HTC One M8 – Recenzija

DSCF3322

Prije mjesec dana, HTC je svijetu predstavio nasljednika prošlogodišnjeg modela One M7. Kako i prethodni model, tako i njegov nasljednik nosi isto ime, ali se razlikuje u oznaci modela koja je sada M8.

HTC već nekoliko godina pokušava popularizirati brand mobitela One pomoću kojih bi bili prepoznatljivi na tržištu. Prošlih godina im to nije pošlo za rukom, nakon sto su predstavili nekoliko One modela čije ime kupcima nije previše govorilo (One X, One X+, One S). No od prošle godine HTC mijenja smjera, smanjuje broj modela nakon čega su kupci imali izbor između One, One Mini i One Max modela, što je svakako jasnije imenovanje. Sigurno je da će HTC i ove godine slijediti isti način imenovanja svojih uređaja, prateći Galaxy, odnosno iPhone brend Samsunga i Applea.

Prošlogodišnji One (M7) je bio izrađen gotovo u cijelosti od metala čime je HTC ciljao na segment tržišta koje možemo nazvati premium, a kojem već neko vrijeme sa svojim uređajima pripadaju Apple i Samsung. Obzirom to da se većina proizvođača mobitela izvan ovog premium dvojca okrenula jeftinijim uređajima možemo reci da je kako prošlogodišnji, tako i ovogodišnji nasljednik bio riskantan poslovni potez za HTC.
Zbog visoke cijene i negativnih kritika na kvalitetu snimljenih fotografija One M7 se nije pretjerano dobro prodavao, pa se iz HTC-a nadaju da će ovogodišnji model polučiti bolji prodajni rezultat.
Zbog toga je ovogodišnji One zadržao sve dobre karakteristike svog prethodnika, uz namjeru da ispravi neke njegove nedostatke. A jeli u tome i uspio, pročitajte u nastavku testa.

Osnovne karakteristike

– Dimenzije: 146 x 70.6 x 9.4 mm

– Masa: 160 grama

– Zaslon: 5,0″ Super LCD3 1080 x 1920 točaka, 441 ppi

– Soc: Qualcomm Snapdragon 801

– Procesor: 4x Krait 400 takta 2,3 GHz

– Grafički procesor: Adreno 330

– RAM: 2 GB

– Interna memorija: 16/32 GB + micro SD do 128 GB

– Kamera: Dvostruka 4,0 MP + 2 MP, stabilizacija slike, dvostruki LED flash

– Video kamera: 5 MP, 1080p, 30 fps, video stabilizacija

– Operativni sustav: Android OS 4.4.2 + Sense 6

– Baterija: Neizmjenjiva 2600 mAh

Info: HTC

Prednosti

Dizajn i izrada

Vrhunski ekran

Zvuk

Micro SD kartica

Nedostaci

Lošija kamera u dnevnim uvjetima

Neizmjenjiva baterija

 

Dizajn, M7 vs M8 i ergonomija

Dimenzijama, M8 je nešto veći u visini od prethodnika. Ali to i nije iznenađujuće ako uzmemo u obzir da M8 ima pet inčnu dijagonalu ekrana. Kućište je i dalje izrađeno od metala, no ovaj put se postotak pokrivenosti metala čak i povećao u odnosu na prethodnika, pa sada taj broj umjesto 70% iznosi 90%. Uz količinu metala također je i masa porasla na ne tako malih 160 grama. No, nakon početnog privikavanja na nešto veću masu uređaja ona nije stavarala nikakve probleme u daljnjoj uporabi.

DSCF3299 DSCF3300 DSCF3301

Ono što smo primjetili je da se nakon intenzivnog korištenja podatkovnog interneta zbog svoje metalne pozadine mobitel malo više zagrijavao i nešto sporije hladio. To povećanje temperature nije bilo preveliko, ali se svakako više osjeti u odnosu na neke konkurentske modele.

DSCF3302 DSCF3303 DSCF3304

Uređaj u ruci stoji odlično. Zbog zakrivljene pozadine i bočnih stranica koje nisu oštre osjećaj dok na Oneu razgovarate ili tipkate je fantastičan. Također treba napomenuti da primanjem uređaja u ruku zbog kvalitetnih materijala izrade svakako djeluje kao luksuzan predmet. Naravno da nisu primjetna pucketanja kućišta te je uređaj izrađen besprijekorno. Usudio bih se reći da je One uz iPhone i neke od Motorolinih mobitela najbolje izrađen uređaj koji sam imao prilike držati u ruci.

No, krenimo u malo detaljnije opise same vanjštine Onea M8.
Okretanjem uređaja na prednju stranu vidjet ćemo dva velika zvučnika koji zauzimaju mjesta ispod i iznad ekrana. Kada smo već kod ekrana, treba napomenuti da One ima 5 inčni ekran, izrađen u Super LCD3 tehnologiji uz rezoluciju od 1080 x 1920 piksela odnosno gustoću istih od 441. Gorilla staklo treće generacije se brine da ekran uređaja ne oštetite.

DSCF3308 DSCF3307 DSCF3306

Prednja kamera i set senzora se nalaze desno od gornjeg zvučnika, a notifikacijska LE dioda se smjestila ispod zvučnika.
Na donjem dijelu se nalazi drugi zvučnik i crna traka na kojoj je logotip HTC-a. Nažalost ta traka je visoka oko 1 cm čim se ukupna visina mobitela povećava, ali sigurni smo da je HTC imao dobar razlog zbog kojega je ta traka prisutna. HTC je na ovogodišnjem modelu odlučio ukloniti kapacitivne tipke ispod ekrana, pa se sada za navigaciju sučeljem koriste Android tipke na dnu ekrana.

DSCF3377 DSCF3309 DSCF3315

Okretanjem mobitela na stražnju stranu, vidimo dvostruku LED bljeskalicu, ali i dvostruku kameru. Glavna kamera ima senzor razlučivosti 4 megapiksela te je kao i kod prethodnika brendirana nazivom UltraPixel. Iznad nje se nalazi dodatna kamera maksimalne rezolucije 2 megapiksela koja služi za mjerenje udaljenosti kako bi se snimljene fotografije naknadno mogle refokusirati. Detaljnije o kamerama možete pročitati u posebnom odjeljku.

DSCF3382 DSCF3380 DSCF3373

Kako je HTC One M8 skoro u potpunosti izrađen od metala to može predstavljati nezgodan problem što se kvalitete prijema signala tiče. Zbog toga su inženjeri u HTC-u na stražnjoj strani kućišta izradili dvije linije koje prolaze dužinom uređaja, a koje su u stvari rezovi u metalu gdje su se smjestile antene uređaja.

DSCF3319 DSCF3322 DSCF3325

Obzirom da je i ovogodišnji One izrađen od jednog metalnog dijela pristup bateriji nije moguć, pa je što se stražnje strane uređaja tiče opis gotov.
Okretanjem mobitela na bok stvari postaju malo zanimljivije, pa se tako na desnom boku nalaze tipke za upravljanje glasnoćom i ladica za nano SIM karticu, dok je se lijeve strane mjesto pronašla ladica za umetanje micro SD kartice. Obje ladice se otvaraju pomoću posebnog alata koji se nalazi u prodajnom pakiranju.

DSCF3314 DSCF3309 DSCF3311

Na gornjoj strani uređaja nalazi se tipka za uključivanje, odnosno isključivanje i IR dioda za daljinsko upravljanje kućnim kinom. Gornja strana uređaja je jedno od rijetkih mjesta na mobitelu koje je izrađeno od plastike, a u ovom slučaju je ovaj ne tako omiljen materijal svima, bio nužan zbog IR diode koja se krije ispod plastičnog poklopca. Nije nam se svidjela tipka za uključenje/isključenja uređaja, jer ima minimalno izbočenje u odnosu na gornju stranicu uređaja, pa je i u nekim slučajevima teško znati jesmo li iz prve pritisnuli tipku ili ne. A i nekako nam je prirodnije da se tipka za uključenje i isključenje nalazi na desnoj strani uređaja, gdje ju je puno lakše pritisnuti dok mobitel leži u jednoj ruci.

DSCF3392 DSCF3368 DSCF3383

Donja strana je rezervirana za micro USB port za punjenje i sinkronizaciju te 3.5 mm utor za slušalice. Za razliku od prošlogodišnjeg M7, M8 ima utor za slušalice stavljen na donjem dijelu uređaja. Ja osobno preferiram da je utor za slušalice na gornjoj strani uređaja jer je nešto lakše rukovanje mobitelom dok su slušalice umetnute u njega.

DSCF3316 DSCF3371 DSCF3331

Općenito, kako smo i na početku odjeljka rekli – One M8 je izrađen besprijekorno. Uređaj nakon držanja u ruci ostavlja odličan osjećaj, zbog kombinacije zakrivljenih linija i visokokvalitetnog metala.

Ono s čim nismo bili zadovoljni je mogućnost rada jednom rukom. Za mene koji imam veće prste je bio problem palcem dohvatiti gornji dio ekrana bez pomicanja uređaja u dlanu. Nešto veća visina uređaja je u potpunosti razumljiva zbog visokokvalitetnih zvučnika ispod i iznad ekrana, no da se HTC odlučio na dizajn koji bi bio manji za visinu trake na kojoj je upisan HTC logo, uređaj bi bio taman i puno lakši za upravljanje jednom rukom.

Na testu smo imali sivu varijantu uređaja, a treba napomenuti da će u prodaji biti i srebrni te roze-zlatna varijanta.

Stranice: 1 2 3 4 5


 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT