HMD Global, proizvođač Nokia telefona, imao prvi profitabilan kvartal u Q4 2019Već tri godine svoje mjesto na tržištu pokušavaju pronaći novi Nokia smartfoni, koji dolaze is radionice finske tvrtke HMD Global. Osim smartfona, HMD Global nositelj je licence i za obične telefone, koji su već etablirani na tržištu. I dok se prodaja običnih telefona dobro drži, Nokia smartfoni, iz više razloga, ali primarno vlastitom krivicom, nisu doživljeli strelovit rast u prodaji kojem se tvorac nadao, no pronašli su skupinu kupaca nudeći iskustvo čistog Androida.

U 2019. godini, HMD Global proveo je restrukturiranje svojeg poslovanja. FIH Mobile, tvrtka u vlasništvu Foxconna, koja je bila ekskluzivni prozivođač uređaja za HMD, više to nije nego se za proizvodnju Nokia smartfona brine više tvrtki, što je i za FIH i za HMD financijski isplativija odluka. Osim toga, FIH Mobile vlasnik je 10.1% HMD-a.

U svojem godišnjem izvješću, FIH Mobile objavio je da je radi novog pristupa proizvodnji i fokusiranju na ključna tržišta proizvođač Nokia telefona HMD Global imao profitabilan 4. kvartal 2019. godine. FIH je također istaknuo da se i profitabilnost odjela običnih telefona povećala, bez odražavanja na tržišni udio. Konkretne brojke nisu iznesene.

Iako je ovo dobra vijest za proizvođača Nokia telefona, stanje na tržištu je takvo da bez agilnijeg puštanja smartfona u prodaju i nuđenja konkurentnijih uređaja, teško da će se nastaviti trend zabilježen u prošlom kvartalu. Prema izvješću tvrtke Counterpoint, HMD je tijekom 4. kvartala 2019. isporučio 15 milijuna običnih telfona i 2,8 milijuna smartfona. Isto tako, tvrtka očekuje do kraja prve polovice 2020. godine završiti Series B rundu prikupljanja sredstava od investitora.

via