Ekrani: LCD vs. AMOLED; RGB vs. PenTile

IPS LCD

IPS LCD ekrani koriste precizniji način okretanja i promjene oblika kristala, zbog kojeg je producirana slika puno bolje kvalitete od tradicionalnih (TN) ekrana i uglavnom se koriste na uređajima više kvalitete. Prvi smartphone sa IPS zaslonom bio je Motorolin Droid, odnosno Milestone.

Glavne prednosti nad TN zaslonima su bolji kutovi gledanja i vjernija reprodukcija boja, a nove generacije IPS zaslona imaju i vrlo visoku razinu kontrasta što ih dovodi bok uz bok sa AMOLED tehnologijom.

Apple u svojim uređajima koristi IPS LCD matricu koju je proizveo LG, a koju marketinški naziva Retina. LG je pak svojim zaslonima nadjenuo marketinško ime NOVA, a Sony svoje naziva Super LCD 2.

Svi proizvođači koji koriste IPS LCD imaju ekrane sličnih karakteristika. Ono što čini razliku je softverska kalibracija boja.

Prednosti LCD ekrana:

a) Jeftina proizvodnja

b) IPS ekrani imaju iznimno vjernu reprodukciju boja

c) Jako su svijetli i čitljivi na otvorenom

Nedostaci LCD ekrana:

a) Zbog potrebe za pozadinskim osvjetljenjem, visok kontrast je teško ostvariv

b) TN ekrani imaju nizak kut gledanja

c) Troše više energije i deblji su

AMOLED

AMOLED je kratica od Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode. Kao što i samo ime sugerira, AMOLED ekrani proizvode svjetlost direktno iz LE dioda i nemaju potrebu za dodatnim polarizirajućim filtrom, kristalima ili dodatnim osvjetljenjem, kao što to imaju LCD ekrani.

AMOLED ekrani se sastoje od sloja tranzistora koji kontroliraju napon koji dolazi na LE diode zadužene za kreiranje svjetla. Zbog toga što diode same po sebi proizvode svjetlo, nema potrebe za dodatnim slojem pozadinskog osvjetljenja kojim LCD ekrani troše više energije, a zbog dodatnih slojeva su također i puno deblji u usporedbi s AMOLED ekranima. Zbog novih trendova i zahtijeva za tanjim uređajima sve više proizvođača odabire AMOLED ekrane.

Poznato je da AMOLED ekrani imaju vrlo visok kontrast koji postižu na jednostavan način. U slučaju da je određeni piksel crne boje, dioda koja je zadužena za osvjetljenje tog piksela u potpunosti je isključena tako da se tu ne prikazuje ništa. U usporedbi s ovim načinom prikaza crne boje, LCD ekran će na tom pikselu “razvući” kristal koji nikada neće u potpunosti spriječiti prolaz svjetla iz pozadinskog osvjetljenja, pa će i samim time imati nepovoljniji omjer kontrasta.

AMOLED također ima svoje nedostatke. Diode koje su namijenjene za osvjetljenje pojedinog piksela izrađuju se od organskih materijala koje mogu imati određene kvalitativne razlike. Takve razlike utječu na intenzitet svijetla kojeg proizvode diode pa samim time i utječu na realnost prikaza boja, što dovodi do nekoliko problema. U slučaju da jedna dioda ima veći intenzitet, ona može prouzročiti da ekran poprimi određenu nijansu boje – posebno je to vidljivo na bijelim pozadinama kada ekran može biti plavkast ili zelenkast. Također, i ukupan prikaz boja je saturiran pa time i prikaz boja nije realan kao kod IPS LCD-a.

AMOLED tehnologija se svakodnevno razvija, pa je tako Samsung predstavio Super AMOLED ekrane koji su oko 20% svjetliji u odnosu na obične AMOLED-e, uz istu potrošnju energije, a zbog toga i bolje vidljivi na vanjskom svjetlu.

Kao što i proizvođači mobitela s LCD ekranima koriste marketinške nazive, slična stvar je i sa AMOLED-om.

Super AMOLED – Samsungov PenTile ekran koji je integrirao digitizer u zaslon, ali i poboljšao čitljivost na otvorenom

Super AMOLED Plus – Nova generacija Samsung AMOLED-a bez PenTile matrice zbog poboljšane reprodukcije boja

HD Super AMOLED – Ponovno naziv “Super” koji označuje integrirani digitizer, a manjak “Plusa” označuje PenTile matricu. HD označava – HD rezoluciju

ClearBlack AMOLED – Korišten je od Nokije, a sadrži polarizator protiv refleksije koji poboljšava čitljivost na otvorenom

Prednosti AMOLED ekrana:

a) tanki

b) žive boje, vrlo visok kontrast

c) odlični kutevi gledanja

d) niska potrošnja

Nedostaci AMOLED ekrana:

a) Nepravilan prikaz boja

b) Moguća dominacija određenih boja, posebno na svijetlijim podlogama

c) kraći vijek trajanja od LCD-a

d) Često korištenje PenTile matrice

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT