Ekrani: LCD vs. AMOLED; RGB vs. PenTile

PenTile vs. RGB

Internet je doslovno preplavljen diskusijama vezanima uz ovu tematiku, a zaključak svih rasprava govori u korist RGB matrice. Malo rasprava ustvari spominje zašto je PenTile lošija matrica od RGB pa ovaj odjeljak govori upravo o tome.

Kao što smo ranije i spomenuli, ne postoji materijal koji će reproducirati sve moguće boje, već se koristi podpikselni aranžman piksela koji će u raznim kombinacijama davati drugačije boje.

Svaki podpiksel može prikazati do 256 različitih intenziteta svjetlosti, a obzirom da postoji 3 podpiksela, njih troje u kombinaciji mogu prikazati ukupno 16,777,216 mogućih boja. RGB raspored podpiksela sadrži kvadratičnu formu duguljastih crvenih, plavih odnosno zelenih podpiksela.

RGB matrica ekrana:

Ovakav način rasporeda se naziva i RGB stripe (vrpca), a daje najbolju kvalitetu prikaza slike.

AMOLED zbog tehnoloških ograničenja intenziteta svjetlosti različitih dioda, kao i velike cijene njihove izrade često koristi PenTile raspored. On umjesto da kombinira 3 podpiksela u jedan, koristi kombinaciju zelenog i alternativnu kombinaciju plavog i crvenog podpiksela.

Ovo znači da PenTile ekrani u stvari ujedinjuju dva podpiksela u jedan. S obzirom na prirodu ljudskog oka i različite osjetljivosti na pojedine valne duljine svjetla PenTile raspored također može proizvesti identične boje kao i tradicionalni RGB prikaz. Nedostatak se najbolje vidi prilikom čitanja teksta gdje su ponekad vidljive točkice na rubovima koje su nastale zbog potrebe da određeni piksel “posudi” podpiksel od susjednog kako bi mogao rekreirati željenu boju. PenTile ima svoju prednost u tome što troši manje energije te je jeftiniji za izradu.

Usporedba RGB i PenTile aranžmana

Ovim člankom smo prikazali dvije osnovne izvedbe ekrana. U nekom od sljedećih ćemo objasniti i način na koji radi spomenuti digitizer, odnosno ekran na dodir.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT