*Dopuna* Huawei Mate 30 serija: (Ne)Otključavanje bootloadera, prodaja od 20 milijuna primjeraka i Google aplikacije stižu preko noći čim se ukinu sankcije

Huawei je ovaj tjedan predstavio svoje nove smartfone iz Mate 30 serije. Novi Mate 30 i Mate 30 Pro, uz sve novotarije koje donose na tržište, ipak nemaju podršku za Google Play trgovinu pa shodno tome tržišta poput Europe nove uređaje neće ni vidjeti.

Unatoč tome, Huawei planira prodati 20 milijuna primjeraka Mate 30 serije. Većina ove prodaje će vjerojatno biti u Kini gdje Google ekosustav aplikacija ne postoji. Huawei je također spreman “preko noći” isporučiti Google aplikacije na Mate 30 uređaje i proširiti dostupnost na sva tržišta gdje je uobičajno prisutan u slučaju ukidanja američkih sankcija.

Oni koji se izvan Kine odluče na kupovinu novih Mate 30 uređaja bez podrške za Google usluge, imat će priliku otključati bootloader na novim Mateovima i instalirati custom ROM. Huaweijev CEO Richard Yu nije detaljnije objasnio kako će taj proces funkcionirati, nego ukratko rekao da će otključavanje biti moguće jer korisnicima žele pružiti više slobode, a do sada to nisu omogućavali zbog sigurnosti.

Treba napomenuti da kada govorimo o nedostatku Google aplikacija na Mate 30 i Mate 30 Pro da tu uključujemo i podršku za sve aplikacije koje se distribuiraju putem Google Play trgovine i koriste neke od Googleovih API-ja.

Ako se američke sankcije na Huawei nastave, tvrtka će svoje buduće uređaje, počevši s nadolazećim P40 i P40 Pro modelima, temeljiti na Harmony OS-u koji će biti prilagođen za internacionalno tržište.

izvor: Android Authority (1, 2, 3)


Dopuna: Huawei je portalu Android Authority demantirao izjavu CEO-a Richarda Yua po pitanju otključavanja bootloadera. Na Huawei Mate 30 i 30 Pro uređajima otključavanje neće biti moguće.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT