Europska komisija: Elektromagnetska polja mobitela i odašiljača ne predstavljaju rizik za zdravlje

BTS

Zračenje mobitela i srodnih uređaja, kao i infrastrukture bez koje oni ne mogu raditi, oduvijek je bio kamen spoticanja u diskusijama vezanim uz ovu tematiku. Zagovornici teorije o prekomjernom zračenju nerijetko su organizirali prosvjede protiv postavljanja odašiljača u blizini stambenih objekata, no znanstvenih dokaza o njihovoj štetnosti za zdravlje još uvijek nema.

Ovo je potvrdila i Europska komisija, javljaju iz Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske (UPKH) u svom priopćenju za javnost, koje možete pročitati u nastavku teksta. Ova udruga okuplja domaće pružatelje usluga u pokretnim mrežama (HT, Vipnet i Tele2), kao i kompanije koje dobavljaju opremu i grade infrastrukturu: Ericsson Nikola Tesla i Nokia Siemens Networks.

Znanstveni odbor za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) donio zaključno mišljenje o elektromagnetskom zračenju

Europska komisija: Elektromagnetska polja mobitela i odašiljača ne predstavljaju rizik za zdravlje

Putem svog Znanstvenog odbora za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR), Europska komisija objavila je zaključak kako elektromagnetska polja koja emitiraju mobiteli, WIFI uređaji, dalekovodi ili elektronički uređaji te posebice bazne stanice, ne predstavljaju rizik za zdravlje ljudi.

Naime, Znanstveni odbor za nove i novoutvrđene zdravstvene rizike (SCENIHR) u završnom mišljenju o potencijalnim zdravstvenim posljedicama izloženosti elektromagnetskim poljima (EMF) zaključio je kako elektromagnetska polja ne predstavljaju rizik za zdravlje. To mišljenje odbor Europske komisije donio je na temelju rezultata više od čak 700 studija provedenih između 2008. i 2015. godine. Posebno su analizirali istraživanja koja su pokušala utvrditi povezanost korištenja i prisutnosti elektroničkih uređaja i teških bolesti poput karcinoma i Alzheimerove bolesti.

Prema Odboru Europske komisije zaključeno je da nema dokaza da izloženost elektromagnetskim poljima koja stvaraju mobiteli povećava rizik od nastanka tumora mozga, niti drugih oblika karcinoma u području glave i vrata. Povezanost tih uređaja s višim postotkom Alzheimerove bolesti, na koju su također ukazivale neke znanstvene studije, nije potvrđena, niti su novije studije pronašle ikakvu uzročno-posljedičnu vezu primjene omiljenih gadgeta s teškom i neizlječivom neurološkom bolešću. Također, u izvješću Odbora ističe se kako mnoge studije imaju određenih manjkavosti i nisu dovoljno sveobuhvatne te ne donose vjerodostojne dokaze.

„Hrvatska regulativa je po pitanju elektromagnetskih zračenja i do 5 puta stroža od one koja je na snazi u Europskoj uniji što daje dodatnu težinu mišljenju kojeg je dala Europska komisija. Da je tome tako, potvrđuje i novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja kojeg je krajem prošle godine usvojilo Ministarstvo zdravlja i prema kojem niti jedna od ključnih kategorija nije pooštrena upravo iz razloga što postojeća regulativa pruža potpuno adekvatnu zaštitu građanima. Zbog toga je ključno da javna rasprava o ovoj temi bude argumentirana kako bismo izbjegli bezrazložno širenje panike kod građana plasiranjem neutemeljenih informacija koje su često izvučene iz konteksta.“ izjavila je Sarita Bukovčan, predsjednica Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske.

 
      
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića. Više informacija potražite na poveznici.  [ U redu ]