Homebox

Što je zapravo Homebox?

Homebox je naprava koja je zamjena za fiksnu liniju, ali da li je to baš zaista tako? Naravno da nije u potpunosti, uređaja ima raznih. Postoje Homebox uređaji koji su namjenjeni samo za telefoniranje pa oni koji su za faks i telefon i konačno vjerojatno najpoznatija varijanta je onaj za telefoniranje i korištenje interneta.

U svim varijantama Homebox je zapravo mobilni telefon zapakiran u drugačije kučište i ima mogućnost ukapčanja običnog telefona na njega.
Dakle u svakom od ovih uređaja je SIM kartica identična onoj u vašem mobitelu.

Kome je namjenjen?

U pravilu korisnici Homebox linije će biti oni koji nemaju nikakvu mogućnost uvođenja pravog fiksnog telefona. Svatko tko ima potrebu za internetom i telefonom, a ima mogućnost prave fiksne linije i nekog DSL interneta praktički nema neku razumnu potrebu za Homeboxom.

Iznimka su korisnici koji imaju stvarno male potrebe za Internetom i telefonom.

Kako se radi o liniji koju su operateri i hrvatski regulator definirali kao fiksnu, uređaj nije moguće seljakati sa lokacije na lokaciju. Iako je to fizički izvedivo, to nije dopušteno. Zaista ne bi bilo logično da zovete nekoga iz Dubrovnika sa svoje Homebox linije a sugovornik vidi pozivni broj iz Osijeka zato jer ste ga tamo nekada koristili.

Mnogo je onih koji uzimaju taj uređaj uz pretplatu ne razmišljajući kakve će brzine postizati u korištenju interneta. Operater nudi svakom novom korisniku Homeboxa razuman probni rok od 15 dana da korisnik sam vidi da li će mu uređaj zaista pružiti rezultate koje očekuje. Brzine interneta ovise o mnogočemu. Primjerice trenutno stanje mreže, odnosno koliko korisnika trenutno „sjedi i vuče“ sa bazne stanice na koju ste vi povezani. U idealnim uvjetima na baznoj stanici koja podržava brzine do 7,2 Mbit/s možete očekivati brzinu od oko 5 Mbit/s. Često je to dosta niže (1-2 Mbit/s) ali još uvijek dovoljno za prosječnog korisnika. Oni sa manje sreće koji ne uživaju tu povlasticu da ih pokriva UMTS/HSDPA signal a željni su gledanja Jubitoa i koječega što zahtjeva malo bolju propusnost, zapamtiti će dan kada su nabavili ovaj uređaj i vidjeli da to zapravo nije to na što su mislili a nisu ga vratili unutar prvih 15 dana.

Nekada davno…..

…pojavila se prva inačica Homeboxa koja je bila spartanskog izgleda veličine omanjeg DVD playera. Podržavao je UMTS brzine, znači do 384 kbps. Bila je to prava revolucija na tržištu. Uz tu već sada vrlo nisku brzinu hendikep mu je bio i nedostatak EDGE standarda (do 220 kbps). Tko nije imao tu sreću da je na području pokrivenosti UMTS signalom, morao se zadovoljiti sa ultra sporim GPRS-om (teoretski do 80 kbps, a u projeku oko 64 kbps). Za razliku od kasnijih modela ovaj je prvi Homebox imao (kod nekih korisnika uvijek još ima) dvije SIM kartice. Jedna je bila zadužena za glasovnu komunikaciju a druga se brinula za internet, tako da se razgovor odvija neovisno o korištenju interneta. Za razliku od kasnijih modela koji podržavaju kombinaciju telefonije i interneta on je podržavao i fax. Zaprosječnog korisnika koji nema potrebe za velikim brzinama interneta, Novatel Homebox je u kombinaciji sa povoljnim tarifnim modelom bio solidna stvarčica.

Prva inačica Homeboxa. Proizvođać:  Novatel Wireless. Model: MCU-1200

Telefon

Najjednostavnija varijanta telefonske linije putem GSM infrastrukture je uređaj koji podržava samo govornu komunikaciju. U uređaju se nalazi klasičan GSM uređaj kao i u starijim modelima mobilnih telefona. Konkretno u ovoj Vipovoj inačici je Siemensov GSM modul. Spajanje na internet nije moguće. Za vikendicu, kiosk ili neku udaljenu lokaciju gdje je telefon potreban, ovo je odličan proizvod. U prodaji je i u Prepaid varijanti. „Natočite“ bonova koliko vam je potrebno i ne plaćate pretplatu. Pretpostavimo da na nekoj lokaciji imate vikendicu iz koje trebate obaviti 20ak razgovora godišnje. Plaćajući pretplatu za fiksni telefon uz neku vrlo nisku tarifu nećete se spustiti do cifre ispod 400 hrvatskih životinjica za godinu dana, dok s bonovima izađe povoljnije.

Homebox Call. Proizvođač: 4G Systems. Model:  XSJack

Telefon i fax

Homebox Call & Fax. Proizvođač Sagem, Model RT3000

Fax u mobilnoj telefoniji nije isto što i na fiksnoj. Nitko vam ne može garantirati da ćete uspješno poslati fax na baš svaki broj koji zaželite. Oni stariji će se prisjetiti vremena kada se u PTT-u i kasnije HPT-u posebno navodilo da će na nekoj liniji biti fax uređaj. Ne sjećam se točno da li se to tada čak i posebno naplaćivalo. Danas postoji nekoliko fax protokola, a u mobilnoj telefoniji da biste se koristili faxom morate imati aktivan i fax broj. Ovaj uređaj ima nekoliko specifičnosti pri korištenju i
zbog toga kaku su stvari kod nas u Hrvatskoj posložene, jako malo firmi ima poseban broj za fax. Tako smo i navikli da pri slanju faxa prvo nazovemo broj pa osluhnemo da li se sa druge strane javio fax i pritisnemo tipku za slanje. U slučaju da se javila Biserka, sekretarica od direktora Milivoja kojem šaljemo fax reći ćemo joj da nam pusti signal za fax i onda kada čujemo da je Biba isto i napravila, tek tada ćemo započeti sa slanjem.
Ali kod Homeboxa figa! Kako u ovoj čarobnoj sivoj kutiji imate SIM karticu za fiksnu liniju, a na njoj su aktivna dva broja (jedan za telefoniju i drugi za fax)  tu se stvari malo kompliciraju. Dignete li slušalicu i idete zvati neki fax broj tada će siva kutija shvatiti da vi zapravo želite telefonirati i kada vam se Biserka javi i pusti signal za fax vi ga nećete moći poslati jer razgovarate s njom preko broja koji je zadužen za telefoniju a kroz njega fax signal – ne ide. Ako će Biserka stalno dizati prvo slušalicu i pričati „Dobar dan dobili ste poduzeće Pupak i Prpak, izvolite“ poprilično je izvjesno da fax ni tada neće proći. Znači Biserki onda trebate reći: „Biba ne diži sad slušalicu sunce li ti tvoje, nego pusti da se javi fax!  Moram ti šefu faxirat onaj račun što mi nije platio za farbanje tunela! Jes’ me čula!!“
Dakle ovaj uređaj ima dva naoko ista telefonska priključka, samo je u pravilu jedan namjenjen za fax a drugi za telefon. Što znači da čete i sa super-truper, maxi, turbo, 16v, All-in-One uređajima imati problema. Za one koji ne znaju All-in-One su oni fax, printer, telefon, kopirka uređaji sve u jednom. Dakle morat ćete spojiti jedan najobičniji telefon u utičnicu njemu namjenjenu kako biste mogli telefonirati i javljati se na telefonske pozive.

E sad, oni koji shvate da su u igri dva telefonska broja, gotovo svi pod time shvate da su to i dvije linije. Kad ono mućak. Jedna je linija a broja su dva. Zašto i kako objasint ću nekom drugom prilikom. Bitno je samo to da nećete biti u stanju mjeti na telefon i uz to slati faxeve preko drugog broja.
Slanje faxa čak i nije dirtktno. Putanja je sljedeća: fax uređaj bira broj, tada mu se javi Homebox koji taj broj upamti i predstavi se kao drugi fax. Tada vaš fax misleći da je dobio fax s druge strane pušta fakturu za farbanje tunela ili nabavku Iveco kamiona a Homebox sve to prima i sprema. U pravilu za pošiljatelja je priča gotova ali tek tada započinje pravo slanje. Homebox tada poziva onaj isti broj koji ste ukucali na početku i čeka da mu se javi Bibin/Milivojev fax i kad mu se javi on mu predaje onaj memorirani sadržaj.
Ova siva naprava je idealna za dubrovačko područje jer ima čak memoriju za faxeve i bateriju ukoliko se dogodi da slučajno nestane struje.
Nekima će sada ova čitava priča zvučati kao nuklearna fizika ali tako stvari stoje. Iako nam je do sad bilo svejedno gdje je ukopčan fax a gdje telefon, ova priča govori da je fax fax a telefon je telefon. Nemojte da vas ove situacije obeshrabre. Taj uređaj zaista šalje faxeve. I kada ih pošalje onda ih stvarno dobro pošalje. Još je jedna mala caka sa slanjem na neke ISDN linije T-com-a. Znade se dogoditi da nikada ne uspijete poslati fax na neke od njih. Stvar je zapravo vezana uz standardizaciju u našem telekom prometu. Naime zna se dogoditi da primateljev dio odbacuje fax zbog ovog i onog, a stvar se zapravo vrlo brzo riješi uz intervenciju T-com-a.

Iako piše da je ovaj uređaj namjenjen za  fax i telefon, uvijek će se upecati pokoji mudrac kojem će zaiskriti u očima kada vidi da siva kutija na sebi ima i stari serial (SUBD9pinski) i USB port. Zaboravite, isti služe za servisne potrebe. A na kraju krajeva na liniji vam nije aktivan GPRS.
Bilo kako bilo, ovaj je uređaj ipak dobar. Zamislite sebe kao poduzetnika koji boji tunele, a pred tunelom mora biti neka baraka ili kontejner. Tko će sada vući telefonske linije na to mjesto? A ipak vam treba, jer kako faxirati milijunske fakture. Znači idealna naprava i na kraju krajeva jedini izbor.

Telefon i Internet

Druga inačica Homeboxa. Proizvođać Option, model Globesurfer II.

Treća inačica Homeboxa. Proizvođać: Option, model: Globesurfer III.

Ovo je najčešća i najpopularnija varijanta. Po mnogim je forumima i grupama upravo ova kombinacija najviše i kritizirana. Uz čast iznimkama najviše je kritičara bilo sa upitnim najosnovnijim znanjem o (mobilnoj) telefoniji, internetu te tehnici općenito. Primjera ima raznih. Čest je onaj sa korištenjem WLANa na Homeboxu. Uključe WLAN bez zaštite i onda kasnije kukaju i plaču zbog visokog računa. A kada im se takav postupak usporedi sa ostavljenim upaljenim autom na cesti onda im se iznad glava  pojave upitnici. Obično nitko od njih nije pročitao upute u kojima piše da WLAN vezu treba zaštititi. Ovdje je riječ o pravom routeru koji korisniku dostavlja internetsku i telefonsku vezu putem GSM/UMTS mreže. Moguće su sve radnje kao i na DSL routerima, poput preusmjeravanja portova, blokiranja korisnika po MAC adresi, IP adresi, apsolutna konfiguracija WLAN sučelja, slaganje kućne mreže odnosno umrežavanja više računala putem tog uređaja.

Oba Option Homeboxa opremljeni su malim ekranom na kojem se vidi status veze, jačina signala, broj računala spojenih na Homebox, propuštene pozive, vrijeme i koješta drugo. Prvi je model podržavao HSDPA brzine do 1,8 Mbit/s, dok drugi podržava 7,2 Mbit/s.

Zaključak

Ovakav vid spajanja na internet i upotreba telefona u pravilu uopće nije loša varijanta ukoliko nemate drugih mogućnosti. Trenutne tarife možda nisu zadovoljavajuće što se tiče internet konzumenata. Uspoređujući ih sa DSL tarifama pravih fiksnih operatera i njihovog flat-ratea za nekoga su prava katastrofa. Rezultat je to prirode bežične komunikacije. Operater se mora pošteno potruditi da bi osigurao Homebox korisnicima nekakvu flat tarifu, jer kada bi svi zajašili neprestano vući internet promet, vrlo je vjerojatno da bi se u ovim uvjetima sada mreža raspala ili bi svatko imao mizernu brzinu.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT