Elephone P9000 - Recenzija

Elephone P9000 - Recenzija

Koliko je brandova pametnih telefona u Kini? Na ovo pitanje ni sami Kinezi nemaju jednostavan odgovor, jer je brojka sasvim sigurno trocifrena. Ipak, samo manji dio njih se uspije probiti na zapadna tržišta, a jedan od njih je i Elephone, koji je nedavno predstavio model pod nazivom P9000.

Radi se o još jednom uređaju koji nastoji kombinirati jak hardver i pristupačnu cijenu. Dolazi s MediaTekovim Helio P10 procesorom, 4 GB RAM-a, Androidom 6.0, čitačem otisaka prstiju, 13 MP kamerom, 3000 mAh baterijom i brzim punjenjem.

U kojoj mjeri Elephone P9000 uspijeva postići kompromis između cijene i performansi, pročitajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

148,4 x 73,2 x 7,3 mmMasa

145 gramaZaslon

5,5″ IPS LCD 1920 x 1080, 400 ppiSoC

MediaTek MT6755CPU

8x Cortex-A53 2,0 GHzRAM

4 GBInterna memorija

32 GBMicro SD

DaPovezivanje

WiFi, WiFi Hotspot, WiFi direct, A-GPS, Bluetooth, USB-C3G

HSPA+4G

LTEOS

Android 6.0 LollipopKamera

13 MP/1080pPrednja kamera

8 MPBaterija

3000 mAhCijena

Oko 2000,00 knUstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Odličan zaslon

Plastična pozadina djeluje jeftinoMetalni okvir kućišta

Neprecizan čitač otisaka prstijuTanak i iznimno lagan

Jedna kapacitivna tipka4 GB RAM-a

Kamera proizvodi crvenkaste tonoveDobra autonomija

Ne podržava LTE na 800 MHzBrzo punjenje
Cijena
Dizajn, kućište i rukovanje


Elephone P9000 dolazi s 5,5-inčnim zaslonom, što ga automatski svrstava u skupinu velikih smartfona, koja je mnogima u zadnjih par godina postala neka vrsta standarda i predstavlja granicu ispod koje ne idu. Upravo ovoj skupini korisnika je ovaj uređaj i namijenjen, tako da su njegovi kupci unaprijed spremni prihvatiti činjenicu da je njime malčice teže rukovati npr. 5-inčnim uređajima.

Možemo reći da je Elephone P9000 dizajniran klasično. Prilično je pravilnog oblika, s blago zaobljenim kutovima, ali i oštrim rubovima, za što je zaslužan inače odličan metalni okvir. Da, uređaj stiže s metalnim okvirom, no ukupan dojam donekle kvari plastična pozadina koja ne djeluje baš prefinjeno. Istina, od uređaja ovog cjenovnog ranga nismo ni očekivali da ima neki premium štih, ali je vidljivo da su metalni okvir i plastična (sandstone) pozadina u svojevrsnoj koliziji i ne idu baš jedno uz drugo kao kod nekih drugih. Ovo je, naravno, subjektivan stav, što znači da će vaš dojam možda biti drukčiji.Elephone P9000 dolazi s tri fizičke tipke na bokovima. Dvodijelna za podešavanje glasnoće i ona za uključivanje nalaze se na desnom boku, dok s lijeve strane imamo posebnu tipku kojoj je moguće dodati funkciju po želji. Ovo vrijedi za kratki pritisak, dok dulji služi za utišavanje svih zvukova, odnosno prebacivanje na vibraciju.

Na dnu kućišta imamo USB-C utor, okružen dvjema rešetkama zvučnika, iako se zvučnik fizički nalazi ispod samo jedne od njih. 3,5 mm audio utor se smjestio na vrhu, a straga imamo kameru s dvostrukom LED bljeskalicom, ispod koje je čitač otisaka prstiju.

IMG_6226

Recimo i to da je uređaj iznimno tanak (7,3 mm) i prilično lagan (145 grama), što ga svrstava u najelegantnije i najlakše 5,5-inčne smartfone koje smo do sada imali prilike upoznati.

Ovdje dodajmo da se uz uređaj posebno prodaje i accessory pack, koji sadrži brzi punjač, silikonsku maskicu, preklopnu futrolu s prozorčićem za sat i temperirano staklo.

Čitač otisaka prstiju


Fizički smješten ispod kamere, čitač otisaka prstiju vam je na dohvat kažiprsta. Ovo je malo manje popularno mjesto od onoga ispod zaslona, gdje u pravilu stavljate palac, ali s obzirom da je privikavanje na lokaciju samo stvar navike, po tom pitanju definitivno nema prigovora.

Definiranje otiska je trajalo uobičajenih dvadesetak sekundi, zajedno s dodavanjem sigurnosnog PIN-a.

Što se samog iskustva korištenja tiče, treba reći da je čitač brz, ali ne i precizan. Naime, za buđenje i otključavanje zaslona potrebno je jednom dodirnuti čitač, ali samo ako ga pogodite iz prve. S obzirom da nije najprecizniji, to se zna pretvoriti u dva do tri puta. Naravno, vremenom će praksa učiniti svoje i vrijeme otključavanja zaslona će se smanjiti.

Zaslon


5,5-inčni zaslon ovog uređaja izrađen je u IPS LCD tehnologiji, a potpisuje ga LG. Rezolucija mu iznosi 1920 x 1080 točaka, što na ovoj dijagonali rezultira gustoćom od oko 400 ppi. Ovo je daleko iznad tzv. retina granice i osigurat će visoku oštrinu kod prikaza teksta i ostalog sadržaja, tako da prigovora neće imati ni oni s najoštrijim vidom.

Kutovi vidljivosti su također izvrsni, kao i pozadinsko osvjetljenje, što ukupno rezultira vrlo dobrim prikazom na danjem svjetlu i pod izravnim udarom sunca. Boje su vjerodostojne, s izvrsnim kontrastom, tako da ovaj zaslon na kraju općenito možemo svrstati među najbolje s obzirom na cjenovni razred.

Hardver i performanse


Screenshot_20160411-191655 Screenshot_20160411-191700 Screenshot_20160411-192958 Screenshot_20160421-083635

Kao što je iz uvoda i specifikacija vidljivo, Elephone P9000 naglasak daje na hardver i specifikacije. Pokreće ga MediaTekov MT6755 procesor, poznat i kao Helio P10. Sadrži osam Cortex-A53 jezgri koje kucaju na 2.0 GHz, a društvo im čini Mali T-860 grafički koprocesor. Dakle radi se o procesoru koji stalno ima u pogonu svih osam jezgri, a ne dva puta po četiri, što slučaj u big.LITTLE sustavima.

Ovaj procesor ne možemo svrstati među najbrže na tržištu, ali možemo u nekakvu srednju klasu koja je sposobna uredno izvršavati sve aplikacije iz Play trgovine, uključujući i zahtjevnije igre, jer razvoj aplikacija za Android ne prati u stopu napredak u hardveru. Istina, ukupno iskustvo igranja npr. Asphalta 8 i sličnih naslova možda neće biti na razini koju nude jači modeli, ali će biti vrlo blizu.

Jedna od najvažnijih karakteristika ovog modela su pozamašnih 4 GB RAM-a. Vidjeli smo da ovoliku količinu posjeduju samo najskuplji Androidi, pa tako u ovome dođu kao svojevrstan bonus, budući da sam Android funkcionira po principu – što više jezgri i RAM-a, to bolje.

Za pohranu sadržaja imate osigurano 32 GB, od kojih je dostupno nešto više od 25 GB. Tu je i utor za microSD memorijske karticu, s napomenom da ju možete koristiti samo u kombinaciji s jednom SIM karticom.

Kvaliteta poziva i prijem signala su zadovoljavajući i s te strane prigovora nemamo. Kvaliteta zvuka je solidna. Vanjski zvučnik je vrlo glasan, čak bih rekao natprosječno, ali kad je pojačan do kraja, zna postati piskutav.

Što se mobilnih mreža tiče, i ovdje imamo situaciju da nije podržana LTE 800 MHz frekvencija, što znači da 4G brzine neće biti dostupne u ponekim ruralnim područjima. U urbanim cjelinama ćete, naravno, imati signala, jer se tamo koriste 1800 i 2600 MHz spektri, koji su podržani.

