Dozvole za poslovanje američkih kompanija s Huaweijem stižu uskoro

Čini se da se saga oko Huaweija i američke blackliste polako bliži kraju. Prema informacijama koje dolaze iz američkog ministarstva trgovine, licence američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem trebale bi biti odobrene „uskoro“.

Rezultat je to skorašnjeg sklapanja novog trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, koji će se uskoro održati na američkom tlu, sukladno željama predsjednika Trumpa koji će ga potpisati sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Dvije strane su nakon iscrpljujućih pregovora koji su trajali mjesecima napokon uspjele postići dogovor oko završetka trgovinskog rata, a prema pisanju američkih medija, najveće zasluge odnosi kinesko pristajanje na povećan uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda.

Kao što je bilo i za očekivati, i o čemu smo u više navrata pisali, Huawei je ovdje samo dio priče. Kako sada stvari stoje, američka strana je pristala na odobravanje licenci američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem, a njihov broj trenutno iznosi čak 260, tj. osjetno više nego što je ministarstvo očekivalo.

Dodatnu težinu cijeloj priči daje podatak da su zbog ljetošnjeg prekida poslovanja, odnosno stavljanja Huaweija na „entity“ listu, američke kompanije pretrpjele veću štetu nego sam Huawei.

Sukladno tome, očekuje se da i Google ponovno dobije dozvolu poslovanja s ovom kineskom kompanijom, što je Huaweiju pak od životne važnosti kad je proizvodnja smartfona u pitanju, jer prodaja uređaja bez Googleovih aplikacija na tržištima izvan Kine u ovakvoj situaciji ne bi imala smisla. Naravno, Huawei uvijek može razviti vlastiti eko-sustav, no znamo da bi takav put bio prilično trnovit i neizvjestan.

Što se infrastrukture tiče, SAD Huaweiju još uvijek odbija dopustiti pristup tržištu, navodeći odavno poznate priče o mogućnosti špijuniranja, bez obzira što za to nisu podastrijele nijedan dokaz. Štoviše, Huawei je američkim kompanijama ponudio licenciranje svoje 5G tehnologije, no na tu ponudu za sada nema odgovora.

Bloomberg

Engadget

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT