Google radi na vlastitoj verziji opcije zabrane praćenja korisnika za Android aplikacije

Apple je prošlo ljeto poprilično uzdrmao mobilni oglašivački svijet najavom uvođanja opcije transparentnosti praćenja korisnika između aplikacija. Naime, kako bi plasirali što relevantnije oglase, kojima je cilj da ih korisnici uređaja otvore, razne aplikacije dijele podatke o navikama korisnika i istog korisnika moguće je “pratiti” preko jedinstvenog identifikacijskog broja, koji ne otkriva osobne informacije o korisniku, ali omogućuje uvid u njegove korisničke navike i interese.

Tijekom proljeća, u obliku nadogradnje na iOS uređaje, Apple će isporučiti navedenu značajku i prilikom pokretanja aplikacije korisnik će morati pristati da ga aplikacije prati. Ako korisnik odbije, on će svejedno vidjeti oglase u aplikaciji kao i prije, no oni bi trebali biti manje relevantni. Ovoj opciji najviše se pobunio Facebook jer je zapravo Facebook, nakon Googlea, najveća oglašivačka mreža na svijetu, a relevantan oglas više se plaća od nekog oglasa kojeg nitko ne klikće. CEO Facebooka Mark Zuckerberg napao je Apple da ovim potezom pogoduje svojoj iMessages usluzi, dok je Tim Cook, CEO Applea, povezao Facebookov način poslovanja s nasilnim posljedicama u stvarnom svijetu.

Prema pisanju Bloomberga, Google radi na vlastitoj opciji zabrane praćenja korisnika, no razmatraju nešto drukčiju implementaciju u odnosu na Apple. Dok će Apple tražit od korisnika da prihvati ili odbije zahtjev za praćanje, Google će u postavkama najvjerojatnije omogućit korisniku da isključi praćenje između aplikacija. Ova implementacija je podložna izmjenama jer Google aktivno surađuje s partnerima kako bi balansirao prihode od oglašavanja i privatnost korisnika.

Ovakav Googleov potez zasigurno će otvoriti pitanje hoće li pravila o nepraćenju korisnika vrijediti i za Googleove servise ili samo za ostale aplikacije iz Play Trgovine? Ovisno o komunikaciji ove opcije i samoj implementaciji, Google bi se mogao ponovno naći pod antitrustovskim tužbama ako svoje proizvode stavi u povlašteni položaj.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT