Hoće li Tele2 Flat Mobilni Internet donijeti pomak na hrvatskom tržištu telekomunikacija? [Osvrt]

Hrvatska i danas trpi posljedice kriminalno određene privatizacije nacionalnog telekoma prije 15 godina. Zahvaljujući korumpiranoj vlasti, završio je u rukama stranog vlasnika, koji je za sitne novce dobio mrežnu infrastrukturu, čiju su izgradnju financirale generacije hrvatskih građana. Tako je Hrvatska danas zemlja s dokazano najsporijim internetom u EU, a u cijeloj Europi od nas su po tom pitanju gore jedino Albanija, Crna Gora i Moldavija.

Nacionalnom telekomu u stranom vlasništvu jednostavno se ne isplati ulagati u poboljšanje infrastrukture (čitaj gradnju optike), jer, zahvaljujući praktički poklonjenom monopolu na davno izgrađenu mrežu, ostvaruje dovoljne prihode za održavanje visoke profitabilnosti. (Samo napomena PR botovima koji će se ponovo javiti u komentarima: vidimo da se optika gradi, što nije sporno, ali brzina kojom to ostvarujete je za prijeki sud, uostalom podaci Eurostata o prosječnoj brzini interneta ne lažu, kao ni sveopće nezadovoljstvo korisnika.)

Dakle, ako laže koza, ne laže rog. HT i još pokoji operater hvale se brzinama optike 50/50, što je smiješno, budući da i siromašnije zemlje od Hrvatske odavno raspolažu višestruko većim brzinama, a kamoli one bogatije. Primjerice, za boravka u malom mjestu 25 km od Barcelone, u običnoj kući, dakle ne zgradi, na raspolaganju sam imao 300 Mbps download, što je i za urbane kvartove naše Metropole mokar san, da ne spominjem nakupine sela oko Slavonske avenije.

E sad, budući da mnogi korisnici fiksne mreže u Hrvatskoj i dalje plaćaju visoke cijene preplate za spori Internet, tržištu je trebalo nešto što će ga šokirati, možda i razbuditi. Tako je Tele2, treći po redu (i broju korisnika) operater na našem tržištu, ponudio Flat mobilni Internet, što je za naše prilike sve do sada bilo nezamislivo. Naime, i prije smo vidjeli da su razni operateri reklamirali «flat» tarife, ali su one redovito bile ograničene, i to na način što bi brzina nakon određenog broja potrošenog prometa pala na praktički neupotrebljivu, u smislu korištenja interneta kakvog danas poznamo.

Tele2 je ponudio neograničeno korištenje interneta u punom smislu riječi, ali zbog održavanja stabilnosti mreže, morao je donekle podesiti parametre tako da se nakon 5 GB potrošenih u jednom danu veza prekine, nakon čega se na vaš zahtjev ponovo uspostavlja. Sljedeći prekid slijedi nakon dodatna 2 GB, a ako i to potrošite, sve možete ponoviti ispočetka. Dakle, ograničenja nema, ali da ne bi došlo do zloupotreba resursa, ovi prekidi su se morali ugraditi u sustav. Uostalom, čak i ako uspijete potrošiti 5 GB «u komadu», kratkotrajni prekid za SMS poruku vam neće nanijeti toliko zla.

Podsjetimo, cijena Flat interneta u Pokućnoj tarifi (data SIM kartica) je 169 kuna, dok u Raspali tarifi (Voice + data) treba doplatiti 84 kune, što opet zajedno s osnovnom daje 169 kuna mjesečno, s tim da u tom slučaju imate i neograničene pozive i SMS.

Ovo vrijedi za opciju Bezbroj GB na tarifi Raspali, a ukoliko vam Bezbroj GB treba na Pokućnom internetu, odnosno data kartici, tada ograničenja na dnevnoj bazi nema, već se spominje isključio FUP (Fair Usage Policy) limit, koji je inače prisutan i na fiksnim mrežama, a varira od operatera do operatera. U ovom slučaju po punoj dostupnoj brzini na raspolaganju imate 1 TB prometa, nakon čega će vam Tele2 smanjiti brzinu na 1 Mbps, ali samo u vremenu od 18-23h, tj. kad je mreža najopterećenija, a to znači da u ostalim terminima uslugu i dalje možete koristiti po punoj dostupnoj brzini.

Iz ovoga je razvidno da se radi o flat tarifi u punom smislu riječi, što je zaista revolucionarno, čak i šire od hrvatskog tržišta, budući da ovakve ili slične tarife nudi rijetko koji operater u EU.

Pokrivenost i kvaliteta mreže

Naravno, sad se postavlja i pitanje pokrivenosti signalom, broju dostupnih kanala i općoj stabilnosti mreže. Priroda mobilnih mreža drukčija je od fiksne, što u velikom dijelu i objašnjava zašto se rijetki operateri odlučuju na flat tarife kad je prijenos podataka u pitanju.

Sama okrivenost signalom kod Tele2 više nije problem kao što je to bio slučaj prije dvije godine. Svi koji su koristili usluge Tele2 sjećaju se situacije «trči, trči pa signal». Često je bilo i prebacivanje na HT-ovu mrežu (nacionalni roaming), i tada je Internet bio dostupan samo u Edge varijanti, dakle toliko spor da ni HTML mail nije mogao proći. Istina, i sada još uvijek ima takvih rupa, ali nedavnom rekonstrukcijom 3G mreže i izgradnjom kompletne LTE infrastrukture, Tele2 je osjetno povećao pokrivenost i podigao opću kvalitetu. Budući da ima koncesiju samo na LTE 1800, ne i na 800 MHz, Tele2 4G LTE mreža radi i na mnogim «kinezima», koji inače ne podržavaju LTE 800 MHz spektar. Razlog tome je što HT i VIP izvan gradova često postavljaju LTE 800 bazne stanice kako bi povećali pokrivenost, no vidjeli smo da mnogi kineski smartfoni ne podržavaju ovu frekvenciju, zbog čega u takvim uvjetima možete ostati bez 4G signala.

S druge strane, ovdje imamo potencijalni problem opterećenja. Nije nam dostupan podatak kolike je kapacitete Tele2 osigurao za novu uslugu, ali pretpostavljamo da ni po tom pitanju nije štedio. Naime, kad se u jednom trenutku nakupi kritičan broj korisnika koji se spajaju na istu ćeliju i svi počnu streamati video, velika je vjerojatnost da će doći do zagušenja. Tu će od velike važnosti biti resursi koji će to opterećenje morati podnijeti. Povećanje broja korisnika obrnuto je proporcionalno brzini. Dakle, koliko se korisnika «nakači» na jednu baznu stanicu, toliko će svima padati brzina, koja opet ovisi i o zadanim prioritetima u odnosu na udaljenost od bazne stanice.

Pretpostavljam da trzavica neće biti, barem dok se na nakupi kritičan broj korisnika, no isto tako se nadam da su u Tele2 osigurali dovoljne kapacitete za postojeće, ali i nove korisnike, kojih će, s obzirom na ponudu, svakako biti.

Odgovor konkurencije

Mobilni Flat internet, naravno, neće zamijeniti fiksni, ali bi ovaj potez Tele2 mogao natjerati druga dva telekoma, čiji rad inače ima obilježja kartelskog udruživanja, učine nešto po ovom pitanju.

No, ako je suditi po njihovim prvim potezima, na prave odgovore ćemo ipak još pričekati, ako ih uopće bude. HT je odmah sutradan odgovorio na izazov, ali smo vidjeli da je taj pucanj zapravo ćorak. Istina, neograničeno korištenje YouTubea, Netflixa, HBO-a i sličnih servisa putem mobilne mreže je za mnoge primamljiva ponuda, ali je ograničena u Tarifi za mlade, kao i mnogim drugim detaljima.

Tako će vas HT sitnim slovima upozoriti da «neograničeno» vrijedi za stream videa u 480p rezoluciji, a proturječne informacije dolaze i kad je u pitanju limit od 50 GB. Ovaj detalj na webu nije objavljen, ali je dopirao od službe za korisnike. No, čak i da limit od 50 GB ne postoji, ovakva ponuda se ne može nazvati adekvatnim odgovorom na ponudu Tele2. Ni blizu, jer se usluga može koristiti isključivo na smartfonu ili tabletu, dakle ne i na računalu kao kod Tele2.

Nakon HT-a, oglasio se i Vipnet. Njihov odgovor, ako je to uopće odgovor, je zapravo smiješan. Ponudili su dvostruko veći broj gigabajta u Tarifama bez granica, i to uz potpisivanje ugovorne obveze. Ozbiljno, Vipe? Ne treba biti genijalac za zaključiti da su i HT i Vipnet ovaj odgovor ponudili kao svojevrsno gašenje požara, a koliko će korisnika zadržati, vidjet ćemo.

Iskreno se nadam da će i HT i Vip u nekom razumnom roku ponuditi isto tako razuman odgovor na Tele2 izazov, što očekujemo i od njihovih derivata BonBona i Tomata, koji su svojedobno nastali kao nekakva vrsta odgovora na dolazak Tele2. Ukoliko nse to ne dogodi, oni kojima je Internet prioritet svakako će prijeći na Tele2, a neki će čak i raskinuti ugovore za fiksnu liniju, pogotovo oni koji se još uvijek šlepaju na ADSL-u s brzinama ispod 10 Mbps.

Bilo kako bilo, Flat mobilni Internet je tu, i što je najvažnije, nije pretjerano skup i ne traži se dvogodišnje robijanje, osim ako kupujete router za Pokućni Internet ili modem za mobilni. U tom slučaju ćete imati dodatni trošak, ali ako i njega želite izbjeći, za modem uvijek možete koristiti stari smartfon, u njega ubaciti data karticu i spajati se kao s modemom. Isto tako, ako zbog ovoga otkazujete fiksnu liniju, zatražite od Tele2 besplatnu SIM karticu kako biste testirali signal i brzinu na vašem području.

 
      
 • realist

  Nece. Iz vrlo jednostavnih razloga. Vip i Ht nemaju apsolutno nikakvih razloga za sad ista mijenjati. Osim ako naglo ne zapocne pad korisnika kod jednih i drugih, sto je tesko za ocekivati, nista se nece mijenjati.

 • Matko

  Realist – nadimak ti neprati stvarnost

 • elim

  U sridu!

 • pero

  prešao na taj pokućni tele2 flat prvog dana kad su najavili. za sada sve uredu, 60, 70 MBps u podsusedu, signal ne puca. + mogu si uzeti ruter gdje god hoću, na more, vikendicu, čak u bus ili auto koji ima utičnicu

 • Mobomanija

  Prešao na tele2 pokućni prije 2 dana, za sad radi više manje dobro, brzine od 15-30megabita (realnih), može i više ali rijetko ide.
  Ako tako ostane do kraja mjeseca, tele2 postaje glavni internet provider i raskidam ugovor s Optimom.

 • fabricio1

  Također sam u razmišljanu da raskinem ugovor s Iskonom – brzna je 23mbps., a imam i H1 telekom – brzina je 12mbps. Kod H1 bi imao penale, kod Iskona ne. U svakom slučaju prije ili kasnije ću nekog odj….
  U svakom slučaju ako na TELE 2 mogu dobit brzinu min 50mpbs – isplati mi se prebacit na Tele 2

 • realist

  Itekako prati. Ako mislis da ce Ht i Vip nesto drasticno mijenjati sto se tice podatkovnih mreza dok god zajedno drze 90% trzista varas se.

 • marac

  Ja koristim Vip Homebox. Pravila su im malo čudna jer imam flat tek od ponoći do 8 ujutro. Brzina je odlična, oko 50 mbita i veza nikad ne puca. E sad, ako VIP ne promijeni ta pravila sa polovičnim flatom vjerojatno bih također prešao na Tele2 kad mi istekne ugovor.

 • Matko

  Sudeći da sa 231 mobilnom linijom koju imam kod njih i reakciju koju dobivam zadnja 2 dana kako je Tele2 izašao sa tarifom, rekao bih da sam poprilično upućen u temu

 • rapram

  Zanima me ovo:
  “morao je donekle podesiti parametre tako da se nakon 5 GB potrošenih u jednom danu veza prekine, nakon čega se na vaš zahtjev ponovo uspostavlja.”

  Kako se to točno uspostavlja veza, koji je postupak?

 • rapram

  Zanima me ovo “morao je donekle podesiti parametre tako da se nakon 5 GB potrošenih u jednom danu veza prekine, nakon čega se na vaš zahtjev ponovo uspostavlja.”

  Kako se to točno uspostavlja veza, koji je postupak?

 • Krešimir Blažev

  Dodje poruka da si potorosio 5GB i samo moras odgovoriti da zelis i dalje korsititi.

 • zokac

  imam vdsl od h1 zadnjih mjesec dana i brzine su koma, prije sam imao 10 mB down i dvije godine sve bilo ok, stabilno, ali od kad sam prešao na vdsl i digli mi brzinu na 20 svako malo padovi brzine doslovno na 0, nekoliko puta dnevno….
  poslao zahtjev za otkaz, uzeo flat od Tele 2 prije 2 dana, brzina uredno 20-30 down i 50 uploada što mi na fiksnoj liniji neće biti nikad, veza stabilna, signal solidan, narucio neke antene za ruter pa mozda bude i bolje 🙂

 • Krešimir Blažev

  To je za tarifu na voice kartici, dakle dođe ti na mobitel na borj koji koristiš. Na data kartici nema dnevnog ograničenja, kao što sam i napisao.

 • Marko

  To nema veze sa pokućnim internetom. To vrijedi za internet preko moba. I šalje se poruka.

 • jontravolta

  Tele2 treba podržavati zbog više razloga, razbili su duopol Vipa i HT-a i pozive od 3kn/min koliko se sjećam, te su sada prvi imali muda ponuditi flat.
  Imajući u obzir da su stvarno ulagali u svoju mrežu i da imaju najmanji profit od ostala 2 operatera zaslužuju pohvale.
  Kada bi Tele2 imaju više korisnika i veći tržišni udio, mislim da bi postojalo još više mjesta za napredak, te su sada na redu korisnici koji trebaju kazniti duopoliste maksimalno zbog pljačkanja korisnika dugi niz godina.

 • Marijan Piksi

  Znači svako malo kad potrošim 2 gb moram poslati poruku da mi se doda još 2gb. Ruku na srce malo mi je to glupo napravljeno. Skidam film od 8 gb, i četri puta moram poslato poruku za dodatne gb, malo naporno.

 • Zli Articoka

  ne. saljes prvi put nakon 5gb, pa nakon 2gb i poslije toga ides ponovno iz pocetka. dakle 5-2; 5-2.

 • Stanko

  H1 bez ugovorne obveze daje FLAT po najvecoj brzini koju parica daje za 149kn

  Za 199kn daje bez uspostave pozive prema nacionalnim i 2000minuta prema mobilnim mrezama

  Tak da…

 • Krešimir Blažev

  Film od 8 GB? Na mobitelu? Ok mozda nesto prepustam. Uglavnom, ako uzmes data karticu, tog ogranicenja nema.

 • santad

  Onaj us*ani HT-ov ISKON moram svaki treći dan zvati radi padanja veze, laprdaju mi neke gluposti o “visokom uploadu”. Te njihove gluposti demantiram odmah “pinganjem” gdje mi serveri javljaju 8-9 Mb/s, ponekad i manje od 4 Mb/s umjesto minimalno 15 što su mi dužni isporučivati prema odluci HAKOM-a. Tada “bajni” ISKON-ovi momci i cure redovito resetiraju loši router, a to me već umara jer mjesecima samo resetiraju router i pričaju o velikom uploadu koji ga je zagušio. Dabog da bankrotirali….

 • Marijan Piksi

  Hvala na odgovorima. Mislio sam si staviti mobitel kao router pa na 4g brzinama skidati na komp. Malo je zeznuto, ali ako ide 5-2 dalo bi se izdržati.

 • InTheMix

  Testirao danas tele2 vs tmobile mobiteli jedan do drugoga 4g, tele2 – 89 mbps / tmobile 82 mislim da definitivno prelazim na tele2 nakon 15 godina tmobile vrijeme je da padna monopol!!!

 • Najjstarija djeca

  Odličan osvrt,bravo…
  Ovi što su odugovlačili sa pokrivanjem optikom sad mogu to raditi još sporije jer ljudi će imati izbora.Tele 2 je često govorio kako je ugradio najnoviju opremu pa se stoga nadam da će sve funkcionirati bez većih poteškoća.
  …sad i stari smartfon može dobiti novu funkciju…

 • Tomislav Matić

  Po uvjetima mobitel nije moguće koristiti kao router. Znači, djeljenje interneta sa mobitela na neki drugi uređaj je zabranjeno.

 • Tomislav Matić

  Jeste. Samo što je u većini hrvatske maksimalna brzina parice loša.

 • Super osvrt!

 • Magic in the summer

  Točno tako.

 • KVragec

  Uzet ću data karticu da isprobam kolko je brz kod mene i također nekome otkazati ugovor. Kolegi su dali popust na kućni Internet budući da je njihov korisnik. Tako da, budući da nema ugovorne obveze vrijedi isprobati.

 • PP

  Narucio sam Tele2 4G pokućni flat sa Huawei routerom, stigao mi je paket za cca 36 sati, zapadni Zagreb – stvar radi super-stabilno na brzinama koje variraju od 50-105 Mbps za download i 30-55 Mbps za upload uz ping 15-20. Do sada sam bio na Iskonu (zapravo nepravedno je zbog toga Iskon etiketirati -bio sam na ADSL-u koji je radio nestabilno (stallao, disconnectao itd.) brzinom 5/0.3. Router je otključan. ADSL otkazan. Zivio napredak. Ako mi ponude G.Fast za istu ili marginalno veću lovu se vraćam 🙂

 • Stanko

  Istina
  Meni je 62mbs

  Iako kad sam imo 4 pa preso na 10…nakon toga 20/30/50 i sad 62…moram priznat da nisam uocio ikakvu razliku osim kod skidanja

  Tak da uopce ne kuzim cemu ta filozofija oko tih brzina

 • Antun

  tele2 radi na samo 1800mhz cat4 koji teoretski ide do 150mbita ako svi kanali rade. Ovo je prvi puta da sam cuo da je netko dobio 105 mbita na tele2. Upload je puno veci nego kod vipa. Kod vipa nejde preko 32mbita. Ja sam na homebox turbo i zadovoljan jesam ali sam pod ugovornom obvezom a ovdije bez ugovorne obveze uzmem i mogu kuda ocu nositi internet sto je odlicno i definitivno bih presao na tele2 da mogu raskinuti ugovor sa vipom.

 • Mustrashh

  Ide preko 100. Imas vec po razno-raznim forumima dosta ekipe kojoj ide preko 100. Rekord je 132. Barem sto sam ja vidio 🙂

 • InTheMix

  Večeras isprovao mobilin flat ne ide preko 20 download odnosnl ide ali ga odmah vrati na 20 imam osjecaj da je ogranicen na toliko jer sam danas testirao tele2 na nekoj nizoj tarifi i isao je na 89 na mjestu 50m dalje nego sada

 • InTheMix
 • ND

  Kako skuže da koristim mob kao WIFI hotspot?

 • realist

  Onda si lose upucen..

 • realist

  Obicnom korisniku koji puno ne uploada, stream-a, skida, ni nije tolko bitno…no za cjelokupni napredak i samo priblizavanje europskim standardima brzine itekako bitno..meni npr. itekako puno znaci..

 • ND

  A ne znam što se praviš pametan. Koristan je hotspot za spajanje tableta i laptopa na net kada nisam doma. Što bih trebao koristiti? Sigurno su zbog balkanaca stavili tu funkcionalnost na mob.

 • Fs30h

  Odma sam uzeo taj od 169 kn mjesecno. U malom sam gradu i ima dosta antena od operatera, dobivam oko 100mb download i 50 upload. To je odlicno s tim da sa fiksnim imam 15 download i 0.5 upload. Kako za sad vidim raskidam ugovor s HTom…

 • prolaznik22

  ovaj je tekst prilično očita reklama ze tele2

 • Krešimir Blažev

  Naravno da je reklama, i to besplatna. S obzirom na stanje na tržištu, ovakve ponude zaslužuju reklamiranje, dapače.

 • InTheMix

  Još najbolje da nije u svakom slučaju ovo treba reklamirati, pa nama malim korisnicima je u korist!

