Huawei P40 će biti prvi uređaj temeljen na HarmonyOS-u

Predsjednik Huaweijevog Consumer Business odjela Richard Yu, izjavio je da će Huawei P40 biti prvi uređaj temeljen na novom operativnom sustavu HarmonyOS, kojeg ova kompanija razvija još od 2012. godine kao alternativu Androidu, prenosi kineski Global Times.

Detalji o uređaju za sada nisu poznati, ali s obzirom na napredne stavke koje je donio P30 Pro, možemo očekivati puno više. Vidjeli smo da je spomenuti model donio značajan napredak na području kamere (novi senzor i 5x optički zoom), čime je postavio nove standarde koje konkurencija tek treba dostići.

U međuvremenu se rasplamsao američko-kineski trgovinski rat u kojem se Huawei našao u unakrsnoj vatri. Trumpova administracija je ovoj kompaniji nametnula sankcije, što je uzrokovalo poteškoće u korištenju licenci američkih kompanija, što se najviše očitovalo kod Googlea, odnosno mogućnosti korištenja njegovih aplikacija.

Tako će Mate 30 Pro koji stiže 19. rujna ipak vrtjeti Android, ali bez predinstaliranih Googleovih aplikacija, koje će korisnici moći sami naknadno instalirati, no vijest o tome kako će P40 biti temeljen na HarmonyOS-u zapravo upućuje na veliki zaokret, jer je Huaweiju očito dosta Trumpovih igara.

O ovom OS-u se za sada jako malo zna, no pretpostavljamo da će biti temeljen na AOSP Androidu kako bi mogao nesmetano pokretati postojeće Android aplikacije. Isto tako će biti zanimljivo vidjeti kako će Huawei riješiti trgovinu aplikacijama, odnosno hoće li omogućiti instalaciju Googleovog Frameworka od strane korisnika ili će ponuditi vlastito rješenje.

Upravo zato očekujemo da će Huawei u modelu P40 ponuditi puno više konkretnih tehnoloških inovacija kako bi kompenzirao (djelomično) napuštanje Androida. Koje će to točno tehnologije biti, ostaje za vidjeti.

Isto tako, u međuvremenu očekujemo više detalja o novom HarmonyOS-u, na kojem Huawei očito namjerava postupno izgraditi vlastiti eko-sustav.

 
 

Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
This site uses cookies to enhance your experience. By continuing to the site you accept their use. More info in our cookies policy.     ACCEPT