Huawei u Istanbulu predstavio nove smartfone, laptope, tablete, slušalice i najavio ulazak u B2B segmentVeliko predstavljanje novih i pritom moramo u startu naglasiti, vrlo zanimljivih uređaja, organizirao je Huawei u Turskoj u Volkswagen areni u centru Istanbula prije par dana, a mi smo imali privilegiju sudjelovati i doživjeti sve to iz prve ruke.Tehnološki div se unatoč svim mogućim sankcijama ne predaje i nedostatak Googleovih servisa kompenzira mnogim vrlo zanimljivim softverskim inovacijama, ali i razvojem samog hardvera gdje su nas određeni uređaji u par aspekata posebno zaintrigirali. Tako je ovoga puta pred otprilike 1000 novinara iz cijele Europe pokazao par novih modela laptopa, smartfona, slušalica, tableta, ali i simbioze tih uređaja koja je iz godine u godinu na sve višoj razini.

Pohvalili su se i mnogim poslovnim uspjesima i kako je unatoč sankcijama, zbog kojih je prodaja uređaja drastično pala u odnosu na period prije njih, sad ponovno u porastu.

Cijelo događanje započelo je naravno novim Huawei Mate XS2 modelom kao krunom njihovog tehnološkog napretka u preklopnom segmentu smartfona. Tako Huawei trenutno u ponudi ima čak tri različita koncepta od kojih je posljednji bio P50 Pocket kojeg smo nedavno i testirali. Mate XS2 veći je smartfon, a ujedno je i nasljednjik njihovog prvog preklopnog Mate XS-a najpoznatijeg po svom dizajnu gdje ga cijeli zaslon obvija.

I premda smo nekoliko puta naglasili da nam je koncept Mate X2 modela bio draži, a to je onaj gdje je manji zaslon s vanjske strane, a veći s unutrašnje, Huawei nam je uspio poljuljati to uvjerenje s ovim novim modelom.Naprosto je nevjerojatno koliko je dobro sam zaslon izveden i koliko je tehnološkog napretka vidljivo i opipljivo u svega dvije godine od kad je predstavljen prvi model. Ono što je najupečatljivije je to što se pregib na zaslonu toliko teško može vidjeti da smo s nekoliko novinara pokušali pronaći ga jednom kad je bio rasklopljen. Vjerojatno je skrivanju toga pripomoglo to što smo ga tražili točno na sredini, no stražnja strana zaslona je ipak nešto manja zbog dijela rezerviranog za kameru pa je tako i taj pregib blago pomaknut u lijevu stranu jednom kad ga rasklopite.

Demonstrirali su nam grafički i na koji način su drastično uspjeli podići otpornost na lom zaslona uspoređujući to na primjeru automobila i zona gužvanja počevši od branika pa sve do kabine.

I osjet pod prstima, dirajući zaslon, je toliko dobar da je to teško za povjerovati da je riječ o zaslonu koji se presavija. Usudio bih se reći da je osjećaj bolji čak nego na mnogim zaštitnim folijama na zaslonu i iznimno je blizu normalnom staklu kakvo prekriva klasične smartfone. A i sam pregib je gotovo poravnat u nulu što bi se reklo i sad je već samo pitanje hoće li uspjeti već ove ili tek iduće godine toliko ga poravnat da neće biti teoretske šanse da se osjeti pod prstima. To je ponajviše omogućio novi specijalni dizajn šarki preklopa.

Nahvalio nam je Huawei i kamere ovog smartfona naglašavajući da su "flagship grade" i vjerojatno je to istina uzevši u obzir konkurentne smartfone na tržištu. U svakom slučaju veselimo se isprobati ga premda će ga tek rijetki sebi priuštiti zbog preporučene iznimno visoke cijene od 2000€ za europsko tržište. Ruku na srce, od najtanjeg preklopnog smartfona očekivali smo par stotina eura nižu cijenu, ali o tome ćemo više kad nam pristigne na test.Iduća je bila nova serija smartfona gdje je epitet nova ujedno i ime serije. Riječ je o dva pristupačnija smartfona s kojima Huawei ponovno cilja na one koji ne žele izdvajati veliku svotu novca na smartfone, ali isto tako žele imati smartfon koji lijepo izgleda. S prepoznatljivim Huaweijevim bojama kojima je već okitio neke nova modele koje smo isprobali, moramo priznati da za svoj rang izgledaju jako dobro. Povoljniji nova Y70 koštat će otprilike 199€, a Y90 koji izgledom podsjeća na Mate seriju, a ponajviše dizajnom kamera na poleđini, bi trebao biti oko 269€. Najzanimljiviji detalj su svakako baterije koje donose kapacitet od 6000 mAh u Y70 i 5000 mAh u Y90 modelu.Uslijedila je priča o dva nova Huaweijeva Matebook prijenosnika i nismo sigurni koji nas je više zaintrigirao. Prvi je bio dakako snažniji Matebook 16s koji premijerno donosi novu Intelovu dvanaestu generaciju i9H procesora. Huawei je naglasio da je to prvi prijenosnik s tim procesorom na tržištu jer navodno dolazi s fantastičnim sustavom hlađenja koji je vjerujemo prijeko potreban za tako snažan procesor. U to ćemo se nadam se uvjeriti jer kako stvari stoje, male su šanse da stigne na naše tržište. Ali uspije li doći makar u EU, vjerojatno ćete si ga moći priuštiti.

Dolazi s 16" zaslonom 3:2 omjera stranica, a što visinom odgovara gotovo 19" zaslonu 16:9 omjera stranica! Ukratko, svi oni koji laptope koriste više za rad, a manje za uživanje u video sadržaju, u relativno malom i kompaktnom kućištu dobit će mjesta za rad gotovo kao u uredskim uvjetima. Već sam nekoliko puta naglasio da sam oduševljen ovakvim omjerom stranica jer je idealan za obradu videa, fotografija, ali i pisanje tekstova, čitanje web stranica ili za programiranje.

Kad su u pitanju video pozivi, i 16s i novi D16 dolaze s FullHD web kamerama koje imaju čak i umjetnu inteligenciju koja vas može pratiti ako se šećete ispred kamere laptopa i nešto objašnjavate. Set od nekoliko mikrofona koji su u stanju izolirati vas od okolne buke, ali i uhvatiti vaš govor na udaljenosti od čak 5 metara smo donekle već iskusili na prethodnim modelima.

16s ima i gotovo savršen prikaz slike s delta E manjim od 1, 100% SRGB pokrivenošću i još tucet raznih certifikata koje ćemo tek otkriti s vremenom. Oni koji znaju o čemu pričamo i koliko je ovo dobro, vjerojatno se već zbrajaju i kako će izmisliti 1700€ za onaj početni model s i7-icom.Matebook D16 je pristupačniji i koštat će vas 899€ za početni model, a za razliku od 16s-a ima 16:10 omjer stranica zaslona. I dalje više nego standardnih 16:9 i definitivno bolje za rad od toga, ali opet nešto prilagođenije onima koji nešto više vole uživati u video sadržaju.
On ima i numpad tipkovnicu zbog nešto drukčije posloženih zvučnika za razliku od 16s modela, a koliko smo uspjeli shvatiti po predstavljanju, to što zaslon nije 3:2 omjera stranica, ne znači da ćete s drukčijim omjerom izgubiti na kvaliteti prikaza. Tako bi i on trebao imati gotovo savršen prikaz baš kao i 16s model, a što će definitivno privući mnoge pogotovo za takvu cijenu.

Na oduševljenje velikog dijela novinara, pa i autora ovog teksta, Huawei je predstavio i 10,3” e-ink tablet, a riječ je dakako o uređaju prvenstveno namijenjenom za čitanje knjiga, s jednim ozbiljnim dodatkom - olovkom.
Upravo ga ona izdvaja od mase drugih uređaja ovog tipa jer ćete čitajući knjige moći raditi i zabilješke. Vrlo je tanak i svega 360 grama težak, tako da ga neće biti problem ponijeti sa sobom u torbi na put.Kažu da mu je baterija za klasičan način upotrebe dovoljna za otprilike 6 dana, a da samo u 5 minuta na punjaču možete dobiti dodatna 2 sata čitanja. Uz to, u standby načinu će izdržati i do 4 tjedna, tako da je idealan i za putovanja. Koliko je to čitanja dnevno nismo uspjeli saznati, ali isprobati ćemo sve ovo i javiti vam dojmove kakav je vrlo brzo jer nam je već pristigao na test.

Stigla je i nova generacija TWS slušalica, Freebuds Pro 2 koja nam je također posebno zanimljiva jer smo se već uvjerili u odličnu kvalitetu Huaweijevih Freebudsica, ali i činjenicu da je kašnjenje zvuka u odnosu na video toliko malo da smo morali izvoditi posebne testove da se uvjerimo da uopće postoji.Imaju otprilike sve što od ovakvog tipa slušalica možete očekivati, pa čak i još jedan driver dodatno po slušalici što bi u kombinaciji s Devialetom, poznatom francuskom Hi-Fi tvrtkom, trebalo rezultirati fatastičnim zvukom. Nadamo se da ćemo se uskoro uvjeriti i u to. Deklarirano baterija bez uključene eliminacije šuma traje 6,5 sati, a ostavite li ih povremeno u kutijici koja ih ujedno i puni, to se može produžiti na 30 sati. Pohvalio se Huawei i s iznimno širokim rasponom frekvecije koju slušalice mogu reproducirati i objasnio nam da je to osjetno više nego što prosječno ljudsko uho može čuti, ali i da su ugrađena čak 3 mikrofona po slušalici za još bolje razgovore i eliminaciju šuma, a i da imaju sve moderne kodeke i da su zaštićene od vode i prašine što potvrđuje IP54 certifikat. Preporučena maloprodajna cijena slušalica je 199€.

Za kraj same prezentacije proizvoda Huawei je najavio i ulazak u javne ustanove i predstavio rješenje za B2B segment. Isprobali smo već njihov ekosustav i pomno pratimo njegov napredak tako da nam je ova vijest bila potpuno očekivana.

Huaweijeva borba sa sankcijama se i dalje nastavlja i nitko ne može reći u ovome trenutku koliko dugo će još trajati i hoće li ikad one biti ukinute, ali nedaju se. Predstavljaju nove uređaje, rade na inovacijama i imaju odlična rješenja kako hardverska, tako i softverska. Većina predstavljenih uređaja trebala bi biti dostupna uskoro i na našem tržištu, a kako su nam već neki od njih počeli pristizati na test možete ubrzo očekivati i opširnije prve dojmove i recenzije istih.