Hrvatski Telekom uvodi VoLTE tehnologiju, od sada možete telefonirati i preko 4G mreže

Hrvatski Telekom danas je objavio da prvi u Hrvatskoj uvodi VoLTE tehnologiju, namijenjenu razgovorima putem LTE mreže. Naime, kad su 4G mreže krenule u rad, bile su zamišljenje tako da služe samo za prijenos podataka. Za glasovnu komunikaciju, korisnike se prebacuje na postojeću 3G infrastrukturu, a čest je slučaj da uređaj istovremeno mora biti spojen na obje.

Nedugo zatim, stvari su se ipak promijenile, te su operateri svoje 4G mreže počeli nadograđivati. Uvedena je VoLTE (Voice over LTE) tehnologija, koja omogućuje kompletnu komunikaciju unutar 4G infrastrukture.

U HT-u kažu da njihova glasovna usluga na LTE mreži korisnicima donosi iznimno čist i prirodan zvuk, uspostavu poziva u oko dvije sekunde, a za vrijeme razgovora će biti dostupan i prijenos podataka, dakle internetska veza se neće prekidati. HT-ova VoLTE usluga u rad će biti puštena krajem svibnja, tj. za nekoliko dana.

Aktivacija i korištenje glasovne usluge na HT LTE mreži za korisnike je bez dodatne naknade, a preduvjet je odgovarajuća tarifa, uređaj koji podržava VoLTE uslugu i odgovarajuća verzija softwarea.

Prvi uređaj u ponudi Hrvatskog Telekoma s podrškom za VoLTE uslugu su Samsung Galaxy S7 i Samsung Galaxy S7 Edge, dok će uskoro biti dostupni i uređaji ostalih proizvođača, naovde u HT-u, a usluga će biti dostupna na cijelom području pokrivenom 4G signalom.

Naravno, ovu uslugu podržavaju i mnogi drugi uređaji, na kojima je samo potrebno provjeriti specifikacije, dakle sadrže li one “VoLTE”, a što se verzije softvera tiče, od HT-a očekujemo detalje.

 
      
 • Bruno

  Ima li iPhone 6s tu mogucnost?

 • Mustrashh

  Da.

 • Kristijan Kašić

  Trebali su odmah napomenuti i da ta mogućnost čupa bateriju i kad ne telefoniraš. Puno ljudi gasi tu opciju zbog potrošnje.

 • Tomislav Matić

  Baš suprotno. Evo što su rekli: VoLTE ujedno štedi i bateriju mobilnog uređaja pa će usluga korisnicima koji mnogo telefoniraju omogućiti još bolje korisničko iskustvo.
  Ja imam suprotno iskustvo sa 4G mrežama.

 • Ivan

  Ne vjerujem HT-u ni kad poklone nosi a kamoli kad nešto novo predstavlja

 • Kristijan Kašić

  Pa ne znam, očito jedni onda govore jedno, a drugi nešto drugo. Čuo sam za VoLTE još prije godinu, dvije, neke zemlje i uređaji su imale tu opciju, a većina YouTube recezenata, i to poznatih, (neću ih reklamirati tu) je to uvrstilo u velike “kidače” baterije.

 • Papundek

  Upravo tako, premazani su svim mastima

 • Aleks

  I ovo sumnjivo zvuci “bez dodatne naknade, uz odgovarajuce tarife”

 • Predstavljaju VoLTE prije nego je pušten u rad, a i bliži se 15.6. …, tako da meni sve to zajedno miriši na nove, dakako još skuplje, mobilne tarife, po uzoru na nedavne fiksne.

 • Aleks

  Sto, dizali su fiksne tarife? Koji potez ocajnika, kome jos treba fiksna, tj. vjerovatno zato sto se sve manje koristi oni dizu cijene. 🙁

 • Jesu. Mislim da isto slijedi i za mobilne, tj. to očekujem uskoro. Ni slučajno ih ne bih htio branit, ali mislim da dižu cijene kako bi ih i drugi mogli podić, a oni ostali i dalje, kao i uvijek, najskuplji.

 • H H

  Kad ti je internet išao preko LTE i želio si razgovarat mob se s LTE spajao na 3G i tu je najviše trošio bateriju. Sada toga neće biti.

 • Kristijan Kašić

  Aha. Nisam to znao. Hvala na info 😀

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]