Google ipak kupuje HTC?

Nedavno su se pojavile glasine o mogućoj novoj Googleovoj akviziciji jedne hardverske kompanije. Riječ je o HTC-u, koji se već dulji period bori za opstanak na tržištu, a od prošle godine ponovo proizvodi Googleove smartfone (Pixel i Pixel XL).

Trgovanje dionicama HTC-a na tajvanskoj burzi trenutno je obustavljeno, u očekivanju «sutrašnje velike objave», što dovoljno govori samo za sebe. Glasine o Googleovoj kupnji HTC-a dopirale su iz nekoliko izvora. Također, poznati cinker Evan Blass tvrdi da će HTC nakon prodaje zadržati vlastiti brand, iako je jasno da će Google voditi glavnu riječ.

Ukoliko se ovaj scenarij ostvari, očito će to biti drugi Googleov pokušaj ulaska u proizvodnju smartfona, budući da je epizoda s Motorolom neslavno završila preprodajom Lenovu. Moguće je da su se u Googleu u međuvremenu stekli novi uvjeti za organizaciju proizvodnje softvera i hardvera po uzoru na Apple.

U ovom trenutku nije poznato koliko će Google, odnosno njegova krovna kompanija Alphabet, platiti za HTC, čija vrijednost po tržišnoj kapitalizaciji trenutno iznosi oko 1,9 milijardi dolara.

 
      
 • Mustrashh

  Googleu vise ne trebaju patenti, radi kojih je uostalom i kupio Motorolu. Pitanje je dakle kako ce googleovi partneri na ovo reagirati, ponajvise te mislim na najjacega – Samsung.

  A i sami kapitalizam ode k vragu, barem ovaj neokapitalizam. Google je odavno monopolist na vise podrucja, i zahvaljujuci silnom utjecaju i ogromnoj kolicini love, samo se nastavljaju siriti po svim poljima u koja udju. Jednom su ameri razbili monopol, ali u samim zacecima istoga – naftni monopol.

  Googleu ocito nitko ne zeli stati na kraj. A ukoliko se to nastavi, to je uzasno losa vijest za same korisnike. Vec duze vrijeme znacenje google je ustvari internet. Internet bez googlea nema smisla, barem na zapadu. A google tu poziciju koristi kako bi unistavao konkurente (sve korporacije su uostalom iste), ali i za dosta nize i losije stvari – cenzuru.

  Google je u vise navrata pokazao da nije zainteresiran u proizvodnju i prodaju hardwarea. Tako da ovaj potez stvarno ne mogu shvatiti. Nikako.

 • marko

  Svaka zvijezda sve više i više raste jače i jače svijetli prije nego li se rasprsne …

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]