi i za izravnu izloženost suncu, a kao jedini minus ovdje možemo spomenuti ostajanje tragova prstiju, slično kao na poleđini.

Ovdje napomenimo da je u prodajnom paketu sadržana i zaštitna maska za uređaj.

Hardver, performanse i povezivanje

Srce ovog uređaja predstavlja MediaTekov četverojezgreni procesor MT6582, s četiri Cortex-A7 jezgre koje kucaju na taktu od 1,3 GHz, u društvu s Mali-400 MP2 grafičkim koprocesorom s dvije jezgre.

Vidljivo je da se radi o čipsetu starije generacije, ali još uvijek sasvim dovoljnom za solidne performanse uređaja nižeg cjenovnog razreda. Čak i nešto zahtjevnije igre su se pokretale bez problema, kao npr. Riptide GP2, dok se kod Asphalta 8 već mogao primijetiti slabiji opći dojam.

 

Screenshot_2015-09-07-15-36-45 Screenshot_2015-09-07-15-36-56 Screenshot_2015-09-07-15-37-11 Screenshot_2015-09-07-15-37-29

1 GB RAM-a će zadovoljiti potrebe prosječnog korisnika kad je u pitanju multitasking. Dakle, sve radnje vezane uz poruke, surfanje, društvene mreže mailove i sl. uređaj će obavljati bez štucanja. Zagušenje može nastati istovremenom upotrebom više zahtjevnijih aplikacija ili ako imate u internet pregledniku nakupite veću količinu otvorenih tabova/prozora.

Sve u svemu, uređaj će besprijekorno odraditi veliku većinu zadataka kad je u pitanju surfanje internetom, korištenje društvenih mreža, rad s mailovima ili chatanje, dakle radnje kojima je ovakav uređaj realno i namijenjen.

Interna memorija sadrži 8 GB prostora, ali će vam dostupno biti oko 5 GB. Za sve ostalo morat ćete umetnuti microSD memorijsku karticu. Na prijem signala i kvalitetu poziva nemamo prigovora, kao ni na jačinu zvuka u slušalici. Ono što bi moglo biti malo glasnije je vanjski zvučnik koji je smješten za poleđini.

Uređaj koristi i uobičajene načine povezivanja, no zbog nešto starijeg čipseta, nije podržan rad na LTE mrežama, dakle ostaju vam 2G, 3G i naravno, WiFi. Za pohvaliti je još i podrška za USB on-the-go, kojeg mnogo proizvođača danas zanemaruje.

Softver i sučelje

Doogee Y100X Nova za temelj koristi Android 5.0 Lollipop, povrh kojeg dolazi svojevrsna nadogradnja sučelja svojstvena ovom proizvođaču. U startu ćete primijetiti uniformirane ikonice, zbog kojih će vam biti potrebno privikavanje.

Ostali segmenti sučelja se ne razlikuju previše od čistog Androida, što je pohvalno. Posebno treba pohvaliti brzinu i fluidnost sučelja koju su na višoj razini nego što smo očekivali. Ovo posebice veseli zbog niže cijene, jer smo viđali mnoge skuplje uređaje, čije je sučelje manje fluidno.

Uređaj sadrži i nekolicinu dodatnih aplikacija, uglavnom iz Doogeeovg portfelja. Radi se o njihovom vlastitom internet pregledniku i DG Xender aplikaciji za migraciju s iPhonea. Tu je još i Documents To Go, kao i uobičajena galerija za pregledavanje fotografija i videa. Podržani su najpopularniji video formati, ali ne i svi DivX-i, za koje ćete morati instalirati alternativnu aplikaciju.

Kamera

Primarna kamera na ovom uređaju ima 8 MP senzor i potpomognuta je LED bljeskalicom, a prednja 5 MP. Sučelje je jednako kao i kod većine drugih kineskih proizvođača koji dijele zajedničku generičku platformu za aplikaciju kamere. Dakle, imamo standardni raspored postavki fotoaparata, video snimača i općih postavki.

Softver nudi uobičajene načine snimanja, podešavanje parametara poput trajanja ekspozicije, ISO osjetljivosti, balansa bijele, način scene, samookidač, detekciju lica, softversku stabilizaciju i “time lapse” način snimanja.

Kvaliteta fotografija je na visokoj razini za ovaj cjenovni razred, kako u idealnim uvjetima, tako i u nešto slabije osvijetljenom ambijentu. No ipak, ovdje će trebati pripaziti na mirnoću ruke kako bi autofokus do kraja obavio svoj posao, jer će i najmanje mrdanje proizvesti zamućenje. Od dinamičkog raspona ne treba očekivati puno, ali će solidna HDR funkcija kod situaciji kada je to potrebno, svakako biti od pomoći.

Zanimljivo, bljeskalica je kod ovog modela bolja i jača nego na skupljoj Valenciji 2, što će osigurati vidljivo bolje fotografije u mraku.

Kad je video u pitanju, uređaj moramo pohvaliti jer snima 1080p video, za razliku od skuplje Valencije 2. Ipak, od njegove kvalitete ne treba očekivati previše zbog ne baš velike količine detalja, što zbog hardverskog ograničenja senzora, što zbog visokog stupnja kompresije.

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

[responsive_youtube IcgdeYGsK94]

Baterija

Dooogee Y100X Nova će sa 2200 mAh baterijom svom vlasniku osigurati dan i pol do dva dana autonomije, što je definitivno natprosječni rezultat. Za ovo je najviše zaslužan relativno štedljivi procesor, ali i razumna rezolucija zaslona.

U mom, inače malo intezivnijem načinu korištenja, uz uključenu automatsku sinkronizaciju, uspio sam izvući više od jednog dana, što je posebno pohvalno, s obzirom da mi drugi uređaji koje koristim rijetko uspiju dočekati večer. Naravno, oni malo štedljivi će bez većih problema izvući i dva dana.

Zaključak

Doogee Y100X Nova - Recenzijac sadrzaj kutije

Već u nekoliko prethodnih recenzija Doogee smartfona uvjerili smo se da se radi o uređajima koji se kvalitetom izrade donekle razlikuju od većine drugih niskobudžetnih Kineza, što rezultira odličnim omjerom uloženog i dobivenog.

Tako Dooogee s modelom Y100X Nova za 900 kuna nudi vrlo tanko, elegantno i lagano kućište atraktivnog izgleda, solidne performanse, fluidno sučelje, Dual SIM sustav i natprosječnu autonomiju. Vidjeli smo da se ne može posramiti ni kamere koja će svakako zadovoljiti manje zahtjevne korisnike.

Uređaj kao takav će u prvom redu zaintrigirati one koji trebaju solidan i pouzdan smartfon, a nisu opterećeni specifikacijama. Vidjeli smo da se surfanje, chatanje, rad s mailovima i društvenim mrežama odvija bez poteškoća, a vjerujemo da će to većini kupaca predstavljati okosnicu korištenja. Oni koji od smartfona očekuju da im posluži kao igraća konzola ili fotoaparat, neka rađe bace oko na neki skuplji model.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT