Android Recenzije

H18 Noa H41 - Recenzija

H18 Noa H41

Pred nama je novi H18 smartfon pod nazivom Noa H41. Za razliku od nedavno testiranog modela Noa H42, ovaj dolazi u nešto tanjem kućištu, s HD zaslonom, više interne memorije, još boljom kamerom i Androidom 4.4 KitKat. Ovo je zapravo jedan od prvih uređaja pokretanih MediaTekovim procesorom koji dolazi s najnovijom verzijom Androida. Naravno, sve ovo je iziskivalo i veću cijenu, no ona je i dalje ostala na prihvatljivih 1500,00 kuna. Detalji slijede u nastavku.

Osnovne karakteristike


Dimenzije: 142 x 72 x 9 mm

Zaslon: 5,0″ IPS LCD, 1280 x 720, 293 ppi

SoC: MediaTek MT6582

CPU: 4x Cortex-A7 1,3 GHz

RAM: 1 GB

Interna memorija: 16 GB

Povezivanje: WiFi, WiFi Direct, WiFi Hotspot, GPS, Bluetooth, NFC

3G: HSPA+

4G: -

OS: Android 4.4 KitKat

Kamera: 13 MP

Baterija: 1900 mAh

Cijena: 1499,00 kn

Info: H18

Prednosti


Opći dojam i kvaliteta izrade

Najnovija verzija Androida

Uključena Mireo Don’t Panic! navigacija

Podržava 3G na 900 MHz

Cijena

Nedostaci


Kapacitivne tipke bez pozadinskog osvijetljenja

Bljeskalica ispodprosječne jakosti

Dizajn i kućište
5-inčni smartfoni već su odavno postali standard u svijetu Androida i brojčano ih je vjerojatno najviše. H18 Noa H41 tako dolazi upravo s ovom dijagonalom zaslona i sukladno tome i povećim dimenzijama, koje zbog prethodno spomenutog standarda ipak postaju prihvatljive sve širem krugu kupaca.

Uređaj je tanji od nedavno recenziranog modela H42 i izgleda elegantnije. Sa stražnje strane imamo istu onu gumiranu plastiku koja sprečava klizanje iz ruku, a zahvalna je i zato što ne privlači tragove prstiju. U startu je vidljivo da je ovdje korištena plastika osjetno više kvalitete nego što je to slučaj na mnogim drugim niskobudžetnim uređajima.

Oko cijelog kućišta imamo okvir od imitacije aluminija, na čijoj se desnoj strani nalaze fizičke tipke. Na prednjoj strani ispod zaslona imamo tri izvrsno označene kapacitivne tipke, no mana im je što nemaju pozadinsko osvjetljenje pa ćete se u mraku morati privikavati na njihov položaj.

Opći dojam kad uređaj držite u ruci je izvrstan i po tom pitanju zapravo nema odstupanja od uređaja iz višeg cjenovnog razreda koji su izrađeni od plastike. Ukupna konstrukcija djeluje čvrsto, a kvaliteta izrade je definitivno iznad očekivanja.

Zaslon


Mnogi su modelu H42 zamjerali relativno malu rezoluciju zaslona (854 x 480 i 195 ppi), no osobno i dalje stojim pri tome da je za tu cijenu degutantno tražiti više. E sad, oni kojima to predstavlja deal-breaker, novi H41 model donosi HD rezoluciju od 1280 x 720 točaka i gustoću od 293 ppi, dakle vrlo blizu “retina” granice iznad koje samo rijetki mogu golim okom razabrati pojedine piksele.

Tehnologija izrade zaslona je IPS i osigurava izvrsne kutove vidjljivosti. Uz to napomenimo kako je prikaz boja vjeran, oštrina i kontrast na visokoj razini, što vrijedi i za preciznost i odaziv, a ukupni dojam pomalo kvare otisci prstiju.

Zaštita zaslona je riješena zaštitnom folijom, dakle nema sloja kao što je Gorilla Glass, ali uređaj dolazi s već nalijepljenom zaštitnom folijom na zaslonu koju po želji ili potrebi možete odstraniti.

Hardver i povezivanje


U ovom modelu kuca isti procesor kao u H42, MediaTek MT6582 s četiri Cortex-A7 jezgre na taktu 1,3 GHz. Radi se o isprobanom i pouzdanom procesoru koji vrlo dobre performanse kombinira sa štedljivošću. 1 GB RAM-a se za ovu kategoriju uređaja pokazao dovoljnim za veliku većinu aplikacija i nesmetan multitasking, dok je količina interne memorije na razini puno skupljih modela.

Naime, u ovom cjenovnom razredu ćete teško naći uređaj sa 16 GB interne memorije, jer je većina njih ograničena na 4, a u konačnici dostupna za pohranu ostanu samo dva. H18 Noa H41 svojih 16 GB dijeli na dva dijela, od kojih jedan sadrži 1 GB, a drugi 12 GB slobodnog prostora. Napomenimo da ovo u neku ruku može predstavljati probem ukoliko neka od željenih aplikacija nema mogućnost instalacije na sekundarnu particiju ili memorijsku karticu. Ipak, nakon što sam preko Googleovog računa na uređaj instalirao sve svoje aplikacije koje inače koristimna drugim uređajima, memorije na primarnoj particiji je još uvijek bilo dovoljno, a sustav nije pokazivao ni najmanje znakove usporenosti.

Naravno, ako memorije ponestane, tu je i utor za microSD memorijske kartice.

Zvuk u slušalici i jakost vanjskog zvučnika možemo svrstati u prosjek, a prijem signala će najviše ovisiti o stanju infrastrukture. U uvjetima dobre pokrivenosti nikakvih problema nismo imali. GPS također radi uredno, a testirali smo ga kroz Google Maps i Don’t panic! navigaciju.

Ovdje napomenimo da je u 3G mreži podržana frekvencija od 900 MHz, što će znati cijeniti oni koji uređaj koriste izvan urbanih područja.

Softver, sučelje, performanse…


Screenshot_2014-06-15-09-31-17 Screenshot_2014-06-15-09-31-24

Screenshot_2014-06-15-09-31-31 Screenshot_2014-06-15-09-31-40

Aleluja! Napokon smo i to dočekali. Novi hrvatski Kinez dolazi s KitKatom i zapravo je jedan od prvih uređaja s MediaTekovim procesorom koji dolazi sa zadnjom verzijom Googleovog operativnog sustava. Naime, većina kineskih smartfona je do sada vrtjela Jelly Bean, ali isključivo zahvaljujući MediTeku koji kasni s podrškom za KitKat za svoje procesore.

Dakle, Noa H41 vrti Android 4.4 KitKat bez posebne nadogradnje sučelja, no u startu možemo primijetiti da su ikonice aplikacija drukčije dizajnirane i prilično su unificirane. Osobno mi se ne sviđa ovaj dizajn ikonica, ali zahvaljujući prirodi Android OS-a, imate punu slobodu instalirati vlastite ikonice, instalirati alternativni launcher ili na bilo koji drugi način sučelje prilagoditi vlastitim željama i potrebama.

Screenshot_2014-06-13-12-23-53 Screenshot_2014-06-15-09-31-48 Screenshot_2014-06-15-09-32-03 Screenshot_2014-06-15-09-33-07

Sustav ovakav kakav jest funkcionira stabilno i pouzdano. Sučelje je fluidno, a kretanje kroz izbornike se odvija prilično brzo. Prigovora na rad nemamo, a 1 GB RAM-a je sasvim dovoljno za civilne potrebe.

Što se aplikacija tiče, prisutne su sve one koje inače nalazimo na većini Android uređaja, a ono što treba istaknuti je Mireo Dont panic! navigacija s licencom i instaliranim mapama Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore. Usput recimo da ova navigacija inače dolazi u paketu i s drugim Noa modelima.

Standardni Android web preglednig svoj posao odrađuje izvrsno, a ukoliko želite viši stupanj sinkronizacije s preglednikom na vašem osobnom računalu, instalirajte Chrome.

Kamera


Noa H41 dolazi s 13 MP kamerom i softverom koji inače nalazimo na mnogo sličnih modela. Ponuđene su uobičajene postavke, podešavanje parametara, načini snimanja i sl. Jakost bljeskalice ne možemo pohvaliti, ali je ipak nešto bolja nego kod modela H42 pa će u nekim trenucima ipak biti od koristi.

Kvaliteta fotografija je na prilično visokoj razini za uređaj iz ovog cjenovnog razreda i možemo reći da smo zadovoljni viđenim. U uvjetima dobre osvijetljenosti količina detalja je prilično velika i pada sukladno smanjivanju svjetla, što je i normalno. U nastavku slijedi nekoliko primjera.

columns="4"

Video se snima u 1080p rezoluciji, ali je kvalitetom ispod standarda koji osiguravaju skuplji uređaji. Prisutna je povremena isprekidanost i smanjena oštrina, dok su boje prilično vjerne. Sve u svemu, kad u obzir uzmemo cijenu uređaja, kvaliteta videa je zadovoljavajuća.


Baterija


H18 Noa H41 dolazi s baterijom kapaciteta 1900 mAh, što za 5-inčni uređaj nominalno nije puno. Ipak, zbog relativno štedljivog procesora problema s autonomijom neće biti, barem u okvirima standarda Android platforme. Dakle, računajte da će baterija u uobičajenim uvjetima izdržati jedan dan, što će opet ovisiti o navikama svakog pojedinog korisnika.

Zaključak


Već smo apsolvirali da je svaka nova generacija Kineza sve bolja, tj. da njihova kvaliteta raste puno većom brzinom nego što smo očekivali. No, lako za nas. Oni koji bi zbog ove činjenice trebali biti zabrinuti su upravo poznatiji proizvođači, jer je razlika između njihove i kvalitete niskobudžetnih Kineza svakim danom sve manja, što se ne može reći za razliku u cijeni koja je ostala ista.

Naravno, ne možemo sve Kineze trpati u isti koš, jer i među njima postoje razlike. Recimo i to da u Kini trenutno postoji preko 50 proizvođača smartfona za koje mi znamo, a ne bismo se začudili da ih je i puno više.

Od ovih nekoliko kineskih proizvođača s kojima smo se mi na Mob.hr-u do sada bavili, hrvatski H18 Noa brand svakako zaslužuje istaknuto mjesto kao jedan od primjera izvrsnog omjera uloženog i dobivenog, a prednost mu je to što imaju servisnu podršku u Hrvatskoj.

Noa H41 tako za prilično nisku cijenu (1500,00 kuna) nudi zaista puno i u ovom cjenovnom razredu definitivno predstavlja “best buy” uređaj. Jer za četverojezgreni procesor, 1 GB RAM-a, 16 GB interne memorije, HD zaslon i kameru ove razine kvalitete, i sve to upakirano u elegantno i kvalitetno izrađeno kućište, kod konkurencije morate izdvojiti više.

Za ovaj uređaj se može reći da je zbog svojih karakteristika namijenjen i nešto zahtjevnijim korisnicima, dok će oni manje zahtjevni jednostavno biti oduševljeni. Naime, ako Nou H41 i njegove karakteristike usporedite s modelima poznatijih proizvođača iz ovog cjenovnog ranga, vidjet ćete da se da u ovom slučaju vaš novac vrijedi puno više.