Softver i sučelje


S obzirom da je vrlo mali broj Android uređaja dobio nadogradnju na najnoviju verziju operativnog sustava, te da jedan dio njih još uvijek izlazi s Lollipopom, prisustvo Marshmallowa u ovom modelu predstavlja svojevrsno iznenađenje. Dakle, Elephone P9000 je temeljen na Androidu 6.0, a povrh njega ne donosi posebnu nadogradnju sučelja, već je vrlo nalik Googleovim stock Androidu.

Kažem nalik, jer nije AOSP u punom smislu. Naime, sučelje je prilično jednostavno i čisto, bez intervencija u početne zaslone i općenito izgled. Čak je uklonjen i iritirajući Google Search bar, koji se inače nalazi na svim početnim zaslonima AOSP Androida. Ono što Elephone razlikuje od ostale braće po operativnom sustavu je način upravljanja - jednom jedinom kapacitivnom tipkom. Sad se pitate kako, jer vidjeli smo da neki proizvođači, npr. Apple i Meizu, koriste jednu tipku, ali je ona fizička, dok to ovdje nije slučaj.

Screenshot_20160421-083501 Screenshot_20160421-083508 Screenshot_20160421-083519 Screenshot_20160421-083525 Screenshot_20160421-083729 Screenshot_20160421-083733

Dakle, ova kapacitivna tipka sadrži sve tri funkcije. Jedan obični (lagani) dodir ima funkciju «natrag», dvostruki takav dodir vas vraća na početni zaslon, a dulji pritisak pokreće multitasking izbornik. Zanimljiva i hvale vrijedna koncepcija, ali će vam trebati dobrih desetak dana da se priviknete.

Sučelje je fluidno i brzo. U nekim momentima možda čak i prebrzo, što se osjeti kod premještanja ikonica po zaslonima. Ako iz prve ne pogodite točno mjesto, ikonica velikom vrzinom odleti na svoje staro mjesto, prije nego što ste uopće shvatili što se događa. Malo nezgodno u početku, ali nakon par dana neće biti problema.

Screenshot_20160421-083552 Screenshot_20160421-083645 Screenshot_20160421-083721 Screenshot_20160421-083725

Na uređaju nalazimo minimum aplikacija, što znači da Elephone shvaća koliko bloatware zna negativno utjecati na kupce. Prisutne su: FM radio, upravitelj datoteka, kalendar i sistemske aplikacije, a čak je i većinu Googleovih aplikacija potrebno instalirati iz Play Trgovine, kao npr., Chrome, YouTube i Hangouts, da ne spominjemo ostale.

Što se multimedije tiče, imamo standardnu galeriju, te video player s ograničenim mogućnostima prikaza video formata. Za sve naprednije formate i codece, svakako potražite alternativnu aplikaciju u Play trgovini.

Kamera


Elephone P9000 dolazi s 13 MP kamerom koja sadrži Sonyjev IMX258 senzor, a pomaže joj dvotonska LED bljeskalica. Zanimljivo je da ova kamera sadrži neke napredne funkcije, kao što je snimanje u RAW formatu.

Sučelje kamere je generičko, poznato iz mnogih drugih kineskih smartfona, koje je inače dio njihovog zajedničkog open-source projekta. Ovo sučelje je zapravo izvrsno organizirano i logički posloženo. Nema skrivenih funkcija koje morate tražiti vjekovima, i sva su podešavanja dostupna u dva, tri klika.

Ponuđeni su osnovni načini snimanja, među kojima je automatski, panorama, PIP (slika u slici, koriste se obje kamere istovremeno), kao i razni filteri. Na vrhu sučelja kamere možete manipulirati HDR opcijom, bljeskalicom zamjenom kamera i pristupiti galeriji. S desne strane imamo dva standardna gumba za okidanje i uključivanje snimanja videa, a na dnu tipku za postavke. Kada nju dodirnete, dobit ćete cijelu paleta dodatnih opcija, među kojima treba istaknuti namještanje ekspozicije, balansa bijele boje i ISO osjetljivosti, odabir scene, fokusiranje lica, odabir RAW formata, podešavanje veličine slike (od 13 MP pa sve do VGA) i uključiti samookidač.

Screenshot_20160421-091840 Screenshot_20160421-091844 Screenshot_20160421-091846 Screenshot_20160421-091849

Za kvalitetu fotografija možemo reći da odgovara cjenovnom razredu, ali ništa više od toga. Vidljiva je velika količina detalja, kao i oštrina, ali algoritam koji obrađuje boje nije savršen, što se uglavnom primijeti u sumrak, s prenaglašenim crvenkastim nijansama. U idealnim uvjetima situacija je vidljivo bolja, iako su i tu povremeno vidljivi tonovi koji ne odgovaraju stvarnosti, posebice oni svjetliji.

Dinamički raspon je vrlo dobar i HDR opcija zapravo nije ni potrebna, jer će bespotrebno posvijetliti određene dijelove fotografije. Ukoliko niste zadovoljni bojama, možete ući u ručne postavke i eventualno podesiti balans bijele. Bilo kako bilo, ukupna kvaliteta je vrlo dobra, što se vidi i u uvjetima slabije osvijetljenosti. Bljeskalica je dovoljno jaka i osvijetlit će objekte na solidnoj razdaljini, a u mraku bez bljeskalice će se vidjeti poveća doza šuma, što je i očekivano.

Video snimljen ovom kamerom izlazi iz okvira cjenovnog razreda i ako zanemarimo ne baš najtočnije procesuirane boje, njime ćete biti prilično zadovoljni. Količina detalja je vrlo velika, što također prate i oštrina i kontrast. Iako postoji softverska stabilizacija, ona neće biti od velike koristi. Sve u svemu, video kamera će vrlo dobra s obzirom na cijenu uređaja i dobro će poslužiti svrsi.Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.[responsive_youtube Zg0_Bl0R4xQ]

Baterija i autonomija


Elephone P9000 ispod haube sadrži bateriju kapaciteta 3000 mAh, što je već neko vrijeme standard za 5,5-inčne uređaje. Ono što je zanimljivo kod uređaja ovog cjenovnog razreda je to što podržava brzo punjenje, ali i bežično (indukcijsko) punjenje. Ipak, kombinacija ovih dviju tehnologija nije podržana, što znači da će se baterija preko brzog punjača napuniti za nekih sat i pol, a preko bežičnog će joj ipak trebati oko četiri sata. Ovdje treba napomenuti da se brzi punjač prodaje odvojeno, ali je zapravo vrlo jeftin.

Što se autonomije tiče, baterija će vas bez poteškoća poslužiti cijeli dan, čak i ako intenzivnije koristite uređaj, dakle često surfate, chatate, visite na Facebooku i sl. Surfanje, video i igranje su zapravo najveći potrošači, tako da ako ste više bazirani na razgovor i manje ste na internetu, autonomija bi se mogla produljiti i na više od jednog dana.

Prilikom gledanja videa, računajte da će sat vremena reprodukcije potrošiti oko 20% kapaciteta, a stream nešto više. To znači da s jednim punjenjem možete pogledati čitava dva cjelovečernja filma i da vam na kraju još ostane za poziv ili kratki chat.

Zaključak


IMG_6231

Elephone P9000 je vrlo zanimljiv i nadasve pristupačan uređaj velikih mogućnosti. Vrlo dobar procesor i čak 4 GB RAM-a osigurat će iznimne performanse, a tankoća i lakoća metalnog kućišta eleganciju i lako rukovanje.

Njime će najviše biti zadovoljni oni kojima trebaju veliki i pregledni zasloni, kako bi nesmetano mogli surfati, chatati, ali i komunicirati putem e-mailova, te pregledavati privitke. Ništa manje neće uživati ni oni koji često gledaju filmove i drugi video sadržaj, a kamera će poslužiti za osnovnu svrhu.

Dobra autonomija i brzo punjenje dodatni su razlozi za veselje, cijena uređaja u Honorbuy web shopu iznosi 255 eura s dostavom iz EU skladišta, što odgovara protuvrijednosti od cca 2000 kuna, što je odlično s obzirom na ono što za taj iznos dobivate. Ukoliko se odlučite na kupnju, ne zaboravite upisati "MOBHR" kupon kod, kojim dobivate 5 eura popusta.