Huawei bi navodno mogao zaobići američke sankcije preko tvrtke u vlasništvu Nokije i Huaweija

Bloomberg je ovog tjedna objavio da Huawei komunicira s partnerima kojima bi prodavao dizajn uređaj, da bi oni potom te uređaje prodavali na tržištu, uz pristup komponentama do kojih Huawei ne može doći.

Huawei je već preko dvije godine pod američkim sankcijama zbog kojih na svojim smartfonima ne može isporučivati Google servise, a ne može ni kupovati najnovije komponente koje u sebi imaju američku tehnologiju ili su proizvedene koristeći američke strojeve. U Bloombergovom članku spominju se dvije tvrtke koje navodno razgovoraju s Huaweijem o suradnji u kojoj bi tvrtke licencirale dizajn, odnosno upute za proizvodnju uređaja, a morale bi se pobrinuti za proizvodnju i distribuciju. Spomenute tvrtke su Xnova, tvrtka u vlasništvu državne tvrtke China Postal and Telecommunications Appliances, dok je druga tvrtka TD Tech Ltd.

Finski medij Suomimobiili.fi početkom mjeseca je objavio da tvrtka TD Tech, prema dokumentima koji su procurili iz tvrtke, planira predstaviti portfelj uređaja liceniranih od Huaweija. Početkom mjeseca TD Tech, koji se primarno bavi mrežnom opremom, predstavio je TD Tech N8 Pro smartfon koji je kopija Huawei Nova 8 Pro smartfona. Par dana nakon početka prodaje, uređaj je povučen s tržišta, a razlog se možda upravo krije u poveznici s Finskom.

Naime, spomenuti finski medija iskopao je da je TD Tech osnovan 2005. godine i u vlasništvu tvrtke TD Tech Holding registrirane u Singapuru, koja je u zajedničkom vlasništvu finske Nokije i kineskog Huaweija. Ova tvrtka koja broji preko 2000 zaposlenika godinama nezavisno posluje na kineskom tržišu u segmentu mrežne infrastrukturu i do sada nije imala proizvode namijenjene privatnim kupcima. Finska Nokia vlasnik je 51% spomenute tvrtke, dok Huaweijev udio iznosi 49%. Tvrtka je osnovana daleko prije američkih sankcija, rasta Huawei pa čak i samog ispadanja finske Nokije s tržišta smartfona.

Nokia je na upit odgovorila da TD Tech posluje nezavisno i da tvrtka nema pristup Nokijin operacijama i logističkom lancu. Huawei je odbio dati komentar. TD Tech je prilikom predstavljanja N8 Pro modela potvrdio da je tehnologija od Huaweija, a možda je razlog naglog povlačenja uređaja upravo Nokia. Naime, američko pravosuđenje široko tumači kršenje američkih sankcija, pa bilo kakvo nepotrebno izlaganje tvrtke istom nema smisla. Zanimljivo će biti vidjeti hoće li TD Tech nastaviti svoje ambicije na tržištu potrošačke elektronike koje je iznio tamošnjim medijima i hoće li takvu suradnju SAD zaista tumačiti kao zaobilaženje sankcija, što je većinom preteča novim sankcijama. I hoće li Nokia, koja ipak ima većinski udio u tvrtki, htjeti riskirati takvim potezom, pogotovo jer TD Tech nije na popisu entieta i nema poslovnih ambicija izvan Kine.

 
 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT