HTC U Ultra – Recenzija

Svaka kompanija danas ima svoj veliki smartfon. Oni su najčešće svojevrsna nadogradnja primarnog flagshipa, pa tako Samsung ima svoju Note, LG V liniju, pa čak i Appleov iPhone ima svoju Plus varijantu.

Da se razumijemo, imao je i HTC sličnih pokušaja i ranije, no ove godine je predstavio novu U seriju, a mi smo se posljednjih dana družili s trenutno najjačim modelom – HTC U Ultra.

Pomalo je teško shvatiti što je zapravo HTC namjeravao s ovim modelom, jer je očito da nema poveznica sa zadnjim top modelom – HTC 10. Iako dolazi s jačim procesorom (Snapdragon 821), a bazni model ima 64 GB interne memorije, ima nekih stvari s kojima je korak iza desetke.

S druge strane, U Ultra dolazi u nešto ekstravagantnijem kućištu koje će se ponajprije svidjeti modno osviještenima, a tek onda ostalima. U posljednjih tjedan dana, koliko sam se družio s Ultrom, malo kome nije upala u oko i rijetki su oni koji se nisu zapitali o kojem je to modelu riječ.

Osim što privlači pažnju sa zrcalnom poleđinom i dolazi s jačim procesorom nego HTC 10, kakva je zapravo Ultra, u koji rang se smješta, i što HTC s njom planira, saznajte u nastavku.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Dimenzije
162,4 x 79,8 x 8 mm

Masa
170 grama

Zaslon
5.7″ Super LCD5 2560 x 1440, 513 ppi, 2,05″ LCD 1040×160

SoC
Snapdragon 821

CPU
CPU 2x 2,15 GHz Kryo + 2x 1,6 GHz Kryo

RAM
4 GB

Interna memorija
64 GB

Micro SD
Da

Povezivanje
WiFi, DLNA, A-GPS, Bluetooth, USB-C (USB 2.0)

Brzo punjenje
Da

Bežično punjenje
Ne

OS
Android 7.0 Nougat

Kamera
12 MP, f/1.8, 4k

Prednja kamera
16 MP, FHD

Baterija
3000 mAh

Cijena
5700,00 kn

Ustupio
HTC

PREDNOSTI
NEDOSTACI

Dizajn i kvaliteta izrade
Velik u odnosu na zaslon

Odličan zaslon
Nije vodootporan

Dodatni zaslon
Baterija je mogla biti veća

Hardver i performanse
Nema 3,5 mm audio utor

Visoka cijena

Dizajn, kućište i ergonomija

Prije svega, ovo je vrlo velik uređaj, čak i naspram svoga zaslona. Sklizak je, stoga definitivno preporučujemo korištenje zaštitne maskice, a ne treba posebno naglašavati da je i veliki magnet za tragove prstiju. Iza ove tvrdnje stoji čak i sam HTC, koji je upravo iz tog razloga u pakiranju priložio zaštitnu maskicu, ali i krpicu od mikrofibre za brisanje, sličnu onoj što dobivate uz naočale.

To su očigledne mane ovoga dizajna i ukoliko možete preći preko njih, konačno možemo zaključiti da Ultra izgleda, u najmanju ruku, drugačije. Poleđina je izrađena od posebnih slojeva stakla, koji su tako kaljeni da se prelijevaju preko rubova. Barem su nam tako objasnili na službenom predstavljanju ovoga uređaja.
Tako je poleđina, iako posvuda jednako obojena, dobila efekt perle. Boja kao da se prelijeva s jedne strane na drugu. Oku vrlo privlačno i neobično, a uz to, poleđina je i zrcalna tako da se u njoj jasno možete vidjeti, pa čak i popraviti šminku.
Ovo je prvi put da se susrećemo s ovakvim načinom bojanja poleđine, a do sada nam je kroz ruke proaš zaista velik broj uređaja.

Nažalost, ne vjerujem da će dugo ostati ovako sjajna jer je staklo vrlo pogodno ogrebotinama, no definitivno ostavlja izvrstan dojam. Bilo bi lijepo kad bi cijeli uređaj bio i malo deblji, čime bi se izbjegla tolika grba za kameru, i ujedno bi profitirali s većom baterijom, no to ovdje nije slučaj.

Prednja strana naizgled nije posebna ni po čemu, ali iju od većine ipak razlikuje mali pomoćni zaslon. Ovakav koncept smo vidjeli već na LG-u V10, i u ono vrijeme smo se složili da je pomoćni zaslon vrlo koristan u određenim trenutcima, no jednako toliko i nepraktičan za prečace.

Rubovi su ugodno zaobljeni tako da uređaj odlično leži u ruci, a i tipke smještene na desnom boku, na idealnoj su poziciji i lako ih je dohvatiti palcem. Tipka za uključivanje je usputno i nazubljena pa ju je lako razlikovati od onih za kontrolu glasnoće.

Na vrhu imamo jedan od tri pomoćna mikrofona i dvostruki utor za micro SD i nano SIM karticu. Drugi pomoćni mikrofon je na poleđini, a treći je jedva primjetan i nalazi se povrh prednje kamere. Pomalo je neobično vidjeti četiri mikrofona na jednom smartfonu, no time ćemo se pozabaviti malo kasnije.

Na dnu je, sada već uobičajeni USB-C utor, glavni mikrofon i zvučnik. 3,5 mm izlaz za slušalice je nažalost izostao, no s pozitivne strane, u pakiranju dobivate najbolje slušalice koje se isporučuju s jednim smartfonom, a i njih ćemo se dotaknuti nešto kasnije.
Šteta što slušalice rade samo s ovim uređajem, dakle niti s jednim drugim, a valja napomenuti da u pakiranju nismo pronašli niti USB-C u 3,5 mm adapter.

Zaslon(i)

Već smo napomenuli da Ultra dolazi s dva zaslona. Prvi je 5,7” QHD SuperLCD5, a drugi je 2”, također izrađen u LCD tehnologiji.
Iako primarni zaslon nosi isti naziv, i ima istu rezoluciju kao i onaj na HTC-u 10, definitivno mi izgleda bolje od njega. Vjerojatno razlog tome leži u 2.5D zaštitnom Gorilla Glass 5 sloju.
Ovo znači da je samo staklo blago konveksno, odnosno da su mu rubovi zaobljeni radi boljeg vizualnog dojma.
Model s više interne memorije dolazi i sa safirnim staklom kao zaštitom, ali s obzirom da ga nismo imali priliku isprobati, ne možemo biti sigurni u njegove prednosti ili nedostatke u odnosu na klasični Gorilla Glass. Safirno staklo bi zbog veće čvrstoće trebalo biti otpornije na grebanje, no to ne znači nužno i da je otpornije na padove.

O kutovima vidljivosti, kontrastu i vidljivosti na suncu, već smo i prilikom recenzije HTC-a 10 rekli da je SuperLCD5 u samom vrhu LCD zaslona, a isto vrijedi i za zaslon ovoga modela.
Pomoćni zaslon ima čak i nešto bolju vidljivost na suncu od primarnog, a to je vjerojatno zbog njegove male veličine koja neće potrošiti toliko energije pri jačem osvjetljenju.

Iako se reklamira kao Always On zaslon, on to ipak nije. Znači da će se nakon maksimalno 60 sekundi neaktivnosti ugasiti radi štednje energije. Na njemu možete vidjeti raspored, odnosno idući sastanak iz kalendara, kratku listu kontakata ili aplikacija, kontrole za glazbu, vremensku prognozu ili jednostavno neki podsjetnik, recimo da operete suđe.

Sami prečaci nemaju baš nekog smisla jer zaslon nije baš ergonomski dobro pozicioniran, pa je tako uvijek lakše uključiti zaslon i prstom dosegnuti klasičnu ikonu koju trebate. S druge strane, može biti vrlo zgodan kad gledate neki video ili igrate igricu. Za vrijeme takvih radnji, obavijesti će se prikazivati upravo na njemu, odnosno neće vam iskakati po zaslonu i ometati vas dok uživate u najnovijem Severininom spotu.

Hardver i performanse

Snapdragon 821 je trenutno jedan od najjačih dostupnih SoC-eva na tržištu. Vidjeli smo na MWC-u u Barceloni prve uređaje s novijim i jačim Snapdragonom 835, a baš su jučer predstavljeni i novi Galaxyji upravo s tim procesorom.

Znači li to da je 821 instantno ostario?
Da ukoliko na njega gledamo kroz prizmu benchmark testova, ali s druge strane, teško ćete razliku u performansama primijetiti golim okom. Naravno, uređaji s novim Snapdragonima nam tek trebaju stići na test, no Ultra radi iznimno brzo i glatko da zbilja ne vidim koliko bolje bi mogla raditi s jačim procesorom. Postoji tu i pitanje budućih nadogradnji i same podrške za nove Androide koje su usko vezane uz model samog procesora, no to je već neko pitanje za budućnost.

4 GB RAM-a je sasvim dovoljna količina memorije za sve današnje potrebe, a kad će se pojaviti potreba za 6 GB, koliko mnogi kineski proizvođači već nude u svojim Androidima, to ćemo tek vidjeti. Ono što je dosta bitnije je da osnovni model dolazi sa 64 GB interne memorije koju možete dodatno proširiti memorijskim karticama. Iako mnogi tvrde da im je i 32GB sasvim dovoljno, s vremenom svi sadržaji rastu, pa tako i 64 GB lagano postaje neki minimum čak i za smartfone, stoga nam je drago da su proizvođači u ovom segmentu prestali škrtariti.

Kvaliteta apsolutno svih vrsta signala je na zavidnom nivou, baš kakav se očekuje od ovako skupih uređaja. Osjetno je kvalitetniji prijam WiFi signala u odnosu na HTC 10, ponajprije zahvaljujući izostanku aluminijskog kućišta. Slušalica je vrlo glasna, a zahvaljujući čak 4 mikrofona, redukcija šuma je također na najvišoj razini.

HTC tvrdi da 4 mikrofona uvelike olakšavaju korištenje njihovog asistenta, umjetne inteligencije koja je usko vezana s Googleovim Asistentom. Kako su nam rekli na službenom predstavljanju, podrška za hrvatski i srodne jezike je jako blizu, i moguće je čak da će ju asistent dobiti do kraja godine.

Ovo i ne čudi jer je razvoj Googleovog Braina zaslužen za ubrzan napredak svih glasovnih funkcija uređaja, a jednom kad se naš jezik implementira u asistenta, vjerujem da će mnogima olakšati neke svakodnevne zadaće, dok će ga drugi klasično ignorirati smatrajući ga bespotrebnim.

Mi spadamo u onu prvu skupinu i veseli nas dan kad ćemo genijalnu ideju ispod tuša samo doviknuti našem smartfonu dok ona ne ispari iz ljudske RAM memorije.

Izostanak 3,5 mm izlaza za slušalice nema baš nekog opravdanja. Definitivno smatramo da je mogao biti zadržan, bez obzira na fantastične USB-C slušalice i sve njene prednosti. Isto tako bismo voljeli vidjeti i bežično punjenje, koliko god ono bilo ograničeno, no očito da u HTC-u ne dijele naše mišljenje.

Poboljšan je i čitač otiska prsta u odnosu na desetku jer je nekako precizniji i lovi prst iz skoro svakog kuta.

Softver

Ultra je temeljena na Androidu 7.0. Nougat, a samo sučelje je dosta ogoljeno. Ipak, zadržani su razni trikovi i dosjetke, što uvijek volimo vidjeti. Početni zaslon dolazi s klasičnim izbornikom aplikacija, a za razliku od HTC-a 10, na kojemu možete smjestiti 4 ikonice u red, na Ultri možete dodati i petu. Ovo je i logično s obzirom na veličinu zaslona, a bilo bi lijepo kad bi mogli i odabrati koliko ih se može smjestiti.

To, recimo, možete učiniti u izborniku s aplikacijama koji dopušta i sortiranje po abecednom redu ili po vlastitoj želji. Možete i sakriti određene aplikacije od neželjenih pogleda ili čak promijeniti pozadinu samog izbornika.

Postavke su iste kao i na desetki, s to razlikom što imamo dodatne za sekundarni zaslon i U Sonic, odnosno one “pametne” slušalice koje automatski analiziraju vaš sluh i prilagođavaju mu glazbu.

Duboko integrirani Sense Companion je spomenuti asistent. Iako bi se trebao pobrinuti da se zdravo hranim, krećem i ne zaboravim nečiji rođendan, potrebno mu je barem desetak dana da uđe u “štos” s vašim navikama te da vam počne pametno pomagati, a ne samo smetati.
Tako prvih desetak dana nećete dobiti gotovo nikakve prijedloge, a to slučajno znam jer je isti taj Companion od nedavno dostupan i za HTC 10.

Razlika u odnosu na desetku je ta što će svoje prijedloge iznositi na sekundarnom zaslonu, a i moći ćete ga pozvati s veće udaljenosti u odnosu na onaj na desetki. To znači da će vas Ultra u teoriji čuti s drugog kraja stana ako joj malo viknete, a desetka samo ako se nalazite u istoj sobi.

Sustav aplikacija zadržan je s desetke, a to znači da nećete pronaći dvije galerije slika, dva internet pretraživača ili dva glazbena svirača. Većinom su tu Googleove aplikacije poput Fotografija i Chromea, s iznimkom aplikacije za pozive, koja i dalje ima jedno od najpametnijih biranja, kao i one za poruke. Naravno, i sama aplikacija kamere je HTC-ova, ali o njoj ćemo više u idućem odjeljku.

Kamera

HTC se ovoga puta odlučio zadržati isti broj megapiksela kao i na desetki, ali i učetverostručiti broj megapiksela prednje kamere i uvesti svojevrsnu novu UltraPixel 2.0 tehnologiju.
Primarna ima veliki f/1.8 otvor blende koja u kombinaciji s 1/2,3” senzorom dosta obećava.

Sučelje je preuzeto iz HTC-a 10, a već smo onda zaključili da je vrlo dobro koncipirano. Doduše, i dalje imamo iznimno loše zamišljeno prebacivanje s načina fotografiranja na snimanje videa, pa tako jedan tap na onu ikonicu video kamere, ispod okidača, neće pokrenuti snimanje videa, pa valja pripaziti na to da ne bi ste propustili trenutak koji želite zabilježiti.


Kvaliteta fotografija je uistinu na vrlo visokom nivou, bez obzira o kojim uvjetima je riječ, no isto tako je vidljiv blagi zaostatak u odnosu na HTC 10.

Isto vrijedi i za 16MP prednju kameru koja ovoga puta nije optički stabilizirana, ali u uvjetima lošeg osvjetljenja, uz pomoć tehnologije oversamplinga sažima 16MP fotografije u 4MP, birajući pritom najbolje piksele. Fotografije će se uistinu činiti bolje, i poslužit će odlično za sve društvene mreže. Detaljniji pregled i usporedba s nekim drugim fotografijama ipak sugeriraju da u algoritmu ima prostora za poboljšanja.

Video se, naravno, snima u 4k rezoluciji, ali je i dalje ograničen na svega 6 minuta maksimalne dužine. Kvaliteta je također na vrlo visokoj razini, a stabilizacija solidno odrađuje svoj posao.
Zvuk je i dalje moguće snimati u lossless formatu, i čini se još bolji nego na HTC-u 10, vjerojatno zahvaljujući ona 4 mikrofona.

Dostupan je i profesionalni način fotografiranja koji nudi sve postavke koje bi netko mogao poželjeti, izuzev kontrole otvora blende. Fotografije snimljene u profesionalnom načinu spremaju se u RAW formatu koji nudi dosta više slobode u post obradi.

Baterija

3000 mAh i 5,7” zaslon jednostavno ne zvuče obećavajuće, no sama autonomija me čak ugodno iznenadila. Pri tom mislim da nije očajna kao što sam mislio da će biti. Dapače, prosječnom korisniku će bez problema izdržati cijeli dan korištenja.

Nama nešto zahtjevnijima poslužit će do ranih večernjih sati u najboljem slučaju, pa će i QQC 3.0 punjač odlično poslužiti za brzinsku nadopunu.
Mojim načinom korištenja, pri kojem imam sinronizirana 2 email pretinca, Twitter, WhatsApp, Hangouts, Pages Manager, i uz sat vremena poziva, izdržala bi nešto manje od 4 sata uključenog zaslona, što i nije za pohvalu.

Izostanak bežičnog punjenja meni osobno ne predstavlja nedostatak, no s obzirom na veličinu kućišta, uvijek mi na pamet padne da se u njega još nešto moglo ugurati.

Zaključak

HTC U Ultra je dizajnerski uređaj, a on kao takav zahtijeva dosta kompromisa.
Trenutno najjači SoC (iako ne zadugo), odlične kamere, vrhunska kvaliteta izrade, ponajbolji LCD zaslon na tržištu su donekle očekivani od uređaja ovog cijenovnog ranga. Uz to, donosi i novog pametnog asistenta, koji doduše nije još potpuno iskoristiv na našem govornom području, ali i pomoćni zaslon koji može odlično poslužiti u određenim uvjetima.

No u oko nas bode koliko toga je moglo biti bolje napravljeno i ne možemo se ne zapitati je li ovo taktika koja priprema tržište za skori dolazak HTC-a 11?

Ultra nije flagship uređaj i to nam je HTC dao jasno do znanja sa svime što je izostalo ili moglo biti bolje riješeno. Kućište je vrlo veliko, bez obzira na 5,7” zaslon. Bilo je mjesta za veću bateriju, 3,5mm izlaz za slušalice ili eventualno bilo koji vid otpornosti na vodu.

Znači li sve to da je U Ultra loš uređaj?
Ne bih rekao. Ciljana klijentela su vjerojatno modno osviješteni, tj. oni kojima dizajn predstavlja primarnu stavku, a tu Ultra doslovno i preneseno – briljira. Poleđina izrađena od posebnih slojeva kaljenog stakla izgleda prekrasno i ovo je vjerojatno jedini uređaj kojem ne morate uključiti selfie kameru da biste popravili šminku.

Je li to vrijedan 6000 kn? Vjerojatno ne.
Ali kupujete li ovaj uređaj u sklopu određene pretplate i bude li on jeftiniji od novih flagshipa koji tek dolaze i donose beskonačne zaslone i slične futurističke novosti, mogao bi biti sasvim solidan izbor.

Video recenzija

 
      
 • Marko

  Piše u članku da ultra nije flagship…Slažem se,ali onda je i Htc trebao smanjiti cijenu i sve bi bilo ok da je cijena u slobodnoj prodaji max 3800kn.

 • Saša

  Super stvar sto polako svi izbacuju 3.5 mm , ali to da nestave nastavak totalna glupost , htc je uvjek bio poseban ,

 • Najjstarija djeca

  Odlična recenzija kao i telefon…samo je cijena pretjerana…

 • Svi se slažemo da je mogao biti jeftiniji.. al ocito da igraju na manju prodaju i veću maržu. Saznat ćemo koliko im se to isplatilo, ili nećemo 😂

 • Ja zbilja ne znam zašto je to super..

 • Jadranko Pavlotić

  Cijena je definitivno minus i trebalo je staviti to pod minuse

 • Je. Ne znam kako mi je promaklo. Sad cemo ispravit to

 • Hari

  Cijena je lol stvarno je naivac ko za ovo izdvoji te pare pa p10 dode 4500 kn…

 • Hari

  Cijena je lol stvarno je naivac ko za ovo izdv
  oji te pare pa p10 dode 4500 kn…

 • Đuro Drljača

  Alkatel je u ovolikom kućištu imao ekran od 6″ još pre 3 godine

 • Shinichi

  Ukratko: Huawei Mate 8 sa 6″ ekranom je manji i sa 4000 mAh baterijom. Gdje to HTC gubi na prostoru stvarno mi nije jasno. I još traži 5700 kuna? Dobra fora. Doviđenja HTC.

 • Mustrashh

  HTC nastavlja udarati glavom u zid u nadi da ce tako usavrsiti produkciju cvaraka.
  Samo nastavite, navijam za vas HTC 🙂

 • Goran Radovanović

  Pa niste nam se baš dotakli tih slušalica, spomenuli da su dobre i da ne rade sa drugim uređajima.

 • Mislav Bušić

  teško je napraviti recenziju slušalica kad nisam imao prostora za usporedbu baš.
  zvuče vrhunski, jako čist zvuk.. ali.. jel to do USB-C izlaza? Stare slušalice na HTC-u 10 zvuče lošije, ali zvuče približno isto kao nove kad su priključene na pojačalo.
  Nisam mogao niti jedne druge priključiti na njega da bih vidio koliko je izlaz dobar, a koliko slušalice.. Previše je tih sitnica da bih se usudio nešto reći i stati iza toga, osim ovog što sam rekao… Definitivno najbolje koje se dobiju uz jedan smartfon da sam ih ja isprobao.

 • ND

  Mislave, ogladnio sam od tvoje recenzije a tek sam završio s ručkom.

 • brat_goran

  HTC omiljene samoubojice xD

 • Spaceman

  definitivno su samoubice…da mi je znati tko kupuje ovaj HTC..majko mila..HTC postaje sinonim za skupo a glupo

 • Hari

  Svi modeli su im preskupi oni najjeftiniji su skuplji za otprilike 100e od drugih a po nicemu ne opravdavaju razliku… Isto je i sa srednjim i gornjim segmentom samo je razlika ta da su tu i po 200e skuplji… Ljudi umislili da su apple android svijeta a ono nista razlicito sve isto … Ali da nemaju potencijala imaju htc 10 lifestyle crno zlatni jedan od najljepsih mobitela sto sam ja vidi ali glavonje ne kuze da 16gb interne i 2 gb radne ne kosta 2700 kn…

 • Bozoo xDD

  Mislave,dali je taj 1/2,3” senzor najveci senzor koji danas imamo u mobitelima,tj najbolji i najnapredniji ?

 • Nije. Bilo je i većih i naprednijih. Onaj u Pixelima je za sad najnapredniji ja mislim

 • Luis Munitis

  Htc s ovim modelom konacno propada… Ni htc 10 nitko nije kupovao (bar ja nikoga nisam vidio s mobitelom), a pogotovo se ovo neće prodavati

 • Julia Kapornjai-Živić

  hahaha

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]