Google predstavio Android 12L - operativni sustav za tablete i preklopne telefonePrije 10 godina, kad je popularnost tableta strelovito rasla, Google je proizvođačima rekao da njegov Android, koji je inače namijenjen smartfonima, nije baš prilagođen za veće zaslone pa je tako izradio njegovu posebnu verziju Android 3.0 Honeycomb.No, vremenom se pokazalo kako ovaj je ovaj Googleov kolač bio napola pečen pa se od njega ubrzo odustalo, da bi sam Google sljedeću verziju Androida (4.0 Ice Cream Sandwich) koncipirao tako da optimalno radi i na malim i velikim zaslonima.

Sada, 10 godina kasnije, nekome u Googleu je ponovno palo na pamet da izradi posebnu verziju operativnog sustava za tablete, preklopne uređaje i njegova Chrombook računala.Tako je nastao Android 12L, gdje slovo L označava „Large“ ilitiga velike zaslone. Ova verzija će navodno biti bolje optimizirana za tablete nego što je to bio Honeycomb, a posebno preklopnjake, kojih je na tržištu sve više.

Tako će se sučelje novog Androida bolje i lakše prilagoditi većim radnim površinama, što uključuje obavijesti, razdijeljeni zaslon i sl. Naravno, ovo će morati pratiti i proizvođači aplikacija, jer u suprotnom sam OS neće imati puno smisla.

Službeno lansiranje Androida 12L očekuje se početkom sljedeće godine.