 • Kiki

  Ako bi ja sad uzeo tu karticu bez pretplate, kako bi placao uslugu? Nadoplatim racun kao i na mobitelu ili kako?

 • Krešimir Blažev

  Koju karticu bez pretplate? Nema ovoga na prepaidu.

 • Mustrashh

  Evo da te ispravim:
  Ova ponuda je poprilicna reklama za tele2.

 • Kiki

  Pisalo im je na sajtu bez ugovorne obveze, pogresno sam shvatio… sad kuzim.

 • Krešimir Blažev

  Ugovor moras sklopit, ali se ne moras obvezat na godinu ili dvije, osim ako od njih ne kupujes i modem.

 • KVragec

  S obzirom na fakat puno pozitivnih reakcija na ovu ponudu mislim da ću uzeti njihov net. Budući da imam ugovornu obvezu morao bih platiti penale pa ću ako će penali biti prihvatljivi platiti, a ako ne plaćati paralelno dok ugovor ne istekne. Brzine dsl-a kod mene su fakat jadne i jednostavno ponekad ni surfati ne mogu normalno dok i tele2 i vip imaju pristojne brzine na 4g. Svaka čast na ovoj ponudi i nadam se da će se dogoditi neke promjene zbog toga.

 • KVragec

  Ovisi što pojedinac radi. Ja recimo ne skidam apsolutno ništa kroz mjesec osim updatea za komp , drivera i poneke igre sa steama koje igra moj brat. Ono što mene osobno muči je to da zbog fakat kriminalne brzine neta kod mene ne mogu streamati prijenos sa gol.hr, ili si pustiti neki video na youtube u 1080p da ga pogledam kak spada bez da ne čekam da se napuni buffer ( pritom ne mislim na glazbene spotove i smiješne videe nego na dosta uradi sam videa i korisnih stvari koje vrve youtubeom). Moj otac šalje slike svojih radova puno puta i slike u 12mpix uploadaju se prililčno dugo, tako da ono. Maksimalni promet mi je oko 300 giga i garant bi se nešto povećao jer bi gledao video u većoj kvaliteti itd, al generalno to je to. Nije sve samo u skidanju nego i u ugodnom korištenju. Recimo, bio bih zadovoljan i sa 10 mbps, al trenutno to mogu samo sanjati, osim ako ne uzmem tele2.

 • matrix777

  Sve je to super. Vidim samo jedan “problemčić”.
  A to je, što se događa kad crkne ruter, od grmljavine i sl, pošto znamo da su full osjetljivi. Internet preko DSL-a znamo kako funkcionira, prijavis kvar i drugi dan ti zamjene ruter ako je do toga, no sto napraviti kad ode ovaj uz ovakav tip interneta?
  Placamo ga na rate ili jednokratno, on postaje nase vlasnistvo, i vjerojatno se priznaje dok je u garantnom roku, no sto kasnije?
  U slucaju kvara sumnjam da se odmah dobiva zamjenski u tele2 a ovaj ide na popravak dok je garantnom roku.

  Zna li Kreso nesto o tome?

 • Krešimir Blažev

  Iskreno, pojma neman. Poslat cu im upit. Nego ovaj ti od grmljavine ne moze crknut jer je bezicni 🙂

 • matrix777

  Spojen je na struju zar ne? Govorim o pokucnom.

 • Krešimir Blažev

  Eh da… meni je cijelo vrijeme u glavi moj prijenosni

 • KVragec

  Treba vidjeti. Usluga postoji dulje vrijeme. Vjerojatno netko nešto zna. Jedina je promjena sad da su uveli flat rate uslugu.

 • InTheMix

  Sluzbeno je pretplata ali se ne obavezuje na nikakav period mozes raskinuti nakon e
  3 dana i placas samo ta 3 dana izađe te oko 20 kuna, primjer govorim ali kako stvari stoje mislim da ću potpisati na 2 godine jer je meni u interesu da mi ova ponuda što duže ostane da je ne ukinu, a fantastično radi još se ne mogu naviknuti da sam na youtubeu cijeli dan po komodu svako malo poćirim potrošnju podataka, jbg navika 😂

 • Stanko

  Tocno to i govorim…20/30/50 sve je to isto za veliku vecinu ljudi

 • Hrvat

  Brijem da mi rokne grom u kucu da bi mi najmanji problem bil da mi od svega rikne ruter….

 • Igor

  Meni je dosad 2 puta riknuo ruter od grmljavine a nije grom udario nigdje ni blizu kuće već je visoki napon “doputovao” kroz mrežu. Jednom samo ruter, jednom ruter i mikrovalka je dobila po piksi, sve ostalo je srećom preživjelo. Tak da…ne mora to bit direct hit, da sprži ruter.

 • KVragec

  Da, ali 4 nije. 😀

 • rapram

  ima li neki način kako da provjerim koju brzinu i tehnologiju podržavaju
  stanice na koje bih se ja spajao na tele2 mreži, znači u mojoj okolici?

 • realist

  Ovo itekako moze posluziti kao zamjena za kucni net. Ja ga tako koristi. A 1Tb je i vise nego dovoljno da zamjeni bilo kakav net. Mozes i skidat torrente, mozes raditi sto hoces..tako da ljudi mogu koristiti kako god zele..a mobitel se itekako moze koristiti kao hotspot, samo treba uzeti pokucni internet no bez uredaja..stavis karticu u mob i voila..

 • realist

  Imas nekoliko programa sto na androidu, sto na ios-u koji ocitavaju bazne stanice..no za real world test bi jednostavno trebao nabaviti tele2 karticu, besplatne su ionako..i isprobati..najbrzi nacin i najsigurniji..

 • realist

  Ja sam imao maks 10…tako da s ovim sam preporoden. Ako razmisljas o uzimanju, uzmi. Isto ce te stajati kao i kod svih konkurenata, a brzinu ces imati vecu. Ako si pokriven 4g njihovim signalom, a vjerojatno jesi jer 90% RH je, bit ce ti puno ljepse. A posto ti je upload bitan vjeruj mi da ce ti 50 Mbps-a biti itekako zadovoljavajuce.

 • KVragec

  Je. Imaju čist 4g kod mene. Budem sljedeći tj išao do tele2 pa da vidim

 • Ivša

  Ja sam na mibilnoj tarifi Revolucija 150 na Tele 2. Brzina downloada mi je oko 70mbps. Da li u ovoj bezbroj GB 169kn nude brži internet (do 150mbps) ili je to to što je sada?

 • InTheMix

  To je to, brzina varira od mjesta do mjesta, negdje uhvatim do 100 negdje 10, ali neki prosjek je 30 sto je odlicno i vise nego dovoljno za sve!

 • Goran Zboril

  Uzeo sam pokućni s routerom.. i poslao zahtjev za raskidom optimi jer se u par dana testiranja pokazao bržim i stabilnijim od optime.. živim u zgu, između dvje zgrade u prizemlju i download je 30, upload 20, tako da, žao mi je optima..

 • Ivša

  Ima još bolja opcija na Tele2 za mob, Ekipna tarifa s 4 člana ako se skupe pojedinačno ih izadje 121,5kn. Ja ode u utorak s još troje preuzeti tu tarifu.

 • Maigc in the summer

  Tko je odgovoran od to četvoro za neplaćanje računa? Troje ih plati, jedan prestane plaćati…

 • Ivša

  Zato se i zove Ekipa. Treba se skupiti 4 kojim se može vjerovati jer je i njima u interesu, možda obitelj ili itd…

 • V3k1

  Kupi si odvodnik prenapona za 50 kn i neće ti se ništa dogoditi da ti grom i u kuću udari

 • Time

  Račun dolazi samo osobi na koju glasi pretplata. On je nositelj, ostali su samo članovi. Ako nositelj ne plaća svi brojevi budu raskinuti i penali (ako imaš ugovor) idu na nositelja. Ali ovu ponudu mislim da možeš dobiti i bez ugovora, ako nećeš uzimati mobitele.

 • josozg

  i meni je isto tako 2 puta skurio grom ruter,naravno isto nije bilo direktnog udara već je kao i tebi doputovalo mrežom. eto prednosti bežičnoj vezi 🙂

 • Krešimir Blažev
 • Robert Oreški

  ni 5km od većeg grada, selo, odnosno općina od 2770 stanovnika ima 4g, ali tako grozan i spor da PVP igre ne mogu raditi, ping preveliki (šenkovec u pitanju).

 • Overlord

  Kad bi imali više korisnika, ne bi trebali privlačiti nove s dobrim ponudama i bili bi kao i ovaj duopol.
  A i s više korisnika bi trebali bolju infrastrukturu i na kraju bi došlo na isto.

 • Magic in the summer

  Samo trebaju ponuditi nešto zbog čega bi ljudi prešli njima. Jučer ih pitam što bi ponudili da se prebacim s ht-a na tele2 (s bona na bon) – kažu – trenutno nemamo ništa za ponuditi. Slažem se da tele2 treba podržati ali nešto moraju ponuditi. Nitko im neće prijeći samo tako.

 • Magic in the summer

  Sada imaju priliku privući puno novih korisnika. A stanje infrastrukture će postati vidljivo čim počnu pristizati turisti u većem broju, što je ujedno test za novu uslugu za 169 kuna.

 • Magic in the summer

  Situacija na tržištu bi se trebala radikalno promijeniti u korist tele2 da dva veća operatera reagiraju. Par forumaša i bolje upoznatih entuzijasta nisu radikalna promjena.

 • Tener

  Isto tako. Kad mi izađe ugovor, ako VIP ne bude nešto mijenjao prelazim na teletinu pokućni. 100 GB i brzina na 4G je izgledalo ok tada, nakon jadnih 4 mbps od HT-a, no sad se situacija drastično mijenja.

 • Eduard

  Evo ja sam prošli tjedan nakon beskonačnog natezanja s T-Comom otkazao Max ADSL 2 Mbit/s i uzeo Tele2 i sad imam 40 Mbit/s. Dobio sam još 20 kn popusta jer kod njih imam mobitel. Ovo je nebo i zemlja u kvaliteti usluge. Online igranje, download, streamanje videa i radia sve radi perfektno… Najbolja fora mi je bila kad su me zvali drugi dan iz T-Coma da im velim razlog zbog čega samo otkazao uslugu… Sretno im bilo s takvim odnosom prema korisnicima, a bome i cijenama.

 • Nikola

  Ja imam do 50mbps i upload zna biti veći od 25mbps. Evo usporedba s novi net kojeg sam koristio do nedavno. Razlika se vidi. 😀 http://imgur.com/a/bJVng

 • Overlord

  Da napisem dok se netko nije zeznio.. istocna Slavonija ima losu pokrivenost. Nigdje 4g, a dl varira od 0,2 i TMobile roaminga (los signal pa se prebaci na TM) do 20 u centru Vinkovaca. Ping redovito 150.

 • Dr.Proteus

  Zanimljivo. Meni u Vukovaru i Vinkovcima 4G radi odlično. Brzina preko 50. Po tvojim dosadašnjim komentarima čovjek bi mogao zaključit da si HT-ov PR trol.

 • josozg

  meni je već 2 puta grom preko mreže skurio ruter tako da stoji ta spika ovi ruteri puno manje imaju rizika od grmljavine jer nisu direktno vezani za mrežu. a preko strujne utičnice je ipak malo manji rizik.

 • Kreso

  Odlicno, alternativa postoji, bas sam ih pohvalio. Super je sto postoji takva konkurencija iako to sto rade je samo njihov gubitak ali ok to je njihova odluka. Korisnicima je dobro i nadam se da ce mreza to izdzati. Vrijeme ce pokazati. I druga stvar, ne treba se ljutiti sto konkurenti to nece uvesti a u tekstu se dosta zali za time….ruzno je to.
  Ja bio nedavno “vani”….uzas signal, UZAS! A vama bilo super…eto sad sto mozemo napisati. Isto kao i u HR, nekima radi nekima ne, kao i svaka druga stvar kojiu kupimo.

 • Kreso

  Odite na TELE2 FB page pa vidite komentare na brzinu. Cisto da ne generaliziramo stvar i ne dovodimo u zabludu potencijalne kupce.

 • Marin Knežević

  Glupo je skidati film od 8gb preko moba odnosno ako i nije to je rijetka pojava i potreba pa je za većinu ljudi to nepostojeći problem. Dalje, ako imaš pokućni, nema tih graničnika…

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]