Muke po nadogradnjama: Jelly Bean tek na 13% Androida, Gingerbread na 45%

android-statistics

Novi mjesec - novi statistički izvještaj o udjelu pojedine verzije Androida u ukupnoj masi uređaja. Tako se početkom veljače (sedam mjeseci nakon službene najave) Jelly Bean uspio probiti na 13% Android uređaja. Ice Cream Sandwich se nalazi na 29% Androida, a pretpotopni Gingerbread se još uvijek drži na nevjerojatnih 45%. Froyo je pao na 8,1%, Eclair na 2,2, a Donut na 0,2% Android uređaja.

Eto, diferencijacija ima svoje mane i prednosti, a jedna od mana je vidljiva i na ovom primjeru. Google svakih pola godine izbaci novu verziju Androida, a proizvođači hardvera kaskaju i svake godine dodatno povećvaju zaostatak. U međuvremenu se među korisnicima stvorila izvjesna vrsta gladi za nadogradnjama, no čini se da proizvođači pretjerano i ne mare za njihov labuđi pjev.

Kad su nadogradnje Androida u pitanju, malo je onih korisnika koji će reći da postoji dobar proizvođač. Klasifikacija se eventualno može svesti na "loše" i "manje loše", a najviše im se zamjera izmišljanje razloga za izostanak nadogradnje za pojedini model.