Ostalo

Google službeno predstavio Android P Beta - evo koje novosti donosi i na koje uređaje ga možete instaliratiI dok veliki dio proizvođača smartfona muku muči s nadogradnjom svojih modela na Oreo, Google je sinoć na I/O eventu predstavio beta verziju nove generacije svog operativnog sustava, koja za sada nosi oznaku Android P. Kako će se zvati konačna verzija, možemo samo nagađati, ali u igri su Pie, Petit Four, Pond Cake, Pastille, Popsicle, Pancake, Pumpkin Pie, ili možda Piškotki? Kako god Google novi Android krstio, njegovo ćemo ime saznati kasnije, možda nešto prije nego na jesen bude dostupna konačna verzija.

Dakle, na tradicionalnom I/O eventu, Goolge je predstavio Beta verziju Androida P koja dolazi nakon Developer Previewa već neko vrijeme dostupnog za Googleove Pixele i Nexuse. Pored toga, Google je predstavio novosti u Android Auto sustavu, ali i novi Android Things, operativni sustav namijenjen IoT uređajima s malim zaslonima.

Za razliku od prijašnjih godina, kad je novi Android u početku bio dostupan samo za Googleove Pixel i Nexus uređaje, zahvaljujući projektu Treble, ove godine je i za neke druge. Tako će novu Android P u startu moći kusati Googleovi PixeliEssential Phone, Nokia 7 Plus, Sony Xperia XZ2, Oppo R15 Pro, Vivo X21 UD, Vivo X21 i Xiaomi Mi Mix 2S. Ono što nas je posebno iznenadilo je to što će Android P beta u startu biti spreman za još uvijek nenajavljeni OnePlus 6. Ukoliko posjedujete jedan od navedenih uređaja, sve informacije o instalaciji Androida P možete dobiti ovdje i ovdje.

Geste
Ono što najbolje opisuje novi Android je sustav gesti. Android P donosi potpuno novi način upravljanja sustavom putem gesti, na što možemo gledati i kao pripremu za skorašnje vrijeme kad će cijelu prednju površinu uređaja zauzimati zaslon.

Na dnu postoji maleni indikator koji vam pokazuje gdje se u šumi zaslona trenutno nalazite. Samim dodirom na indikator dolazite do početnog zaslona, a za natrag još uvijek postoji posebna tipka. Potezom prema gore dolazite do multitasking izbornika s velikim karticama i informacijama. Ukoliko još jednom povučete prstom prema gore, otvorit ćete izbornik s aplikacijama.

Digital Wellbeing
U slobodnom prijevodu - Digitalno blagostanje. Ova funkcija donosi mogućnost praćenja koliko vremena provodite s uređajem, koliko ste ga puta otključali, koliko ste obavijesti primili ili koliko ste vremena proveli s pojedinim aplikacijama. Ovo bi vam trebalo pomoći u boljem shvaćanju vašeg ponašanja u interakciji s uređajem, jer ćete sukladno tome moći unaprijed odrediti ili ograničiti to vrijeme, te ćete o njegovom eventualnom isteku biti obaviješteni.Za odmor od obavijesti tu je novi način ulaska u "Ne smetaj" način rada jednostavnim okretanjem uređaja zaslonom prema dolje. U tom trenutku uređaj će prestati zvoniti, vibrirati ili vam na bilo koji način remetiti mir. Kao i uvijek, važnije kontakte ćete moći unaprijed odrediti i njihovi pozivi/obavijesti će i dalje dolaziti.

Android Inteligencija
Ovo je skup funkcionalnosti koji bi, prema Googleu, korisniku trebao omogućiti da iz svog uređaja izvuku maksimum. Adaptive batery, iliti "prilagodljiva baterija" funkcija koristi strojno učenje kako bi predvidjela koju ćete aplikaciju koristiti u narednim satima, a isto tako koju nećete upogoniti u sljedećih nekoliko dana ili tjedana. Zahvaljujući ovim informacijama, Android će vremenom stvoriti uzorak ponašanja i osigurati do 30% manje buđenje procesora, odnosno svih njegovih jezgri, čime će se postići znatne uštede na energiji, uvjereni su u Googleu.

Nova automatska razina osvjetljenja
Većina smartfona danas automatsku razinu osvjetljenja prilagođava u skladu s okolnim svjetlom, no u Googleu su svjesni da ne odgovara svakome jednaka razina osvjetljenja u istim uvjetima. U novom Androidu, kad jednom ručno odredite vašu idealnu razinu osvjetljenja za različite uvjete, uređaj će ih zapamtiti i primijeniti automatski.

App Actoins
Ova funkcija pokušava odrediti vaš uzorak ponašanja i prema njemu će ponuditi sljedeću radnju. Na primjer: ako uključite slušalice, sustav će odmah ponuditi pokretanje glazbe, reprodukcije videa, YouTubea, Netflixa ili neke druge aplikacije, ovisno o spomenutom uzorku ponašanja.

Ostalo


Google je vremenom neke stvari u sučelju zakomplicirao i sada je došlo vrijeme da ih pojednostavi. Tako će Android omogućiti jednostavnije korištenje onih stavki koje bi inače trebale biti jednostavne i lako dostupne. Tako ćete pritiskom na tipke za podešavanje glasnoće automatski podesiti glasnoću medija, jer je to ono što najčešće koristite, dok ćete za smanjivanje zvuka ili postavljanje na bešumni rad imati posebnu tipku. Kako su vremenom rasli zasloni, tako je i položaj slidera za podešavanje tonova na vrhu postao prilično nedostupan, Google ga je u novom Androidu odlučio premjestiti na desni bok.

Ništa manje bitna stavka je rotacija zaslona. Sada više neće biti potrebno prethodno definirati želite li okomiti ili vodoravni prikaz. Čim uređaj okrenete u vodoravni položaj, sustav će vam ponuditi virtualnu tipku za promjenu orijentacije, koju ćete morati pritisnuti.

Na kraju naglasimo da se još uvijek radi o beta verziji Androida, što znači da nije ni konačna ni potpuno stabilna. Ukoliko se odlučite na instalaciju na svoj uređaj, budite spremni na bugove i razna druga iznenađenja. Isto tako, kad na jesen bude dostupna konačna verzija, upoznat ćemo još niz drugih funkcija koje u beti nisu dostupne. Tada će novi Android dobiti i konačno ime, kao i broj verzije (vjerojatno 9.0).