Huawei Matebook 14S - RecenzijaI dok se nekad izbor laptopa većinom svodio na to želite li 15 ili 17-inčni, danas na tržištu imamo  širok izbor dijagonala od 11” pa sve do 21”. Ako vam sam izbor dijagonale zaslona nije dovoljno zakomplicirao kupnju, jer to je obično prva stvar koju birate kod laptopa, pa tek onda tražite odgovarajući model, trebate znati da i se te dijagonale protežu na raznim omjerima stranica zaslona.

Proizvođači smartfona već godinama smanjuju obrube oko zaslona, a proizvođači laptopa s tom bitkom su krenuli tek nedavno i generalno se ne možemo oduprijeti tom osjećaju da svi oni generalno kasne za smartfonima s raznim tehnologijama.

Huawei je nedavno ušao na tržište laptopa, a zahvaljujući nepravedno nametnutim sankcijama, jedan dio fokusa sa smartfona prebacili su upravo u ovaj segment, i kao rezultat danas imamo zaista odlične prijenosnike koji konkuriraju proizvođačima koji su tu već desetljećima na tržištu.

Ovoga puta na testu imamo Matebook 14S koji u vrlo tankom i elegantnom kućištu donosi mnogo toga što čovjeka veseli, ali primarno je to fantastičan zaslon koji donosi 3:2 omjer stranica. Nije to prvi takav model jer i onaj prethodni je imao isti taj omjer, ali prošle godine zbog relativno kratkog vremena provedenog s njim nisam toliko obratio pažnju na sve njegove prednosti i tome koliko je zapravo genijalno dizajniran.Najveći problem s ovako malim laptopima je zapravo iskoristiti svu površinu gornjeg dijela jer ukoliko bismo htjeli zadržati stadardni omjer 16:9, u donjem dijelu kućišta ostalo bi premalo mjesta za tipkovnicu i trackpad normalne veličine. Proširivši zaslon u visinu i rastegnuvši ga na 3:2 omjer, dobili smo na ovom 14,2” zaslonu jednako prostora za rad kao i na klasičnom 16” laptopu sa 16:9 omjerom stranica! Kako je to moguće? Objasnit ćemo nešto kasnije, ali ako vam to samo po sebi ne zvuči dovoljno atraktivno, znajte da dolazi i s fantastičnim čitačem otiska prstiju, odličnim zvučnicima, super brzim punjenjem i vrlo pristojnim setom utora u kućištu debelom niti 17 mm, a koje na vagi doseže tek 1,43 kg.

Naš primjerak došao je u kombinaciji Intelovog i5-11300H procesora i 16 GB RAM-a. Na izbor imate još i snažniji i7-11370H, a što se pohrane tiče imate na izbor diskove od 512 GB ili 1 TB.
Jedina razlika između snažnijeg i slabijeg modela, osim očigledne u cijeni i procesoru je u tome što model sa snažnijim procesorom dolazi i s Thunderbolt 4 portom, a ovaj slabiji začudo ne.

Ukoliko vam je to od presudne važnosti, definitivno odaberite i7 procesor, a ukoliko vam nije znajte da i ovaj dolazi s dva USB-C utora na lijevom boku od kojih bilo koji od ta dva možete koristiti za punjenje. Uz njih je i HDMI 1.4, nažalost nije 2.0, ali vjerujem da će ga većina ionako iskorisititi za spajanje na projektor držeći razne prezentacije tako da će i više nego dovoljno poslužiti toj svrsi. Imate i klasični USB-A 3.2 na drugoj strani kućišta, ali i 3,5 mm izlaz za slušalice, odnosno utor za mikrofon.No ima ovaj laptop još svojih trikova u rukavu jer i mikrofoni nisu bilo kakvi već posebno upareni s umjetnom inteligencijom tako da vrlo dobro posluže za razne zoom sastanke u ovo moderno doba. 4 komada smještena su s prednje strane i ukoliko vas zanima kako zvuče, savjetujemo da pogledate video na kraju ovog osvrta.

Nažalost, kamere su jedan od segmenata kojima niti jedan proizvođač laptopa ne posvećuje dovoljno pažnje. Sigurno da nije lako ugraditi poštenu kameru u tako malen okvir povrh samog zaslona. Nije zapravo ta visina problem za smještaj kamere jer vidjeli smo u raznim smartfonima da se smještaju i unutar, pa čak i ispod samog zaslona. Problem je u debljini samog zaslona, odnnosno gornjeg dijela laptopa koji fizički ograničava korištenje nešto naprednije tehnologije, barem tako tvrde razni proizvođači. Na nama je svakako da ulažemo prigovore.

Kad smo već kod prigovora, još je jedan koji mi je upao u oko od cijelog ovog laptopa, a taj je vezan uz klik na touchpadu. Iako je on sam po sebi dovoljne veličine i fantastično prepoznaje geste i nježne dodire, oni snažniji dodiri koji služe kao lijevi ili desni klik miša nekako su loše izvedeni. Nije to na razini ostatka laptopa. Ne mogu reći da je loše ili da sam imao problema s klikanjem, samo jednostavno taj povratni osjećaj nije toliko dobar.

Klik na tipkovnici za razliku od njih je druga priča. Nije najbolja tipkovnica po kojoj sam tipkao, ali na jednom ovako malom i tankom laptopu mogu reći da je vrlo dobra. Razmak između tipki je dovoljno velik, a hod tipki od 1,5 mm je u kombinaciji s Huaweijevom Soft Landing tehnologijom ispao dovoljno dobar čak i za duža tipkanja od par sati. Ne biste trebali imati problema niti s tipkanjem u mraku jer je pozadinski osvjetljena, a to osvjetljenje možete regulirati s funkcijskom tipkom u tri stupnja od kojih onaj prvi gasi pozadinsko osvjetljenje u potpunosti.Većina laptopa, ne samo ovako tankih, muku muči s dobrim zvučnicima, ali to nije slučaj s ovim Huaweijem. Ostao sam naprosto iznenađen koliko su dobri za jedan laptop. Prošli model imao je pristojne zvučnike, ali očito da Huawei nije bio zadovoljan s njima jer ovaj novi model ima ugrađena čak 4 komada i bome prostoriju od 20 kvadrata mogu vrlo dobro ispuniti zvukom čak i za mali kućni party! Teško je riječima opisati kvalitetu zvučnika, pogotovo u nedostatku specijalnih uređaja za mjerenje zvuka, ali usporedio sam ga s mnogim drugim laptopima i u ovoj veličini nisam pronašao niti jedan bolji.

No kao što sam i u uvodu spomenuo, zaslon je zapravo najveća prednost ovog laptopa jer dolazi s 3:2 omjerom stranica koji po visini nudi jednako prostora za rad na 14,2” dijagonali kao i klasičan 16” laptop sa 16:9 omjerom. Tako je ovaj zaslon visok 20 cm, baš kao i spomenuti 16”, a to bi značilo da će više-manje svaka moderna web stranica imati jednako sadržaja za prikaz i na jednom i na drugom zaslonu. Većina profesionalnih alata će imati jednako prostora za rad, bilo da je riječ o alatima za uređivanje fotografija i videa ili pak alata za 3D modeliranje.

Tipkate li duže tekstove u Wordu, jednako ćete imati prostora za pisanje kao i na 16” širem zaslonu, a zapravo jedini slučaj kad će spomenuti 16” zaslon imati prednost u odnosu na ovaj je prilikom gledanja filmova, serija ili općenito videa. Čak ne niti prlikom gledanja fotografija uhvaćenih s profesionalnim fotoaparatima jer 99% njih fotografije hvata upravo u tom 3:2 omjeru stranica.

Uz to, zaslon je i odlično kalibriran tako da ima 100% sRGB pokrivenost i osjetljiv je na dodir kao i velika većina modernih Windows laptopa. No cijela ta površina ne bi bila iskoristiva da nova 11-ta generacija Intelovih procesora nije dovoljno sposobna i bome ostao sam ugodno iznenađen s njom.

Kao i većina korisnika laptopa koji ih koriste za rad redovno tražimo neko rješenje koje dolazi i s eksternom grafičkom jer one Intelove integrirane jedva da posluže svrsi. Konačno mogu reći da je nova Iris Xe generacija integrirane grafičke kartice dovoljno sposobna ne samo za bilo kakav rad, već čak i za igranje igrica. Naravno da će rijetko tko ovaj laptop uzeti za gaming jer on za to nipošto nije namijenjen, ali ako povremeno želite nabaciti Battlefield 1 ili GTA V, znajte da sam isprobao čak i to na ovom laptopu i ostao sam ugodno iznenađen ne samo što ih je pokrenuo, nego što čak možete te igrice i igrati danas na integriranoj grafičkoj kartici!Što se rada tiče, isprobao sam u Adobe Premieru jednu od svojih recenzija koje su snimane u 4k, h.264 u S-LOG2 formatu, a povrh videa nalazi se tehnički LUT koji radi korekciju u Rec. 709 i ostao iznenađen brzinom kojom laptop bez problema guta cijeli video bez ikakvog zastajkivanja na 1/2 previewa. Na Full previewu će ga također bez problema vrtiti bez zastajkivanja, ali brzinsko premotavanje će ipak uzrokovati blagi zastoj kakvog doduše imam i na neusporedivo snažnijoj radnoj stanici.

Isto tako sam ubacio i Lightroom projekt s 2000 fotografija kroz koje sam doslovno mogao proletiti, a bome i u Fusion 360 sam učitao jedan pristojan 3D model od gotovo 300 MB i izvrtio ga je bez problema.

Ukratko, ostao sam zaista iznenađen koliko se laptop dobro ponaša čak i kod relativno zahtjevnijih projekata, a za sve one lakše od ovog vjerujem da će poslužiti svrsi još godinama. I to uzmite u obzir da je moj primjerak došao s i5-11300H procesorom, a ne onim snažnijim i7 kakav se još nalazi u ponudi.

Ovaj moj je i nešto štedljiviji po bateriju pa sam tako s otprilike 80% osvjetljenja zaslona tipkajući po njemu sat vremena uspio potrošiti oko 15% baterije. Obično bi me za neki lakši rad poslužio bez problema oko 6-7 sati bez punjača, a za gledanje filmova čak i više. Naravno, kad bi tu došlo nešto zahtjevnije kao što je uređivanje videa, otprilike bih ga uspio koristiti oko 3,5 sata prije nego bi zatražio punjač, ali čak niti to nije toliki problem jer ga možete puniti gotovo s bilo kakvim punjačem. Doslovno sam ga nadopunio u autu u vožnji kroz grad, s 5 godina starim powerbankom, pa čak i sa starim 15W punjačem za smartfon u nedostatku boljeg.

U pakiranju dolazi s 90W super brzim punjačem koji ga je sposoban napuniti od 0-100% za svega 80 minuta! To je za jedan laptop stvarno vrhunski rezultat i guglajući nisam uspio pronaći laptop koji se brže puni od ovoga. Ne kažem da ne postoji, ali nisam uspio pronaći niti jedan takav.

Kao šlag na tortu, taj fenomenalni zaslon svijetli s čak 400 nitsa tako da je dovoljno svijetao za rad čak i na danjem svjetlu, da ne kažem baš pri direktnom suncu jer u takvom slučaju će vas vjerojatno previše smetati refleksija, ali ukoliko u takvim uvjetima tipkate određeni dokument, šanse su da će vas poslužiti čak i tad.

Huawei je u vrlo kratkom vremenu na tržištu laptopa napravio nekoliko odličnih poteza i prilagodio se brže nego većina drugih proizvođača laptopa, a što me posebno iznenadilo. Nipošto ne tvrdim da je najbolji u bilo čemu i da bolje od ovog nema, ali skidam kapu na uloženom trudu jer ponuditi nešto ovako za nekog tko nema desetljeća iskustva je veliki uspjeh. Štoviše, čak je mnoge stvari napravio bolje i od takvih proizvođača.

Prvenstveno sam ostao oduševljen tim modernim omjerom stranica zaslona kakvog danas čak možete pronaći i kod nekih drugih konkurentnih modela, a koji je savršen za rad jer nudi toliko više prostora u istovremeno kompaktnom kućištu da će ga mnogi poželjeti. Sve popratne stvari poput odličnih mikrofona, super brzog punjenja i fantastičnog čitača otiska prstiju su samo dodatni bonusi. A to što laptop bez eksterne grafičke danas možete koristiti čak i za ozbiljniji rad, a da se pritom ne pregrijava jer je dovoljno odvojen od stola i ima dobro posloženo hlađenje, do prije par godina to je bilo nezamislivo. Da, definitivno su se laptopi koristili za rad i prije, ali nisu baš bili ovako tanki, elegantni, s tolikom autonomijom i da pritom ne koštaju ko sv. Petra kajgana.

Video Recenzija