Google kaže da je platio proizvođačima Androida da koriste Google Search kako bi bili konkurentniji Appleu

U srpnju 2018. godine, Europska komisija kaznila je Google s rekordnih 4,3 milijarde eura zbog kršenja antitrustovskih zakona. Neke od spornih praksi zbog kojih je Googleu izrečena kazna uključuju prisilno predinstaliranje Google aplikacija, prvenstveno Google Chrome pretraživača, plaćanje proizvođača i operatera da koriste Google Search te nedopuštanje korištenja Google aplikacija na uređajima s AOSP verzijom Androida, dakle bez službene Google licence.

Kako to biva u pravosuđu, Google se žalio na tu odluku i ovog tjedna traje saslušanje pred Općim sudom EU nakon kojeg bi sud trebao odlučiti o odbacivanju kazne koja je izrečena američkom tehnološkom divu. Tijekom saslušanja, jedna od zanimljivosti koja je isplivala u medije je razlog zbog kojeg je Google plaćao proizvođače da koriste Google Search.

Prema Googleovim odvjetnicima, to su činili kako bi proizvođači mogli konkurirat Appleu. Taj novac služio je kao poticaj proizvođačima da koriste Android, a dio prihoda koje je s nekim proizvođačima Google dijelio su im pomogli da za uspješniju borbu protiv Applea.

Iznesena argumentacija oslanja se na naivnost slušača jer prema tom obrazloženju ispada da se Google zapravo borio za očuvanje tržišnog natjecanja, a plaćanja proizvođačima da koriste Googleovu tražilicu, tvrtkin glavni proizvod na tržištu na kojem uživa monopol, samo je bio poticaj da koriste Android jer, čini se, postoje konkurentni alternativni operativni sustavi koji nisu Android.

Odvjetnik Europske komisije Nicholas Khan odbacio je ovakvu konstrukciju i izjavio da je Google zapravo brinulo to da neki od konkurenata na tržištu internetskih tražilica na dođe do značajnog tržišnog udjela, a ugovori o dijeljenju prihoda vrhunac su praksi zaključavanja proizvođača za dominantnu tražilicu.

Odluka na žalbu treba li Google platit kaznu ili će ona biti odbačena vjerojatno će biti donesena sljedeće godine.

via

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT