Googleova tipkovnica postaje Gboard, donosi nekoliko novosti

gboard

Svi koji koriste iOS, a ne sviđa im se standardna tipkovnica, mogu koristiti Gboard koji je u principu Googleova tipkovnica s nekoliko dodatnih mogućnosti. Pravi je misterij zašto Gboard nije bio dostupan na Androidu, ali tome je u svakom slučaju došao kraj.

Gboard na Android dolazi kao zamjena za Googleovu tipkovnicu, odnosno putem ažuriranja na verziju 6.0. Izgledom se nije promijenila, no dodana je mogućnost uključivanja reda s brojevima na vrhu tipkovnice, što je svakako odlično za mobitele s velikim zaslonima gdje taj dodatni red neće ukrasti previše prostora. Tu je i gumb “G” koji otvara postavke tipkovnice ili karticu za pretraživanje te eliminira potrebu za napuštanjem aplikacije u svrhu pronalaženja informacija. Zgodna novost za one koji često pišu na više jezika je ta da Gboard podržava rad s tri jezika istovremeno, bez potrebe za prebacivanje s jednoga na drugi.

gboard-1

gboard-2

Uglavnom se čini da dugogodišnji korisnici Googleove tipkovnice neće imati problema s prilagodbom na Gboard, dapače. Ako vam ažuriranje na verziju 6.0 još nije dostupno, možete skinuti APK datoteku i isprobati sve novosti. Jedini uvjet je da koristite Android 4.2 ili noviji.

 
      
 • Cipa

  Krunoslave, znaš li možda zbog čega na tipkovnici nema predikcije kad unosiš mail ili zaporku(primijećeno kod prijave za diskusiju) i još jedno pitanje zašto u postavkama tipkovnice nema sinkronizacije naučenih riječi na uređajima s G suite racunima? Nemože se uključiti u postavkama”rječnik”.

 • Pretpostavljam da nema predviđanja zbog sigurnosti, a za sinkronizaciju ne znam je li to tek privremeni problem (greška na serveru ili sl.).

 • Cipa

  Predviđanja nema niti na ebay pretraživaču niti Google search. A kad pišem na SwiftKey tipkovnici ima

 • Onda je očito Google tako odlučio 🙂

 • Cipa

  Očito, onda ostajem pri SwiftKey tipkovnici a ima i puno više tema nego ova 😄

 • ND

  Postoji li nešto sa boljim HR riječnikom od Swype tipkovnice, a da funkcionira na isti način (povlačenjme prsta po slovima)?

 • a

  krunoslave, tvoja ocjena za sonyjevu tipkovnicu?

 • Ako se ne varam, novi Sony uređaji imaju SwiftKey.

 • Robert Oreški

  mene još uvijek zanima zašto google tipkovnica ne može imati dva jezika (ili sam toliki noob da nisam našao tu postavku). mogu postaviti samo jedan jezik rječnika, i onda kad pišem na engleskom mi preporuča hrvatske riječi

 • kljaka

  Otkako sam skinuo SwiftKey nema druge tipkovnice za mene
  Imam i Hajduk Izzy ali koristio sam ju ravno 5 minuta 😀

 • U postavkama jezika Google tipkovnice isključi “Use system language” i pod “Active input methods” odaberi sve jezike koje želiš. Kasnije ih prebacuješ dugim pritiskom na razmaknicu. Gboard to sad ima automatizirano, tako da ne treba prebacivati.

 • Robert Oreški

  da, hvala, to znam, ali mislim na sam rječnik, sad moram promjeniti tipkovnicu da bi dobil eng riječi (a onda su Z i Y zamijenjeni, nema Š, Č itd), na samsungu je rječnik prepoznal i tuđe riječi unatoč hrvatskoj tipkovnici

 • ja koristim xperia keyboard na z5, dobra tastatura, ali na nekim mjestima spora iz nekih razloga.

  sad sam na gboard i odlicna je.

 • a

  bolja od xperie keyboard? meni je xperijina odlična, al kako kažeš, spora nekada… ne znam zašto nadogradnjama to ne riješe…

 • pa haman da mi je isto, prebacim se ja nekada na neku drugu tastaturu. to vecinom bude Google keyboard, al se vratim na Xperijinu, najvise mi pase ne znam sto.

  A to kad pocne da laga, zna biti jako iritirajuce.
  I ovo sam cuo za tastaturu kad sam uzimao Z5 pocetkom ove godine, i ova prica se najvise doticala za Xperiju Z2, ali kontao sam da su to rijesili, al eto nisu.

  I da ne bude zabune, nije to lose koliko zvuči kako sam napisao. Ali nakon nekog vremena ko duze koristi Xperijinu tastaturu, uoci ovakve stvari.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]