Huawei službeno predstavio Kirin 970, vlastiti procesor izrađen u 10 nm tehnologiji

Huawei je na IFA sajmu u Berlinu sada i službeno predstavio svog konja u utrci na 10 nanometara – procesor Kirin 970. Novi Huaweijev čipset premijeru će doživjeti u nadolazećem jesenskom top modelu – Mate 10, o kojem se već neko vrijeme špekulira.

Kirin 970 sadrži osam jezgri, od kojih jedan set od četiri Cortex-A53 i drugi od Cortex-A73. Prvi je, naravno, namijenjen manje zahtjevnim zadaćama i održavanje sustava, dok se potonje četiri uključuju u situaciji kad je potrebna puna snaga. Najviši radni takt procesora je 2,8 GHz, a sadrži i 12-jezgreni grafički koprocesor.

Ono što u Huaweiju posebno naglašavaju je poseban NPU (Neutral Processing Unit) za podršku AI zadacima na uređaju, što Kirinia 970 čini prvim takvih procesorom u svijetu. Isto tako, ovaj je procesor sada izravni konkurent Qualcommovom Snapdragonu 835 i Samsungovom Exynosu 8895.

 
      
 • Najjstarija djeca

  biti će zanimljivo vidjeti kakav je taj soc u izravnoj usporedbi sa Snapdragonom i Exynos ergelom.
  Sada bi i MTK trebao ponuditi bar onaj svoj najavljivani Xelio X35.

 • marko

  Čini mi se da bi ovo mogao biti jači procesor od sd835

 • InTheMix

  Mislim da će to biti male razlike ako i bude nešto brži, ali svakako da je konkurencija dobra, samo me zanima što to apple radi sa svojim a11 procesorima pa su toliko brži, da je bar moguće sve ih testirati na istoj platformi. 😤

 • gojko

  Baš me zanima, al taj NPU proc bi mogao biti opasna stvar ako nije marketinški hype..

 • Denis Frcko

  Niti je 960 bio jak ko 835(ista generacija) već nije bio jak niti ko 820. Od ovoga isto očekujemo flop,loš GPU,pregrijavanja do gašenja uređaja i ostale goodies koje nam HiSilicon servira već godinama…

 • Dario

  Kako je ovo “tehnološkija” stranica od onih tipa index, 24sata, jutarnji… i obrađuju isključivo jedan žanr, tako bi i članci trebali tehnološki bolje potkovani. Kirin 970, kao i Snapdragon, kao i Exynos NIJE procesor! To je SoC ili sistem na čipu a to je mnogo više od procesora.

 • Krešimir Blažev

  Je znamo, hvala na upozorenju, ali procesor kao kolokvijalni naziv se također koristi često, utolilo više jer se koristi i procesorska jezgra, koja također ne mora predstavljati procesor u cjelini.

 • realist

  960 je bio flop? Stvarno? Vise nista ne moras uopce napisati. 960 je isto tako po sirovoj snagi (koga stvarno vise uopce brige za to u danasnje vrijeme – benchmark testovi?!) bio slabiji od Snapdragona, ali je u par stvari bio bolji. Pa ti vidi. Onaj tko je ikad koristio Mate 9, P10, a vidim da ti nisi, znaju koliko je dobar 960..

 • Denis Frcko

  Naravno da je bio flop. Izrađen u 16nm sa viškom clocka,podložan je nadprosječnom pregrijavanju i trotlanju,kineski forumi(pa i XDA) puni kuaknja kako se mobovi gasili sami ko kineski aparati za kokice,a da ne govorimo o podacima SOTa,kako pri browsanju tako i pri videu i igranju,koji su porazni za HiSilicon kada ih usporedimo sa Qualcommom. I imaš pravo,nisam koristio P10 niti Mate 9 ali jesam Honor 9….i hvala ne. Pa zapalio mi auto skoro pri korištenju Here mapa.

 
Najnovije recenzije
Najčitanije recenzije
Top teme
Video tjedna
Uporaba kolačića

Mob.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Klikom na gumb 'U redu' pristajete na korištenje kolačića.  [ U redu ]