Hrvatski Telekom lansira eSIM uslugu, polako nestaje potreba za fizičkim SIM karticama

Hrvatski Telekom je prva kompanija u Deutsche Telekom Grupi s GSMA standardiziranim rješenjem i jedna od prvih u Europi s komercijalnim rješenjem koja je tehnički spremna ponuditi novu uslugu eSIM.

eSIM predstavlja evoluciju u SIM tehnologiji (Subscriber Identity Module), putem koje telekom operatori pružaju svoju uslugu korisnicima, a zamijenit će korištenje fizičkih SIM kartica u mobilnim uređajima i omogućiti samostalnu povezivost uređajima koji je dosad nisu imali. U novijim generacijama mobilnih uređaja, fizičku SIM karticu zamijenit će čipset koji će podržavati uslugu eSIM, a koji će omogućiti podešavanje postavki za priključke pojedinačnih korisnika preuzimanjem eSIM profila.

eSIM je novi standard koji je globalna udruga GSMA (Global System for Mobile Communication Association) potvrdila tek krajem prošle godine. Taj standard predstavlja važan napredak u tehnologiji pružanja telekom usluga i usko je povezan s razvojem usluga u domeni interneta stvari (IoT), usluga za razne nosive uređaje (pametni satovi, narukvice i sl.). U sljedeće dvije godine očekuje se da će broj uređaja po korisniku porasti na preko četiri, a eSIM tehnologija omogućit će lakšu povezivost korisnika na više uređaja.

”Iznimno smo ponosni što smo upravo u Hrvatskom Telekomu uspjeli prvi u Deutsche Telekom Grupi razviti uslugu koja će vrlo skoro postati globalni standard u ponudi pametnih uređaja. Ovo je velika potvrda stručnosti djelatnika Hrvatskog Telekoma koji su uslugu razvili u sklopu međunarodnog stručnog tima, u suradnji s Deutsche Telekomom. U narednom razdoblju u ponudi Hrvatskog Telekoma bit će sve više uređaja koji podržavaju tu uslugu”, izjavila je Nataša Rapaić, članica Uprave Hrvatskog Telekoma zadužena za privatne korisnike.

Svi tehnički preduvjeti su spremni već danas i e-Sim usluga će biti predstavljena korisnicima tijekom travnja u T-Centru Sky u Zagrebu, a prodaja prvog pametnog sata koji koristi eSIM (Huawei Watch 2) očekuje se tijekom svibnja.

 
      
 • Igor

  Kako kaže frend koji radi u Tcomu, opet smo pokusni kunić Dojče telekomu kao i za ADSL svojedobno, nismo prvi što nas vole već uslugu testiraju na manjem tržištu prije nego je izbace na matično. Posebno “snimaju” probleme u uvođenju usluge i primjeni kako bi to izbjegli na matičnom tržištu. Jer kod nas sve prolazi i Hrvat istrpi i ono što Švabo nebi trpio 5 minuta.

 • Krešimir Blažev

  Ali eSIM vani već postoji i čini se kao dobro rješenje za sve s više uređaja, da ne moraju kupovati dodatne SIM kartice ni multi SIM rješenja. Ja jedva čekam da ovo uvede moj trenutni operater.

 • Luis Munitis

  Ne vidim nikakve koristi od ovoga… Bezveze i nebitno za 98 % ljudi

 • Dr. Proteus

  To što ti ne vidiš, ne znači da je beskorisno.

 • Igor

  Sve 5 što se tiče same eSIM kartice, komentar je više bio u smjeru t-comovog marketinga, skoro pa su k’o Apple postali, prvi, najprvi, najprviji xD

 • markić

  Objasnite meni, što budem uradio kada kupim mobitel izvan Hrvatske i htio koristiti t-com mrezu preko esim ????

 • Judge Judy

  Znaci kada kupim mob u tcomu nemogu ubaciti drugu sim karticu ili ako ne platim ugase mi mobitel i sl?

 • Krešimir Blažev

  Koliko sam dosad shvatio, stvar radi premo eSIM profila, koji se mogu mijenjati. Sad opet ovisi kako ce koji operater sve implementirati. Nemogucnost promjene profila bi bio ekvivalent sadasnjem zakljucavanju.

 • Lucija Kornatić

  Umjesto fizičke sim kartice dobićeš serijski broj esima, pretplatnički broj i pin. Ukucaš to u uređaj koji podržava esim i koristiš uređaj kao i prije. Čipset u uređaju glumi sim. Bit će uređaja koji će podržavati do više aktivnih esim linija. Znači fizički utor otpada i sva zahebancija sa lošim kontaktima i itd.

 • Hrvoje

  1 broj na više uređaja

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]