Huawei navodno ne smije koristiti Googleov Android na Mate 30 uređajima – Reuters

Svega tri tjedna prije predstavljanja novih uređaje iz Mate 30 serije, Reutersovi izvori upoznati sa situacijom oko Huaweija navode kako nadolazeći uređaji možda neće koristiti Googleovu licenciranu verziju Androida.

Sam Android kao operativni sustav je “open source” i ta inačica distribuira se kao Android Open Source Project (kraće AOSP), te nije potrebna nikakva licenca za njezino korištenje. AOSP je većinom prisutan na uređajima u Kini gdje nema Googleovih usluga pa proizvođači za kinesko tržište svoje ROM-ove temelje na AOSP-u.

Verzija Androida prisutna izvan Kine dolazi s Google uslugama koje proizvođači trebaju licencirati od Googlea. Te usluge ne uključuju samo Google aplikacije i Play Trgovinu, nego i razne API-je koje koriste aplikacije iz trgovine, kao i pristup sigurnosnim ažuriranjima.

Kako navodi Reuters, od 15.5. kada je Huawei stavljen na “listu entiteta”, tvrtka ne smije koristiti Googleov Android na uređajima koji do tog trenutka nisu prošli Google certifikaciju, u što, prema Reutersovim izvorima u Googleu, spadaju nadolazeći uređaji Mate 30 serije. Ponovna odgoda primjene sankcija od 90 dana, koju je Huawei dobio prije neki dan, ne uključuje pravo korištenja američkih tehnologija na budućim uređajima, već samo nastavak suradnje na postojećim, navodi Reuters.

Treba napomenuti da je američki sustav sankcija kompleksan, tako da u ovom slučaju nije potpuno transparentno ni jasno tko, što i kako može surađivati s Huaweijem.

Huawei je nedavno predstavio svoj Harmony OS koji se može prilagoditi smartfonima ako za to bude potrebe, a sve glasnije su špekulacije da bi ruski Aurora OS mogao osvanuti na Huawei uređajima u skoroj budućnosti.

Budući da će se predstavljanje novih uređaja dogoditi već sljedeći mjesec, brzo ćemo saznati koliko su Reutersovi izvori točni.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT