[Osvrt] Huawei Kirin 950 – najsnažniji čipset ove godine?

Huawei Kirin 950

Huawei je danas javnosti predstavio svoj novi čipset pod nazivom Kirin 950. U slučaju da ste preskočili vijest, ponovit ćemo kako se radi o 64 bitnom SoC-u izrađenom u 16 nm FinFET procesu. Čip sadrži osam procesorskih jezgri, od kojih su četiri izrađene koristeći Cortex-A53 arhitekturu i rade na taktu od 1,8 GHz, a ostale četiri su mnogo snažnije, izrađene na Cortex-A72 arhitekturi i rade na taktu do čak 2.5 GHz. Kako bi smanjio potrošnju i napravio balans, Huawei je pri izradi koristio poznatu big.LITTLE tehnologiju, što znači da se snažnije jezgre uključuju po potrebi, odnosno pri najtežim zadaćama. Rezultati su naravno, impresivni. Po nekim testovima, Kirin 950 pretekao je i Samsungov Exynos 7420 kojeg nalazimo u Samsungovim perjanicama (Galaxy S6, Note 5).

Tako je na popularnom AnTuTu benchmarku Kirin 950 postigao nevjerojatnih 82.000 bodova te se postavio iznad svih ostalih SoC-eva kad je sirova snaga u pitanju. S obzirom na specifikacije, ovaj rezultat bio je posve očekivan, međutim treba spomenuti u kakvim uvjetima se test odvijao, a samim time se i njegova vjerodostojnost postavlja u pitanje. Naime, za potrebe testiranja, Huawei je čip ubacio u posebno pripremljen sustav hardvera (matičnu ploču s odvojenim zaslonom) donekle sličan onom na smartfonu.

Kako će se čip ponašati kad se nađe u stvarnim uvjetima, bez ikakvog protoka zraka i ventilacije, zapečaćen sa svih strana u tankom kućištu mobitela, tek nam ostaje za vidjeti. Ovakav scenarij sigurno će zahtijevati spuštanje takta, rjeđe uključivanje energetski zahtjevnih Cortex-A72 jezgri i sl. trikove kako bi se izbjeglo zagrijavanje. Tada će i rezultati benchmark testova vjerojatno biti nešto drugačiji, a realne performanse očekivano niže. Navedeni čipset trebao bi debitirati na Huawei Mate 8 smartfonu, čije predstavljanje je zakazano za 28. prosinca ove godine, a ubrzo nakon toga, trebala bi se pojaviti i prilika za realnije testove te usporedbe s ostalim čipsetima.

Huawei je ovaj SoC predstavio pred sam kraj godine, pa će isti vjerojatno odnijeti titulu najbržeg čipseta 2015. Ipak, već na samom početku 2016. očekuje se žestoka konkurencija u vidu novih rješenja iz Samsunga, Qualcomma i dr.

 
 
Najnovije recenzije

Najčitanije recenzije
Top teme

This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT