Hoće li i Honoru biti nametnute američke sankcije?

U cijelom svom ludilu napada na Huawei u zadnje dvije godine, američka administracija je napravila više štete vlastitim kompanijama nego njemu, što su izračunali i objavili upravo američki novinari. Huawei je bio optužen za špijunažu i ubrzo je stavljen na „Entity list“, dakle popis kineskih kompanija kojima je potrebna posebna dozvola američkog ministarstva trgovine za korištenje američkih proizvoda.

Tako je Huawei uskoro ostao bez Google aplikacija, ali i Qualcommovih 5G modema. U međuvremenu je ova kompanija svoj pod-brand Honor prodala konzorciju trećih kineskih kompanija tako da je s njegovih proizvoda skinuta zabrana. Naime, najnoviji Honor uređaji isporučuju se s Google aplikacijama.

Najnovije vijesti stižu iz američkog ministarstva trgovine, od kojeg 14 republikanskih senatora traži da se i Honoru uvedu sankcije, jer smatraju da je Huawei njegovom prodajom pokušao zaobići zabranu. U izjavi koju su spomenuti kongresmeni potpisali, kaže se da „američka tehnologija ne smije biti dostupna tvrtkama pod kontrolom kineske komunističke partije“. Da bi stvar bila ironična, Honor se nikad nije ni prodavao na američkom tržištu.

Zanimljivo je kako se više uopće ne spominje tobožnja špijunaža, koja usput rečeno, nikad nije dokazana, a i podatak da Microsoft i Apple bez ikakvog problema svoje proizvode prodaju na kineskom tržištu. U čemu je kvaka, već smo nebrojeno puta pisali, i najvjerojatnije se radi o tome da Huawei nije pristao na američke uvjete, tj. da ostavi backdoor američkim sigurnosnim službama, pa je ironično da je bio optužen upravo za obrnuto.

Hoće li i Honor na kraju završiti na listi za sankcije, ostaje za vidjeti, nakon što četiri američke sigurnosne agencije budu odlučivale o tome.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT