HTC Desire 510 – Recenzija

Zaslon

Desire 510 zaslon

Kad je riječ o nižem cijenovnom rangu, najveće uštede idu na račun zaslona, tako da ni Desire 510 nije izuzetak. Dijagonala iznosi 4,7 inča,a rezolucija je tzv. FWVGA, odnosno 480×854 piksela, što rezultira gustoćom od 208 ppi. Iako ovdje nije riječ o TFT matrici, kutovi vidljivosti čak nisu toliko loši, barem dok uređaj ne zakrenete na gornju ili donju stranu. Boje su malčice prenaglašene kako bi zaslon dobio na onom “šik” izgledu. Sve u svemu, zaslon bi mogao biti i nešto bolji, no svakako će zadovoljiti prosječnog korisnika. Jedina realna i ozbiljna zamjerka ide za vidljivost na suncu. Nažalost, za vrijeme sunčanog vremena vidjeti sadržaj na zaslonu je vrlo teško i u većini slučajeva ćete morati potražiti sjenu ili hlad. No kompromisi urađeni na zaslonu najčešće pozitivno rezultiraju na autonomiju, no o njoj nešto kasnije.

Softver, sučelje…

Desire 510 dolazi s Sense 5 sučeljem temeljenim na sad već starijem Androidu 4.4.3 KitKat. S obzirom na SoC koji pokreće ovaj uređaj, za očekivati je kako će ubrzo uslijediti i nadogradnja na Lollipop, vjerojatno tijekom ovog ili idućeg mjeseca. Sense 6 je više-manje identičan onome kojeg smo vidjeli u HTC-u One M8 ili Desire Eyeu. Nešto veća i teža modifikacija sučelja na nešto jačoj braći pokazala se iznimno fluidnom, a izuzetak nije niti ovaj model. Sve animacije odvijaju se vrlo brzo i bez zastajkivanja.

Na početnom zaslonu dopušteno je koristiti do 5 panela uz još jedan poseban Blinkfeed koji je svojevrsni news widget ili panel fiksiran na krajnje lijevom početnom zaslonu. S Blinkfeedom možete sinkronizirati i svoj Facebook ili Twitter račun tako da vam prikazuje statuse, tj. tweetove. Također možete dodati i naš portal u listu vijesti kao i naš youtube kanal pa će vam novosti objavljene na našem portalu dolaziti instantno. Ukoliko vam se ne sviđa, lako ga možete ukloniti baš kao i bilo koji drugi panel sa zaslona.

Za razliku od stock Androida, lista aplikacija u izborniku pomiče se po vertikali, a ne horizontali, a moguće je i kontrolirati koje će biti prikazane, a koje sakrivene. Unutar sučelja moguće je koristiti i razne teme koje primarno mijenjaju vašu pozadinu, ali i boje određenih elemenata sučelja poput slova na tipkovnici ili onih u quick toggles izborniku. A kad smo već kod brzih postavki, valja napomenuti kako iste možete mijenjati i prilagođavati po svojoj želji. Tako, primjerice, ako najviše koristite Wi-Fi i Bluetooth prečac možete ih postaviti na vrh liste.

I baš kao što je to bio slučaj s Eyeom, HTC vam i uz ovaj modelom poklanja 100 GB prostora na Google Driveu kroz 2 godine, što će posebno znati cijeniti mnogi koji ga već koriste.

Što se onih svakodnevno korištenih aplikacija tiče, ona za pozive je vrlo dobra i podržava više-manje sve što biste mogli poželjeti. Pametno biranje radi odlično i prepoznaje koje kontakte češće pozivate te ih svrstava na vrh liste. Tu je, naravno, i lista najčešće pozivanih kontakata kao i imenik, te sve ostale klasične podjele poziva.

S druge strane, aplikacija za poruke je blizu onoj na stock Androidu po funkcionalnosti, što je dobro jer podržava sve što i ona, ali i još više. Tipkovnica je potpuno redizajnirana u odnosu na stock i ista je onoj koju smo vidjeli na nekim drugim HTC-ovim modelima. Podržava i swype način unosa kao i predviđanje idućih riječi, kao i vlastiti riječnik.

Hardver, perfomanse i povezivanje

Kao što sam već spomenuo u uvodu ovo je jedan od prvih modela nižeg cjenovnog ranga čiji je procesor baziran na novoj arhitekturi ARMv8. Riječ je o 64-bitnom Snapdragonu 410 koji radi s četiri Cortex-A53 jezgre, koje su direktni nasljednih popularnih Cortex-A7 jezgri. Nove A53 jezgre nešto su jače i od Cortex A9 jezgri, a istovremeno i štedljivije od A7. 64 bitna arhitektura, nažalost, još uvijek nema izravnu primjenu na Androidu, no kako se šuška, mogla bi je dobiti s novom inačicom 5.1 ili kojim već rednim brojem, koja bi trebala stići vrlo brzo, ali o tome ćemo nekom drugom prilikom. Uz 1 GB RAM-a tu je i novi Adreno 306 GPU.

Sve to skupa radi vrlo dobro, no naravno, ne treba očekivati nešto previše kod najzahtjevnijih igara. S obzirom da GPU gura tek 854×480 piksela, većinu težih i zahtjevnijih naslova, Desire 510 će zavrtjetti, no preporučamo da se držite nešto manje zahtjevnih, jer ne samo da igranje neće biti na naročito visokom nivou, već biste lako mogli popuniti 8 GB interne memorije, od kojih je korisniku dopušteno koristiti nešto više od 5. Na sreću, tu je i utor za micro SD kartice koji podržava i one do čak 128 GB kapaciteta, što je za pohvalu jer se većina proizvođača odlučuje dodati podršku za tek 32 GB.

Na kvalitetu signala tijekom testiranja nisam imao zamjerki. Kvaliteta poziva vrlo je dobra, a glasnoća u slušalici sasvim zadovoljavajuća. Ono što ovaj uređaj izdvaja iz mnoštva mnogih iz ovog cijenovnog ranga jest mogućnost spajanja na LTE mreže, a tikom testiranja ni na to nisam ima prigovora. Brzina spajanja bila je klasična za naše operatere i otprilike je jednaka kolika je i na puno skupljim modelima tako da ovdje nema nikakve razlike, što je bilo i očekivano. Od ostalih načina povezivanja imamo WiFi, Bluetooth i NFC, a podržan je i USB on-the-go.

Iako uređaj ne dolazi s Boom Sound stereo zvučnicima, i ovaj “obični” je vrlo dobar. Dovoljno je glasan i otprilike onakakv kakvog smo i očekivali od HTC-a, s pristojnom dozom punine i basa.

Stranice: 1 2 3


 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT