Gionee Elife E7 - Recenzija

Gionee Elife E7 - Recenzija

Po prvi puta na našem testu jedan Gionee (izgovara se kao Johnny, tj. Džoni). Iako je nešto starijeg datuma, Gionee Elife E7 svojim specifikacijama i karakteristikama izravno konkurira mnogim novijim uređajima mnogih poznatijih proizvođača, a na testu se našao zbog vaših učestalih upita.

Za pogonski stroj koristi Qualcommov procesor Snapdragon 800, ima 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije, što samo za sebe govori dovoljno, a što je najvažnije, dolazi po vrlo pristupačnoj cijeni. Detalji i dojmovi slijede u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKEDimenzije

150.6 x 75 x 9.5 mmMasa

150 gramaZaslon

5,5″ IPS LCD 1920 x 1080, 400 ppiSoC

Qualcomm Snapdragon 800CPU

4x Krait na taktu 2,2 GHzRAM

3 GBInterna memorija

32 GBMicro SD

NePovezivanje

WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, A-GPS, Bluetooth, NFC, USB on-the-go3G

Da4G

NeOS

Android 4.2 Jelly BeanKamera

16 MP/1080pPrednja kamera

8 MPBaterija

2500 mAhCijena
UstupioPREDNOSTI

NEDOSTACI


Hardver i performanse

Nema utor za memorijsku karticuOdličan zaslon

Starija verzija AndroidaVrlo dobra kamera

Inače jaka bljeskalica slikama daje zelenkasti tonKožna futrola u prodajnom pakiranju
Omjer uloženo/dobiveno
Dizajn, kućište i zaslon


Gionee Elife E7 je moderno dizajniran 5,5-inčni smartfon s okvirom kućišta od polikarbonatne plastike, koji je iste boje kao i ostatak kućišta, a na našem primjerku crne. Kućište je jednodjelno, dakle baterija nije izmjenjiva, a utor za SIM se nalazi na desnom boku. Tipka za uključivanje se nalazi na vrhu kućišta, što predstavlja stari, od većine proizvođača napušteni koncept, jer je na uređaju ovih dimenzija prilično nezgodno često dosezati gornji rub kućišta. No, što je tu je, navika će sasvim sigurno učiniti svoje.

Prilično velik modul kamere nalazi se na poleđini, a ispod njega odmah LED bljeskalica.

Ispod zaslona imamo kapacitivne tipke s pozadinskim osvjetljenjem ograničenog vremena trajanja. U postavkama se njihovo osvjetljenje može jedino uključiti ili isključiti.

columns="4"

Polikarbonat od kojeg je uređaj izrađen djeluje vrlo kvalitetno, ali u dosta velikoj mjeri privlači tragove prstiju. S držanjem u ruci nisam imao problema, osim što se potrebno malo priviknuti da relativno oštre rubove. Treba napomenuti da uređaj dolazi u prodajnom pakiranju koje sadrži i kožnu preklopnu futrolu.

5,5-inčni zaslon je izrađen u IPS tehnologiji s Full HD rezolucijom 1920 x 1080, što na ovoj dijagonali daje gustoću od oko 400 ppi. Na prikaz boja, oštrinu i kontrast nemamo prigovora. Kutovi vidljivosti su izvrsni, kao i čitljivost na vanjskom svjetlu. Sve u svemu, zaslon možemo svrstati među odlične i definitivno iznad prosjeka cjenovnog razreda.

Hardver, performanse i povezivanje


Gionee Elife E7 ispod haube donosi poznati Qualcommov Snapdragon 800 procesor, kojeg smo do sada upoznali na velikom broju top modela raznih proizvođača. Dakle, uz četiri Krait jezgre na taktu od 2,2 GHz kuca i Adreno 330 grafički koprocesor. Tu je i poveća količina RAM-a od 3 GB, što također nalazimo uglavnom u visokoj klasi. Interna memorija iznosi pozamašnih 32 GB, od čega će vam dostupno biti oko 23 GB, ali zato utora za memorijske kartice nema.

Screenshot_2015-05-24-00-01-05 Screenshot_2015-05-24-00-01-12 Screenshot_2015-05-28-13-48-18 Screenshot_2015-05-28-13-48-21 Screenshot_2015-05-28-13-48-27 Screenshot_2015-05-28-13-48-50

Iz navedenog je vidljivo da se radi o konfiguraciji koja će zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike, dakle sve radnje izvršavati izuzetno brzo, uključujući in najzahtjevnije igre. Igrivost je na jednakoj razini kao i kod svih drugih uređaja s ovim procesorom, s tom razlikom što je zbog 3 GB RAM-a multitasking ovdje još brži. Isto vrijedi i za sve druge aplikacije.

Gionee Elife E7 se povezuje na 2G i 3G mreže, ali ne i na LTE, što je svakako nedostatak ako ga usporedimo s drugim uređajima s istim čipsetom. Tu su i uobičajeni WiFi sa svim svojim izvedenicama, A-GPS, Bluetooth 4.0, NFC,FM Radio i USB on-the-go. Ovaj potonji vam neće dati do znanja da je npr. USB stick spojen, sve dok ne pokrenete File manager ili neku aplikaciju koja s njega očitava sadržaj.

Softver i sučelje


Dobar dio kineskih proizvođača u svoje smartfone ugrađuje launchere koji ne sadrže poseban izbornik za aplikacije, već se one nalaze na početnim zaslonima, kao na iOS-u. Dakle, uklanjanje ikonica sa zaslona znači i njihovu deinstalaciju. Ako do sada niste koristi nijedno Android sučelje s kineskim predznakom, a s obzirom na sve ostale dodatke i način na koji ono funkcionira, bit će vam potrebno neko vrijeme prilagodbe. Ukoliko se ni nakon tog vremena ne priviknete, najpametnije je da si instalirate neki alternativni launcher. S druge strane, ovo sučelje je vrlo brzo i fluidno. Nema tromosti, zapinjanja i kašnjenja u reakciji.

Screenshot_2015-05-28-00-48-47 Screenshot_2015-05-28-13-42-49 Screenshot_2015-05-28-13-43-51 Screenshot_2015-05-28-13-43-56 Screenshot_2015-05-28-13-44-21 Screenshot_2015-05-28-13-45-17

Uređaj je opremljen sustavom upravljanja gestama “smart gestures”, gdje možete omogućiti buđenje zaslona dvostrukim dodirom ili npr. odgovor na poziv podizanjem. Tu su još i dodaci za upravljanje memorijom. Naime, na zaslonu možete imati mali krug koji lebdi iznad radne površine, a pokazuje postotak zauzeća memorije. Pritiskom na njega, aktivira se aplikacija za čišćenje i nakon toga prikaže postotak koliko se sustav ubrzao. Dosta zgodno i može biti od koristi kako bi se isključili nepotrebni procesi, no sa stalno prisutnim porukama i podsjetnicima, često zna biti iritantno. U tom slučaju ga je najbolje isključiti.

Od dodatnih aplikacija imamo i “System update”, ali još uvijek ne vidimo mogućnost nadogradnje na neku višu verziju Androida od 4.2, koja je na njemu trenutno. Postoji i poseban alat za rad s aplikacijama gdje ih možete deinstalirati, te uređivati njihove dozvole i postavke. Ima istu funkciju kao i standardni alat kojeg inače nalazimo kod svih Androida, ali je donekle pojednostavljen.

columns="4" size="medium"

Imamo i razne dodatke specifične za kinesko tržište, kao npr. Baidu browser, no uvijek možete instalirati neki drugi po vlastitom izboru. Dobro je što uređaj u startu dolazi s Google servisima i instaliranom Play trgovinom, što nije slučaj kod nekih drugih kineskih brandova, gdje je ih je potrebno naknadno instalirati. Ono što ćete morati instalirati je većina Googleovih aplikacija, ali izravno iz Play trgovine koja je već prisutna na uređaju.

Kamera


Gionee Elife E7 u primarnoj kameri koristi 16 MP senzor, a u sekundarnoj 8 MP. Sučelje je relativno jednostavno koncipirano, s vizualnom doradom određenih stavki, tako da problema u snalaženju neće biti. Ponuđene opcije su HDR, panorama, noćno snimanje, snimanje brzih objekata, geo-lociranje, prepoznavanje lica, odabir načina scena, niveliranje tražila, i samookidač. Tu je još i odabir veličine slike ili videa, način scene, ekspozicija i ISO osjetljivost.

size="medium"

Kvaliteta fotografija je vrlo visoka i zapravo dosta viša od prosjeka ovog cjenovnog razreda. U idealnim uvjetima će, kao većina drugih, snimiti vrlo kvalitetne fotografije, ponekad možda sa slabijim dinamičkim rasponom, ali uglavnom ćete biti više nego zadovoljni.

U slabije osvijetljenom ambijentu količina šuma se raste drastično, tako da je ukupan rezultat i tu vrlo dobar. Prilikom snimanja u mraku s uključenom bljeskalicom, fokusiranje neće previše usporiti. Ono što vas neće oduševiti je zelenkasti ton kojeg u ovakvim uvjetima poprime fotografije.

Iako procesor podržava više rezolucije, npr. 4K, maksimalna rezolucija snimanja videa je zbog senzora limitirana na Full HD, tj. 1080p. Ukupna kvaliteta je vrlo dobra, s malim stupnjem kompresije, tako da je količina detalja prilično visoka.

Primjeri fotografija


columns="4"

Fotografije u punoj rezoluciji pogledajte ovdje.

Primjeri videa
[responsive_youtube U82pJ2FqSjA]

Baterija


Kapacitet baterije iznosi ne baš impresivnih 2500 mAh za jedan ovakav uređaj, ali većih problema s autonomijom nismo imali. Uz uobičajenim uvjetima, tj. kad je stalno aktivna podatkovna veza, sinkronizacija Hangoutsa, WhatsAppa i dvaju Gmail pretinaca, sat vremena surfanja, 30 minuta razgovora, 20 minuta video reprodukcije, 20 minuta igranja, 20 minuta slušanja glazbe, povremeno okidanje fotografija i videa, te rad s porukama i mailovima, indikator baterije je u 20:40 h pao 15%.

Ovo znači da možete računati na uobičajen ciklus svakodnevnog punjenja, a ako se malo zaigrate, punjač bi vam mogao zatrebati i prije večeri.

Zaključak


Usprkos činjenici što se radi o modelu starijeg datuma, općim karakteristikama i cijenom od 1799,00 kuna Gionee Elife E7 sa svojim 5,5” zaslonom, Snapdragon 800 procesorom, 3 GB RAM-a, 32 GB interne memorije i vrlo dobrom kamerom, i dalje predstavlja vrlo dobar izbor u ovom cjenovnom rangu.

Upravo zato bi za oko mogao zapeti onima koji nemaju ili ne žele trošiti veće svote na jak hardver, a istovremeno ne žele oskudijevati u performansama.